Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:IRC-csatornák

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!


Az IRC (Internet Relay Chat) egy valós idejű kommunikációt lehetővé tevő protokoll, amely a népszerű üzenetküldőkkel (Skype, Gtalk, MSN Messenger) ellentétben nem meghívásos alapon működik, hanem szobákat vagy csatornákat lehet létrehozni, ahova bárki beléphet. Emiatt nagyobb közösségeknek sokkal alkalmasabb kommunikációs eszköz.

Több felhasználó egyidejű kommunikációját teszik lehetővé a szobák vagy csatornák. A magyar Wikihírek IRC-csatornája elérhető IRC-kliens (pl. mIRC, Irssi stb.) segítségével is a Freenode hálózat #wikinews-hu szobájában.

Mire jó az IRC?

 • segítségkérésre, gyors kérdésekre, tanácsadásra kezdő felhasználóknak
 • „ügyeletnek” sürgős problémák esetére – stewardok, más wikipédiák szerkesztői általában ide jönnek először probléma esetén, és adminisztrátort, műszaki témákban jártas szerkesztőt is majdnem mindig találsz itt
 • gyors véleménykérésre egy új ötlet kapcsán – itt sokkal hamarabb kapsz választ, mint a wikin
 • viták, félreértések hatékonyabb tisztázására, harmadik vélemény kérésére
 • új javaslatok előzetes megvitatására – ha nem vagy biztos benne, hogyan fogalmazd meg
 • sanity check-re különösen bátor szerkesztések előtt
 • szabadabb beszélgetésre – ha feszélyez, hogy amit írsz, megmarad az örökkévalóságnak, és több száz más ember olvassa :) (ez nem jelenti azt, hogy itt tetszés szerint lehet anyázni, de azért az IRC-csatorna etikettje valamivel lazább, mint a wikié)
 • online „találkozók” rendezésére előre megbeszélt időpontban

Mire nem jó az IRC?

 • arra, hogy a Wikihíreket érintő nagyobb szabású változtatásokat kizárólag ott beszélj meg, mert ezzel a közösség nagy részét kizárnád a vitából. Ha valami komolyabb változtatást szeretnél, vagy vitát akarsz indítani valamiről, azt mindig érdemes a Wikin is bejelenteni, megvitatásra feltenni (többnyire a kocsmafalon). A nagyon pörgős vita azonban sokszor szétfeszíti a kocsmafal kereteit, ilyenkor (pláne heves nézeteltérések esetén) érdemes a vitát IRC-n lefolytatni, és a kocsmafalon csak összefoglalót közölni, hogy a tárgyalás ott tovább folytatódhassék. Egyszóval: ügyelni kell az állandó visszacsatolásokra, hogy a háttérmegbeszéléseken részt nem vevők se legyenek kirekesztve a megbeszélés eredményéből.

IRC használata böngészőből

 • az Operának beépített IRC-kliense van. Ha Operát használsz, csak kattints erre a linkre: #wikinews-hu@freenode.net
 • a többi böngészőből a fenti doboz használatával, CGI:IRC segítségével IRC-ezhetsz. Csak írd be a kívánt nevet a Belépés gomb előtt lévő mezőbe, és kattints a Belépésre. (A wikis nevedet használni nem kötelező, de ajánlott. Ékezetek nem lehetnek a névben.)
 • Firefox alatt használhatod a ChatZilla kiterjesztést is, lásd alább.

IRC-kliensek

A mIRC az egyik legnépszerűbb IRC-kliens. Shareware, 30 napos kipróbálással, de utána is használható regisztráció nélkül.

mIRC telepítési útmutató

Az XChat egy népszerű shareware IRC-kliens.

XChat telepítési útmutató

A KVirc egy ingyenes kliens.

KVirc telepítési útmutató

A ChatZilla egy Firefox alá telepíthető ingyenes IRC kiterjesztés.

ChatZilla telepítési útmutató

Az Irssi egy szöveges IRC-kliens.

Irssi-használati útmutató és küzdelem az UTF-8-cal

Egy jó karakteres kliens Linux alá a w:BitchX.

Ingyenes IRC program ClicksAndWhistles magyar nyelvű lesz a telepítés után.

Néhány w:azonnali üzenetküldő alkalmazás is tud IRC-kliensként működni; ilyen például a Pidgin, a w:Trillian vagy a w:Miranda.

További hasznos csatornák (angolul)

Az összes csatorna listája: Wikipedia:IRC channels, m:IRC channels.

Egyéb

 • Ha Opera böngészőt használsz, nem kell külön IRC-klienst telepítened, mivel a böngésző kezeli ezt a protokollt. Egyszerűen kattints az IRC-csatorna linkjére. (Az Opera használható Windowson és Linuxon egyaránt.)
 • Ha nem akarod, hogy mások használhassák a nickedet, regisztráld be.
 • Ha szeretnéd elrejteni az IP-det, olvasd el az IRC channel cloaks lapot.
 • Ha jelezni akarod, hogy rendszeresen látogatod a csatornát (vagy csak reklámozni az IRC-t :)), megteheted a {{user irc}} sablonnal.
 • Előkészületben: IRC-kampány
 • Ne ess kétségbe, ha senki nem válaszol vagy senki nem segít: az iRC nem mágikus szolgáltatás, hanem egyfajta kommunikációs médium; a szerkesztők és az adminok élnek, dolgoznak, alszanak - néha senki nem tud segíteni. Írd be a problémádat, és általában később valaki olvassa, és ha tud, reagál rá.

IRC-s agymenések jegyzőkönyvei és összefoglalói

Külső hivatkozások