Szmogriadó lehet Budapesten

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. január 14., csütörtök
Elrendelheti a szmogriadót a fővárosi önkormányzat a hétvégén. A meteorológus szerint az időjárás miatt egyre nő a káros anyagok aránya a levegőben.


A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodájának közlése szerint a hétvégére érheti el a főváros levegőjének szennyezettsége azt a kritikus mértéket, hogy a hivatalnak el kell rendelnie a szmogriadót. A hivatalnak nincs mérlegelési lehetősége, a törvények értelmében el kell rendelni a riadót, ha azt a káros anyagok szintje indokolja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese szerint a következő tíz napban nem várható változás az időjárásban: marad a borús, ködös idő. Ez az időjárás kedvez a káros anyagok felhalmozódásának, mert nagyon kevés a légmozgás, vagy szinte nincs is. A por és a nitrogén-oxid (ezt az autók bocsátják a levegőbe) koncentrációja már most is közelít az egészségügyi határértékhez. Ezek hétvégére már át is léphetik a törvényileg szabályozott szintet.

A főváros új szmogriadó-rendelete egyebek közt rögzíti, hogy a jövőben a szmogriadó életbe lépését megelőző napon este hat óráig nyilvánosságra kell hozni a riadó elrendelését. Az új szabályozás szerint a főpolgármester szükség esetén járműkorlátozásokat rendelhet el. A rendelet pontosítja a kivételek körét és rögzíti, hogy szmogriadó esetén a taxik is közlekedhetnek. Változás az is, hogy 100 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak a szabályszegő autósok.

Források