Tranzisztor egyetlen molekulából

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2009. december 27., vasárnap
Alig több mint hat évtizede építették meg az első tranzisztort a világon, most pedig amerikai tudósoknak sikerült egy olyan prototípust kifejleszteniük, amely egyetlen molekulából áll.

A végletekig miniatürizált tranzisztort egyetlen, arany csatlakozók közé illesztett benzolmolekula alkotja, amely a fejlesztő Bell Labs munkatársai szerint ugyanúgy viselkedik, mint bármely hagyományos félvezető-tranzisztor. A molekula energiaállapotát, illetve vezető képességét a feszültség váltogatásával sikerült manipulálni, ily módon pedig kontrollálni lehet tranzisztorként való működését.

A találmány azért igen fontos áttörés, mert újabb jelentős lépést jelent a jövő nanoeszközei felé, amelyek csupán néhány atom segítségével végezhetnek el komplex számítási műveleteket. Ezek a készülékek megoldást jelenthetnek arra a problémára, hogy a szilíciumlapkák mérete egy bizonyos határon túl nem zsugorítható tovább; a nanoszámítógépek révén viszont lehetségessé válhat a mai, termeket elfoglaló szerverrendszerek felváltása jóval kompaktabb és nagyobb teljesítményű eszközökkel. A Bell Labs munkatársai arról még nem nyilatkoztak, hogy mikor látnak leghamarabb esélyt a molekuláris tranzisztor gyakorlati alkalmazására.

Források