Wikihírek:Összefoglaló

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

Biztosan észrevetted már, hogy amikor új cikket írsz, vagy régit szerkesztesz, a megjelenő szerkesztőablak alatti területen, közvetlenül a „Lap mentése” gomb fölött található egy Összefoglaló című sor.

Ebben a sorban röviden (pár szóban, esetleg 1-2 mondatban) összefoglalhatod azt, hogy mit is csináltál: ha egy régi cikket szerkesztettél, akkor itt írd le röviden, hogy mit változtattál és miért; ha új cikket írtál, akkor itt adhatod meg az esetleges megjegyzéseidet, megjelölheted a forrást, stb.

Ezek az összefoglalók minden olyan listában látszanak, ami a változásokat mutatja: a Friss változtatásokban éppúgy, mint a Laptörténetben, mellette a dátummal és a felhasználói neveddel.

Miért fontos ez?

Sok szerkesztő rendszeresen figyeli azt, hogy milyen változtatások történnek a cikkekben (balra, a Friss változtatások menüpont segítségével). Ha szépen leírod, hogy az adott esetben mit, miért változtattál, azzal segítesz a többieknek figyelmmel kísérni a módosításokat, azok okát, célját.

Ez egyébként neked is segíthet: ha a kedvenc témádban, szócikkedben valami megváltozott, akkor érdemes a Laptörténet menü alatt megnézni, hogy ki és mit változtatott: ha rendesen írta az összefoglalókat, akkor nem csak azt látod, hogy mit változtatott, hanem gyakran azt is, hogy miért.

Mikor ne írjál összefoglalót?

Néhány esetben a Wikihírek szoftvere automatikusan kitölti a szekesztési összefoglalót, ha üresen hagytad. Ezekben az esetekben csak akkor érdemes írni ebbe a rovatba, ha többet vagy mást akarsz mondani, mint amit a gép beírna oda, vagy ha indokolni akarod a változtatást. Ezek az esetek a következők:

  • Új oldal létrehozása. A szoftver a következő üzenetet írja az összefoglalóba: „Új oldal, tartalma: …”, és itt a lap szövegének eleje következik. Ha a szócikked rövid, például egy új vitalap egy mondattal vagy egy üdvözlő/vandalizmus abbahagyására buzdító sablon, akkor teljes terjedelmében megjelenik, egyébként az első 1-2 sor olvasható. Általában felesleges tehát az új oldal, cikk létrehozása vagy efféle összefoglalók készítése, ha más mondanivalód nincs.
  • Új átirányító oldal. Ez az előző speciális esete; ilyenkor a szoftver felismeri az oldal tartalmát, és a friss változások listájában az „Átirányítás ide: …” üzenet jelenik meg. Ez sokkal informatívabb, mint ha beírnád az összefoglalóba, hogy redir. Csak akkor érdemes összefoglalót írni, ha indoklást is fűzöl az átirányításhoz.
  • A lap tartalmának törlése. Ilyenkor a szerkesztési összefoglaló szövege „a lap teljes tartalmának eltávolítása” lesz. Csak akkor érdemes összefoglalót írni, ha indoklásra van szükség. Nem kell indokolni például a felhasználói lapod tartalmának törlését. (A tartalom törlése nem azonos a lap törlésével, azt csak adminisztrátorok végezhetik el.)
  • Csere. Az előző lehetőségek kombinációja, ha új szöveggel helyettesíted a régit, ekkor „A lap tartalmának cseréje erre: …” üzenet jelenik meg.
  • Új szakasz. Ez csak akkor működik, ha az új szakaszt nem az egész oldal vagy egy már létező szakasz szerkesztésével hozod létre, hanem egy külön erre a célra szolgáló, …&action=edit&section=new végződésű URL segítségével. A vitalapokon és egyes Wikihírek lapokon (például a Kocsmafalon) ezt a szerkesztés fül melletti + jelre kattintva érheted el. Ilyenkor a szokásos, szerkesztőablak alatti összefoglaló mező helyett a szerkesztőablak fölött jelenik meg egy mező; ennek a tartalma lesz a szakasz címe és a szerkesztési összefoglaló is.
  • Átirányítás. Ilyenkor az „Átirányítás ide: …” összefoglalót írja a szoftver, mely tartalmazza az átirányítás célpontját, és így informatívabb az olyan összefoglalóknál, melyek azt nem tartalmazzák.

Lásd még