Traian Băsescu nyerte a romániai államfőválasztást

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2009. december 7., hétfő
Traian Băsescu eddigi államfő megszerezte második, öt évre szóló mandátumát a romániai államfőválasztáson.

Tegnap tartották az államfőválasztás második fordulóját Romániában, melyen már csak két jelölt indulhatott: Traian Băsescu (Demokrata Liberális Párt, PD-L) és Mircea Geoană (Szociáldemokrata Párt, PSD). A romániai Központi Választási Iroda hétfőn nyilvánosságra hozott – még nem hivatalos – végeredménye szerint a szavazatok 50,33 százalékával Traian Băsescu nyerte az államfőválasztást; Mircea Geoană a voksok 49,66 százalékát szerezte meg. A szavazatok mai, 99,95 százalékos feldolgozottsága szerint a jelenlegi államfő mintegy 70 000 szavazattal előzte meg vetélytársát.

A tegnap este közzétett exit poll adatok még azt mutatták, hogy Mircea Geoana mintegy másfél százalékkal több szavazatot kapott, a szociáldemokraták székházában este már ünnepi hangulat uralkodott. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is Geoanát támogatta, és a szervezet elnöke, Markó Béla az exit poll adatok ismeretében este gratulált is Mircea Geoanának.

A romániai magyarok csak igen kis arányban vettek részt a választás második fordulójában. Országos viszonylatban éppen Székelyföldön, Hargita és Kovászna megyékben volt a legalacsonyabb a részvétel. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, európai parlamenti képviselő azt mondta, hogy a magyarok számára a kampány idején nem tudtak megfelelően mozgósító kínálatot nyújtani. Szerinte a romániai magyarságnak két rossz között kellett választania, és ez a kisebbik rossz Traian Băsescu.

A romániai Szociáldemokrata Párt úgy döntött, hogy megóvja a választási eredményt. Az óvást az alkotmánybíróságra lehet benyújtani, legkésőbb december 8-áig.

Lásd még

Források