Ukrajna elnököt választott

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. február 8., hétfő

Viktor Janukovics (2007)

Tegnap tartották Ukrajnában az elnökválasztás második fordulóját. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az ellenzéki Viktor Janukovics szerezte meg a szavazatok többségét.


A Központi Választási Bizottság ma kora esti közlése szerint a jegyzőkönyvek 99,27 %-ának feldolgozása alapján a szavazatok 48,76 százalékát Viktor Fedorovics Janukovics ellenzéki pártvezető, 45,66 százalékát Julija Volodimirivna Timosenko jelenlegi kormányfő szerezte meg. Ők ketten indultak az ukrajnai elnökválasztás vasárnapi második fordulójában. A választók 4,37 százaléka egyik jelöltet sem támogatta. Hivatalos végeredmény csak később várható, ám Janukovics 3 százalékot meghaladó előnye behozhatatlan.

Viktor Janukovics már vasárnap esti televíziós beszédében bejelentette győzelmét, reformokat, valamint „új fejezetet” ígért az ország történelmében. Ezúttal is megismételte szándékát, hogy győzelme esetén eltávolítja Julija Timosenkót a Miniszteri Kabinet vezetői posztjáról.

Az ellenzéki Régiók Pártjának vezetője, Janukovics elsősorban az oroszajkú keleti és déli területek szavazatait kapta meg, de például az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség támogatásával meggyőző fölénnyel nyert a magyar többségű beregszászi választási körzetben is. Érdekes helyzet állt elő azáltal, hogy Janukovics csak 9 területen, illetve Szevasztopolban tudott nyerni, míg Timosenko 16 területen, főként Nyugat-Ukrajnában, valamint Kijevben végzett az első helyen.

A választáson a részvételi arány magas volt, a szavazásra jogosultak közel 70 százaléka adta le voksát. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviseletében jelen volt nemzetközi megfigyelők véleménye szerint a választás tisztességes és átlátható volt.

Viktor Janukovics mérnök-közgazdász. 1950-ben született a Donyeci terület egyik városában, karrierje is a Donyec-medencében kezdődött. 1997–2002 között a Donyeci terület állami adminisztrációjának vezetője volt. 2002. november – 2004. december, majd 2006. augusztus – 2007. december között kormányfő; 2003. április óta az ellenzéki Régiók Pártja elnöke. Minden jel szerint ő lesz az 1991-ben függetlenné vált ország negyedik államfője, a jelenleg hivatalban lévő Viktor Juscsenkót váltja fel.

Források