Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:Hogyan nevezz át lapokat?

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

Számtalan ok miatt válhat szükségessé egy általad megtalált, létrehozott vagy szerkesztett lap átnevezése:

  • A cím elgépelést vagy nyelvi hibát tartalmaz (az átnevezés után a hibás címet javasold azonnali törlésre);
  • A cím nem követi az elnevezési szokásokat;
  • A címszó többértelmű, míg a cikk tartalma csak egy speciális értelmet ölel fel, de a cikket (pl. a hossza miatt) már nem lehet módosítani;
  • A tudomány fejlődése vagy egyéb ok miatt kiderül, hogy a szócikk elnevezése helytelen;
  • stb.

A szócikk „átnevezés”-ét a program „átmozgatás”-sal oldja meg; ez ugyanazon művelet kétféle értelmezését jelenti: A program először létrehoz egy új szócikket az új elnevezéssel, majd a régi lapról a tartalmat, laptörténettel együtt erre az új címre mozgatja.

A mozzanat nem változtatja meg a laptörténetet, magát az átnevezést a régi és az új lap laptörténetében egyaránt rögzíti.

Kép átnevezése és mozgatása nem lehetséges és nem is szükséges; ehelyett töltsd fel a képet az új néven, és jelezd a régi, törlendő képet az azonnali törlés lapon.

A kategórialapok átnevezhetőek, ilyenkor a lap szövege és laptörténete átkerül az új névre, de a kategória tartalma nem. Kérj meg egy botot, hogy mozgassa át a tartalmat, azután tedd fel a régi lapot azonnali törlésre, hogy a régi néven kategorizált lapokon piros színnel jelenjen meg.

Hogyan?

Ahhoz, hogy lapokat tudj így átnevezni be kell jelentkezned.

Amikor betöltötted a szóban forgó szócikket, nyomj a lap tetején látható „átnevezés” fülre. A program kérdést tesz fel neked az új szócikk címére vonatkozóan, és felkínálja a vitalap egyidejű mozgatását is. (Itt válaszd az „igen” gombot, kivéve ha valami mást akarsz csinálni, és azt is pontosan tudod, hogy hogyan kell.) A beállítások jelzése után nyomd meg az „átnevezés” gombot és az oldal új néven kerül rögzítésre. Az oldal régi címe automatikusan átirányítást kap az új címre, így a régi oldalra hivatkozó más cikkek is automatikusan átirányításra kerülnek az új oldalra. Vedd azonban figyelmbe, hogy a dupla átirányítások (azok az oldalak, amelyek a régi oldalra irányítottak át) nem frissülnek automatikusan, tehát ezeket egyenként, kézzel kell utánállítani (lásd alább).

Megjegyzések

Az „átnevezés” funkció megtartja a szócikk teljes laptörténetét, a mozgatás előtt és után is, úgy, mintha a szócikknek mindig is az új elnevezés lett volna a címe. Ebből következik, hogy ajánlott inkább ezt a módszert alkalmazni, mint egy szócikkből kivágni, egy másikba pedig bemásolni nagyobb szövegrészeket; ha így csinálod, nehezebbé válik a régi változtatások, megjegyzések, hozzájárulások figyelemmel kísérése. (Ez a módszer is alkalmazható, amikor pl. egy hosszabb cikket kívánsz részekre bontani. Ha ezt csinálod, kérünk, hogy mindenképpen jelezd az új oldal vitalapján, hogy melyik szócikkből származik a szövegrész.)

Maga az átnevezés a szócikk régi címéhez tartozó laptörténetben fog megjelenni. Ha azonban az oldalt valamilyen oknál fogva visszamozgatjuk, a köztes címhez tartozó laptörténet csak a legutolsó átmozgatást mutatja, a hozzátartozó azonosítóval, de az első mozgatás időpontjával! Ebből következik, hogy az első átmozgatást végző szerkesztő azonosítója, valamint a második átmozgatás időpontja elvész, egyedül a Friss változtatások oldalon található meg egy ideig.

Ha az új címen már található bejegyzés, és az nem csak egy laptörténet nélküli átirányítás (bár néha még ilyenkor is), a wiki figyelmeztetést küld, hogy nem nevezheted át a cikket erre a névre. Ilyenkor három lehetőséged van: vagy kiteszed a cikkekre az Összedolgozandó sablont, vagy kézzel egyesíted a két oldal tartalmát (magyarul: végre is hajtod az összedolgozást), vagy pedig, amennyiben tényleg semmi tartalom nincs a céloldalon, törlését kéred, felszabadítva ezzel a nevet az átmozgatás részére.

Még egy dolog: az átnevezett szócikkre mutató átirányítások nem frissülnek automatikusan (ezzel lehet elejét venni a végtelen hurkoknak). Átnevezés után ellenőrizd a Mi hivatkozik erre oldalt az átnevezett szócikkel kapcsolatban és javítsd az esetleges redirekteket az új elnevezésre. Egyes esetekben ez nehézkességet is jelenthet, hiszen az átnevezett oldaladat visszanevezhetik (lásd lentebb). Érdemes hagyni egy kis időt arra, hogy kiderüljön: senki nem ellenzi az általad végrehajtott átnevezést.

Hasznos dolog az új oldal vitalapjára bejegyezni a " ... szócikket átneveztem ... szócikkre" mondatot, különösen, ha a szócikk nevével kapcsolatban korábban vita alakult ki.

További ismert hibák (bugs)

Ha egy oldalt akkor próbálsz átnevezni, amikor valaki éppen szerkeszti azt az oldalt, vagy annak vitalapját, furcsa dolgok történhetnek. Úgy gondoljuk, hogy ezt a problémát már sikerült kiküszöbölni, de azért nem árt figyelni.

Néha az átnevezés során nem mozog át a vitalap, habár bejelölted a szócikkel együtt történő mozgatását. Nem árt erre is külön odafigyelni, ha ez fontos az oldal szempontjából.

Az átnevezés visszaállítása

Előfordul, hogy egy oldalt átnevezünk, de később megbánjuk. Általában, ha A oldal B oldalra történő átnevezését vissza akarjuk állítani, a következőképp járunk el:

  1. nevezd át B oldalt az eredeti A oldalra
  2. B oldalt (most már laptörténet nélküli átirányítás) vezesd rá a Wikihírek:Szavazás törlésről oldalra, vagy (csak adminoknak) egyszerűen töröld az oldalt.

Ha azonban A oldalt időközben valaki szerkesztette, vagy az átmozgató szoftver furcsán viselkedik, csak egy admin tudja kiegyenesíteni a helyzetet:

  1. töröld A oldalt (de előtte győződj meg arról, hogy nincs használható laptörténete - esetleg rögzítheted a vitalapon a szerkesztői jogokat, elismeréseket, kompenzáció gyanánt)
  2. nevezd át B oldalt A oldalra.
  3. töröld B oldalt (ez ekkor már csak laptörténet nélküli átirányítás A oldalra)

Az "átnevezési háborúk" céltalanok és igen kimerítőek, nagyszámú értelmetlen átirányítást hagynak maguk után, amit azután egy jótét léleknek el kell takarítania. Őrizd meg hidegvéred és ne kerülj átmozgatási háborúkba!

Lásd még