Szlovák öröm, szlovák bánat – a téli olimpia második napja

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

2010. február 14., vasárnap

A vancouveri téli olimpia második napjának összefoglalója.

Olimpiai rekord Richmondban

28 versenyző indult a gyorskorcsolyázók 5000 méteres versenyében. A győzelmet a holland Sven Kramer szerezte meg. Kramer a 11. párban indult, az utána következő versenyzők 6:14.60-es időeredményét már nem tudták a vetélytársak túlszárnyalni. A holland korcsolyázó az aranyérem mellett olimpiai rekordot is ünnepelhetett, az őt követő dél-koreai versenyzőre több mint 2 másodpercet vert rá. A végeredmény:

Helyezés Ország Versenyző Eredmény
1. Med 1.png Flag of the Netherlands.svg Sven Kramer 6:14.60
2. Med 2.png Flag of South Korea.svg Li Szung-Hun 6:16.95
3. Med 3.png Flag of Russia.svg Ivan Szkorbjev 6:18.05

Szlovák öröm

Szlovákia első téli olimpiai aranyérmét nyerte az orosz származású Anastazia Kuzmina. A besztercebányai illetőségű a női 7,5 kilométeres biatlonversenyben indult. Az első lövészet után Kuzmina még csak a 22. helyen állt, a második lőtér elhagyása után már a harmadik helyet tudhatta magáénak, igaz 14 másodperces hátránnyal a vezető orosz Anna Buligina mögött. A célig hátralévő távolságon a szlovák sportoló hatalmas rohanással hajrázta le az előtte álló orosz és francia vetélytársakat.

Helyezés Ország Versenyző Eredmény
1. Med 1.png Flag of Slovakia.svg Anastazia Kuzmina 19:55.6
2. Med 2.png Flag of Germany.svg Magdalena Neuner 19:57.1
3. Med 3.png Flag of France.svg Marie Dorin 20:06.5

Szlovák bánat

Elkezdődött a női jégkorongtorna. Az olimpiák történetének legnagyobb különbségű vereségébe futott bele a szlovák válogatott: a kanadia hölgyek 18 góljára egyetlen egyszer sem sikerült válaszolni.

Selejtezőcsoport Mérkőzés Eredmény
A Flag of Canada.svgKanada – Flag of Slovakia.svg Szlovákia 18 – 0
A Flag of Sweden.svgSvédország – Flag of Switzerland.svg Svájc 3 – 0

Elmaradt a remélt meglepetés

Összesen tíz futamban bonyolították le a rövidpályás gyorskorcsolya férfi 1500 méteres számát, amelyben Knoch Viktor és Darázs Péter révén Magyarország is érdekelt volt. A selejtezők negyedik futamában induló Knoch csak az ötödik helyen végzett, így már az első fordulóban kiesett. Szerencsésebb volt Darázs Péter, aki a harmadik helyet szerezte meg az ötödik selejtezőfutamban, ám az elődöntőben már nem járt szerencsével, utolsó helyen végzett, így nem tudta kvalifikálni magát sem az A, sem a B döntőre. A döntőben hatalmas csata alakult ki két dél-koreai versenyző között, amely során a célegyenesben előzni akaró Li Ho-szuk fellökte az előtte haladó Szugn Szi-bakot. Mindkét versenyző elesett és kisodródott. A versenyt nevető harmadikként Li Jung-szu nyerte, aki már a selejtezőfutamban és az elődöntőben is olimpiai rekordot futott.

Helyezés Ország Versenyző Eredmény
1. Med 1.png Flag of South Korea.svg Li Jung-szu 2:10.949
2. Med 2.png Flag of the United States.svg Apollo Anton Ohno 2:17.976
3. Med 3.png Flag of the United States.svg J. R. Celski 2:18.053
19. Flag of Hungary.svg Darázs Péter 2:18.349 (Elődöntőben)
30 Flag of Hungary.svg Knoch Viktor 2:16.826 (Selejtezőben)


Források