Ugrás a tartalomhoz

Tegnap ünnepélyesen átadták a Megyeri hidat

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2008. október 1., szerda

Az eredetileg tervezett időpontnál tizenegy hónappal később, tegnap átadták a forgalomnak a Megyeri hidat. A hídavatásra a miniszterelnök és Budapest főpolgármestere jelenlétében került sor. A Dunán átívelő, Újpestet és Budakalászt összekötő új közúti híd a 2-es és a 11-es főút között teremt közvetlen kapcsolatot.

Szeptember közepén adták át a forgalomnak a Megyeri hídhoz csatlakozó Vecsés–M3-as autópálya közötti 26,5 kilométeres útszakaszt. A fővárost elkerülő M0-ás körgyűrű teljes hossza a tegnap átadott híddal együtt csaknem 80 km-re nőtt.

A drótköteleken függő, úgynevezett ferdekábeles híd megépítése a hozzá tartozó úttal együtt mintegy 63 milliárd Ft-ba került. Hossza 1861 m, szélessége 36 m, a 2×2 sáv mellett mindkét oldalon egy-egy leállósávot is kialakítottak. A híd valójában öt szakaszból – a két ártéri részen kívül a Szentendrei-sziget és a két Duna-ág fölött átívelő részekből – áll.

Az impozáns vonalvezetésű híd átadásától szakértők több budapesti főútvonal, az Árpád híd, a Szentendrei és a Váci út forgalmának jelentős csökkenését várják. Az új híd az M0-ás keleti szektorával együtt nemcsak a főváros, hanem a környező települések közlekedését is javítja. Üröm az örömben, hogy a budakalásziaknak megígért elkerülő út nem készült el, megépítésére még éveket kell várni.

Források


Ha érdekel a téma, hadd ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia kapcsolódó szócikkét Megyeri híd címmel.