Ugrás a tartalomhoz

Valóban van víz a Holdon

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2009. november 14., szombat

Az LCROSS és a Centaur-fokozat a szétválasztás után

A NASA-nál elkészültek az amerikai űreszköz, az LCROSS színképi mérései egy részének elemzésével. A Hold felszínébe való csapódáskor kirepült anyagfelhőben víz nyomaira bukkantak.

A kísérlet célja éppen az volt, hogy megpróbálják víz nyomát kimutatni a kirepülő holdanyagban. Az eredmény lényege röviden: valóban van víz a Holdon – legalábbis a déli pólus közelében levő Cabeus-kráterben, méghozzá nem is kevés.

A 79 millió dolláros LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) által szállított üres Centaur rakétafokozat október 9-én, majdnem pontosan az előre jelzett pillanatban csapódott a Hold felszínébe, a Cabeus-kráterben. A 2,2 tonnás rakétafokozatot 4 perccel követte maga az űreszköz, amely addig is méréseket végzett, amíg ugyancsak el nem érte a Hold felszínét.

A vízre utaló első bizonyítékot az ütközés nyomán a kráterből felszálló anyagról készített színképek szolgáltatták, mind a közeli infravörös, mind az ultraibolya tartományban. A spektroszkópiai méréseket az LCROSS végezte, miután az „előreküldött” üres Centaur rakétafokozat becsapódott a Holdba. Becslések szerint a műszerek „látókörébe” összesen mintegy 100 kg-nyi vízmolekula került. Ez csupán egy viszonylag kicsi felszíni területről származott, vagyis logikusnak tűnik az a feltételezés, hogy a becsapódási pont környékén jelentős mennyiségű vízjég lehet a Hold talajában.

A Cabeus-kráter belseje állandóan árnyékban és rendkívüli hidegben van a Holdon, ezért előzetesen azt remélték, hogy ha valahonnan, hát az onnan származó anyagban van esély a víz kimutatására. Ezért is jelölték ki az LCROSS célpontjául. A most nyilvánosságra hozott előzetes eredmények szerint tehát a vízjég ott van. A pontos koncentrációjára, eloszlására vonatkozó adatokra még várni kell. Az esemény során készített egyéb mérések elemzése még tart. A napfényt évmilliárdok óta nem látott kráterbelsőben a vízen kívül még más meglepő anyagokat is találhatnak.

Források

Ha érdekel a téma, hadd ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia kapcsolódó szócikkét LCROSS címmel.