Ugrás a tartalomhoz

Tunézia után Egyiptomban is kormányellenes tüntetések kezdődtek

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Egyiptom zászlaja
Egyiptom zászlaja

Egyiptom elhelyezkedése

Egyiptom térképe

2011. január 27., csütörtök

Szerdán ismét ezrek vonultak utcára Egyiptomban, immár a második nap, hogy a 30 éve hatalmon levő Hoszni Mubarak távozását követeljék. Az ország történetében példa nélküli méretű megmozdulásokat a tunéziai Zín el-Ábidín ben Ali bukása inspirálhatta, aki két hete menekült el országából a tömegtüntetések hatására. Az egyiptomi kormány tegnap gyülekezési tilalmat rendelt el, de a tüntetések folytatódtak, mégha kevesebb részvevővel is. A kairói tiltakozások alapvetően békések maradtak, de a köveket dobáló és gumikat égető tömeget a rendőrök könnygázzal, vízágyúkkal és gumilövedékkel több helyütt is feloszlatták. A belügyminiszter szerint a két nap alatt nagyjából 500 embert állítottak elő; a haaretz.com internetes lap 600 kairói és 120 asszúmi letartóztatásról tud.

Más a helyzet Szuezben, ahol a tüntetők megtámadták a kormányzó párt helyiségeit és felgyújtottak egy kormányzati épületet is. Az összecsapások itt három halálos áldozatot követeltek. Kairóban két halálesetről tudni, ebből egy rendőr, de a biztonsági erők ellentmondó nyilatkozatokat tettek, így lehet, hogy ők közlekedési balesetben haltak meg. A sérültek száma eléri az ötvenet.

A helyiek beszámoltak továbbá a Twitter és a Facebook szolgáltatásainak akadozásáról: a tüntetések egy része ezeken keresztül szerveződött, így felmerült, hogy esetleg kormányerők állhatnak a működési zavarok mögött. A Facebook londoni szóvivője ugyanakkor jelezte, hogy a weboldal Egyiptomból generált forgalma nem változott jelentősen. A kormány részéről Madzsdi Radi szóvívő cáfolta a blokkolásról szóló értesüléseket: – A kormány nem nyúlna ilyen eszközökhöz. – szögezte le.

Az események kihatottak az egyiptomi tőzsdére is, aminek az indexe szerdán hat százalékot esett. Az egyiptomi font is gyengült a dollárral szemben: az ára hatéves mélyponton van. A kereskedelmi miniszter indoklás nélkül lemondta a davosi Világgazdasági Fórumra tervezett útját.

Források