Téli álomra készülnek a német kikötők

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2009. szeptember 4., péntek

Gazdasági világválság
(2008-2009)


Betétesek rohama a Northern Rock pénzintézet egyik fiókjánál (Birmingham, 2007)
Betétesek rohama a Northern Rock pénzintézet egyik fiókjánál (Birmingham, 2007)


{{{1}}}

Lásd még a világválság szócikkét a Wikipédiában!
Üres rakpartok, tétlen daruk, gazdáik által leállított hajók:
Téli álomban a brémai kikötő 2006 nyarán

A gazdasági válság okozta elhúzódó pangás megnehezíti a német kikötők gazdáinak dolgát.

Az Elba, az Ems és a Weser melletti rakpartokon 2008 októberéig folyamatosan kapacitáshiánnyal küzdöttek a terminálüzemeltetők, az egymás után érkező hajók folyamatosan csúcsra járatták a daruk, raktárak és zsilipek teljesítményét. A 2008 őszén bekövetkezett összeomlás óta a német kikötőkben átrakott konténerek forgalma 20, az autók forgalma 50%-kal esett vissza. Különösen megsínylette a válságot a német kikötők feldolgozóipara. Korábban özönlött az érc, a szén és a mezőgazdasági termény a német kikötőkbe, ma pedig hírértékkel bír, ha Hamburgba egy-egy ilyen típusú árút szállító nagyobb hajó befut.

Egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnő ötlettel állt elő Detthold Aden, a kikötői terminálokat üzemeltető vállalkozások szövetségének (ZDS) vezetője. Aden szerint a gazdasági krízis végéig a felesleges kikötői kapacitásokat "téli álomba" kell ringatni, tehát áramtalanítani kell a munka nélkül maradt darukat, leállítani a fölösleges futószalagokat és rendelkezési állományba helyezni a tétlen dolgozókat. A terminálokat Aden a gazdaság élénkülésével együtt, fokozatosan emelné ki a téli álomból. A ZDS vezetője ugyanakkor határozottan kiállt a jelenlegi átrakókapacitások megőrzése mellett, hiszen a rakpartokra a fellendülés eljöttével újból szükség lehet.

A válság miatt most nem a rakpartok, hanem a veszteglőhelyek kapacitáshiányával szembesülnek a német kikötők. Egyre több helyet foglalnak el a fuvarmegbízás hiányában veszteglő kereskedelmi hajók.

Források