Szingapuri álláspont a klímacsúcsról – a Greenpeace tiltakozik

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2009. november 16., hétfő

A hét végén tartották Szingapúrban az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóját, melyen az amerikai, a kínai és az orosz elnök is jelen volt. A térség 21 országának vezetői a globális pénzügyi válság kezeléséről, a kereskedelmi protekcionizmus visszaszorításáról, a klímaváltozásról és más kérdésekről tanácskoztak. A Greenpeace környezetvédő szervezet elítélte a klímatárgyalásokkal kapcsolatban a találkozón kialakított álláspontot.

Az amerikai elnök gazdasági tanácsadója bejelentette, hogy az APEC csúcstalálkozójának résztvevői támogatják Lars Løkke Rasmussen dán miniszterelnök javaslatát, mely szerint a koppenhágai klímavédelmi konferencián politikai döntést hozzanak, a jogilag kötelező egyezmény kidolgozásására és megkötésére azonban csak később kerüljön sor.

Mint ismeretes, az ENSZ vezetésével két éve folynak tárgyalások egy új globális klímavédelmi egyezmény kidolgozásáról, amely felváltaná az 1997-ben kötött és 2012-ben lejáró kiotói egyezményt. A december 16-ára tervezett klímavédelmi csúcsra, Koppenhágába közel 200 állam- és kormányfő kapott meghívót.

A Greenpeace felháborítónak tartja

A Greenpeace bejelentette, hogy felháborítónak tartja az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés csúcstalálkozóján kötött „alkut”, ahol a vezetők a klímavédelmet szolgáló konkrét döntéseket, melyeket a 15. ENSZ klímakonferencián kellene meghozniuk, bizonytalan időpontig tolták ki. A decemberi klímacsúcs eredeti célja a Kiotói Jegyzőkönyvben tett vállalások megújítása, vagy egy új globális megállapodás létrehozása lett volna, ezt azonban a tegnapi tárgyalás teljesen kétségbe vonta.

„Rasmussen, a dán miniszterelnök is bűnrészessé vált az Amerika vezette együttműködésben, amely Obama politikai nehézségeit a világ legsérülékenyebb országainak túlélése elé helyezi.” – mondta el Kaisa Kosonen, a Greenpeace International klímapolitikai tanácsadója a ma koppenhágai előtárgyalások előtt, ahol a kulcsfontosságú környezetvédelmi miniszterek találkoznak a decemberi klímacsúcsra való felkészülés céljából. – „Az EU vezetőinek, mint Merkel, Sarkozy vagy Gordon Brown kötelességük a nyilvánosság elé állni, elutasítva az APEC megállapodást, és egy jogilag kötelező megállapodás mellett síkraszállniuk.”

”Nagy eredménynek tekintjük, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök személyesen is részt vesz a Koppenhágai Klímakonferencián, amely lépés reményeink szerint egy komoly megállapodás elköteleződése mellett való kiállását jelenti. Anélkül, hogy az EU vezető szerepet vállaljon a klímatárgyalásokon, elképzelhetetlen az erős megállapodás, így szégyenteljes Dániára nézve, hogy habár a miniszterelnökük kinn lesz, most mégis beadta a derekát az Obama-kormány nyomására.” - mondta el Stoll Barbara, a Greenpeace energia- és klímakampányosa.

Csupán két hete, hogy Barcelonában a Kis Szigetországok Szövetségének (AOSIS) 43 tagja tiltakozott a nagyhatalmakhoz köthető azon kísérletek ellen, hogy a világ legsérülékenyebb államaival egy felvizezett politikai alkut írassanak alá a koppenhágai klímacsúcson. Felhívásukhoz az Afrika csoport is csatlakozott, melynek tagállamai bejelentették, hogy csak komoly kibocsátáscsökkentési célokat és megfelelő anyagi biztosítékokat tartalmazó, jogi kötőerővel bíró kötelezettségvállalásokat hajlandók elfogadni az iparosodott államok részéről a klímaváltozás kezelése érdekében, ideértve az alkalmazkodóképesség növelését, és az erdőpusztulás megelőzését is.

Források