Szokatlan választási jelölések

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. február 5., péntek

Témabeli híreink:

{{{1}}}


Magyarország zászlaja
Magyarország zászlaja

Magyarország elhelyezkedése

Magyarország térképe


Furcsa képviselőjelöltek bukkantak föl a választásokra készülő társadalmi szervezetek listáin

A jelöltek egyetlen közös vonása, hogy támogatóik a képviselő-jelöltség nyújtotta mentelmi jog segítségével lassítanák, vagy tennék lehetetlenné az ellenük indított eljárásokat. Az elmúlt 20 év során még soha nem fordult elő, hogy a jelöltség célja nem az országgyűlési mandátum megszerzése, hanem a büntetőeljárások alóli mentesülés volt. Összefoglalónkban áttekintjük a három legismertebb jelölt hátterét és jelölté válásának okát.

Budaházy György, diósdi radikális

Budaházy György a radikális jobboldali mozgalom egyik legismertebb arca. A korábbi MDF-tag Budaházy neve 2002-ben vált ismerté, amikor csoportjával elfoglalta a budapesti Erzsébet-hidat. Budaházy a 2006-s budapesti zavargások után már a radikális jobboldal egyik emblematikus figurájává vált. 2009 nyarán őrizetbe vették és azzal gyanúsították meg, hogy a gyújtogatásokat és kisebb erőszakos cselekményeket elkövető Magyarok Nyilai nevű szervezet alapítója és vezetője. A bírósági eljárás idejére Budaházy őrizetben maradt.

A Jobbik körül szerveződő jobboldaliak körében vetődött fel, hogy Budaházyt a képviselő-jelöltséggel járó mentelmi jog segítségével hozzák ki a börtönből. Előbb a párt országos listájára kívánták felvetetni, de ettől a Jobbik vezetése hűvösen elzárkózott. Budaházy egy nyílt levélben jelezte, hogy mindenképpen el szeretné hagyni a börtönt, még akkor is, ha erre csak a Jobbik által megszüntetni kívánt mentelmi jog segítségével nyílik lehetőség. Kezdeményezéséhez csatlakozott a kuruc.info hírportál is, amely a Jobbikot bíráló cikkben Budaházy jelölésére hívta fel olvasóit. A lap támadására válaszul Novák Előd hasonló hangnemű bírálatban válaszolt, egyben átengedte saját választókörzetét Budaházy számára, aki így a Budapesti 17-es választókerületben (Kelenföld) kezdheti meg a kopogtatócédulák gyűjtését. Bár a Jobbik szervezetileg nem támogatja majd Budaházyt, de nem is indít ellenjelöltet vele szemben.

Szoboszlai Barnabás, kesznyéteni nyugdíjas

Szoboszlai Barnabás 2009-ben, 68 évesen került először az újságok címlapjára. A feleségével Kesznyétenen élő nyugdíjas kertjét rendszeresen fosztogatták tolvajok, akiknek kilétére a rendőrség képtelen volt fényt deríteni. A sokadik lopás után Szoboszlai megelégelte terményeinek állandósuló dézsmálását és az uborkaágyást áram alá helyezett vezetékkel vette körbe. Bár elhíresztelte a faluban, hogy kertjét árammal védi, a tragédiát nem tudta elkerülni: egy nyári éjszakán a kertjét fosztogató ittas tolvajok közül ketten is halálos áramütést szenvedtek. Szoboszlait több emberen elkövetett emberöléssel vádolták meg, előbb őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba került. A nyugdíjas urat bíróság elé állították, majd szabadlábra helyezték. Otthonába az állandósuló fenyegetések miatt nem térhetett vissza, ezért a közeli Monokon felajánlott házba költözött családjával.

A kesznyéteni eset felszította a rendőrségi munka eredménytelenségéről, illetve a jogrendszer aránytalanságáról folyó magyarországi vitát. Az eset nyomán publicisztikák sora született a Kelet-Magyarországon uralkodó közbiztonsági állapotokról és a bűnözők elleni küzdelem kilátástalanságáról. Hogy a problémák nagyságára rávilágítson, az újonnan alakított Összefogás Párt képviselőnek jelölte az idős férfit. Ha sikerül összegyűjteni 750 ajánlást, akkor Szoboszlai Barnabás az Összefogás Párt színeiben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 12-es választókerület egyik jelöltje lesz.

Kolompár Orbán, kisebbségi politikus

Kolompár Orbán a magyarországi roma közélet egyik legismertebb és legbefolyásosabb alakja. Hosszú roma érdekvédelmi tevékenység után 2003-ban lett az Országos Cigány Önkormányzat vezetője. 2005-ben egyik alapítója volt a MCF-Roma Összefogás nevű pártnak, amely vezetésével a 2006-os országgyűlési és a 2009-es európai választáson is képes volt országos listát indítani. Kolompár karrierje 2008 során vett kellemetlen fordulatot, amikor az egyik általa irányított kisebbségi érdekvédelmi szervezet furcsa pénzügyeire a rendőrség is felfigyelt. A politikus körül egyre több zűrös ügy bukkant fel, jelenleg három különböző ügyben folyik ellene eljárás. Ha az MCF-Roma Összefogásnak idén is sikerül országos listát állítania, akkor a kampány idejére a nyomozók kénytelenek lesznek felfüggeszteni a Kolompár ellen indított vizsgálatokat. Kolompár Orbán várhatóan a párt listájának első helyén szerepel majd.

Források