Videófeltöltés csakis engedéllyel?

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. január 18., hétfő
Olaszországban olyan sürgősségi kormányrendeletet készít elő a parlament, amely megtiltaná a felhasználóknak a szabad videófeltöltést.

Heves vitákat váltott ki az a törvénytervezet, amely korlátozná az internetezők véleménynyilvánítási jogait Olaszországban. A jogszabály még ebben a hónapban érvénybe léphet, ha megszavazzák azt. Az új rendelkezés a televízió társaságokhoz hasonló hírközlő médiumnak minősítené a hétköznapi szörfölőket, akiknek ugyanolyan felsőszintű licencekre volna szükségük a mozgóképanyagok interneten való megjelenítéséhez, mint amilyen a tévécsatornáknak kell a sugárzáshoz. Ez azt jelentené, hogy ha valaki az országból otthoni videóit közzé szeretné tenni a weben, annak előtte engedélyt kellene kérnie a kommunikációs minisztériumtól.

Az ellenzék élesen bírálja a jogalkotók irracionális elképzeléseit, és a kínai cenzúrához hasonlították az alapelvet, mivel annak bevezetése ellentétes lenne a demokratikus országokban a szólásszabadságra vonatkozó kinyilvánított irányelvekkel. Ha megszavazzák a rendeletet, akkor még ebben a hónapban törvényerőre emelhetik azt. A leírás szerint a bloggereket is érintené a szabályzat, azok bejegyzéseit ugyanis az újságcikkekkel tenné egyenlővé a kormány.

Források