Trópusi vihar Írországban?

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2009. október 6., kedd

KlímaváltozásMég több Klímaváltozással kapcsolatos hír a Wikihírekben:

{{{1}}}

A Grace trópusi vihar hamarosan eléri Írországot.
A Grace trópusi vihar október 4-én

Ma eléri Írország déli partjait a Grace névre keresztelt trópusi vihar. A Grace három nappal ezelőtt kezdett kialakulni az Azori-szigetektől északra fekvő térségben, majd északkelet felé sodródott. A vihar ereje szokatlan módon észak felé haladva is növekedett, mostanra 95 km/h-s átlagos szélerővel, 110 km/h-t meghaladó széllökések kíséretében közelít lassan az európai partok felé. Grace valószínűleg a kedd esti órákban éri el az ír partokat, heves széllel és kiadós felhőszakadással nehezítve meg a helyiek életét.

A Gracehez hasonló trópusi viharok a trópusi ciklonok (más néven hurrikán, a Csendes-óceán térségében tájfun) gyengébb változatai. A nyílt óceán fölött alakulnak ki, majd a szárazföldek fölé sodródva a nagy szelek okozta károk mellett áradásokat, vihardagályokat is okoznak. Egy trópusi vihar megjelenése bár ritka, de korántsem szokatlan jelenség Európa nyugati partjainál. Az Egyesült Államok keleti partjai előtt elsodródó viharok három-négy évente elérik a Brit-szigeteket. Emlékezetes év a 2005-ös az európai hurrikánvadászok számára, hiszen ekkor ért partot a Vince hurrikán Spanyolországban. 2006-ban a Maria névre keresztelt trópusi vihar Norvégiában okozott földcsuszamlásokat. A legerősebb Európát elérő trópusi vihar feltehetően az 1966-os Faith volt. A Faith nem gyengült trópusi viharrá az Atlanti-óceán fölött, hurrikánként vonult el Skócia északi partjai előtt, majd az Északi-tenger fölött trópusi viharrá gyengülvén ért partot Norvégiában.

A Grace egyetlen különlegessége a kialakulásának helyszíne. A megfigyelések 1960-as kezdete óta soha nem figyeltek még meg egy ennyire északon kialakult trópusi karakterisztikájú vihart.Források