Wikihírek:Most érkezett hírek

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

Ha egy friss hírről szerzünk tudomást, össze kell dolgoznunk, hogy minél jobban hatékonyabban tudósíthassunk róla. Ha elsőként szerzel tudomást egy eseményről, kövesd az első pillanatok szekcióban leírtakat. Ha már valaki létrehozta a cikket az adott eseményről, akkor olvasd el a Hogyan fejlődik a cikk? fejezetet. Végül a Ha a helyszínen vagy fejezet leírja, mi a teendő, ha véletlenül egy esemény kellős közepén találod magad.

Első pillanatok

Hozd létre a cikket

Nagyon fontos, hogy létrehozd a cikket, mihelyt tudomást szereztél egy friss hírről. Ha elkezdted írni a cikket, cseréld le a {{készülő}} sablont a {{publikált}} sablonra. (Ez az egyedüli eset, amikor megengedett a félkész cikkek publikálása.)

Helyezd a cikket a "Most érkezett hírek" közé a {{Mostérkezett}} sablon hozzáadásával. Ez a sablon figyelmeztetni fogja az olvasókat, hogy a cikk tartalma gyorsan változni, fejlődni fog az eseményekkel együtt.

Források lista

A cikk végén listázd a forrásokat, melyekből dolgoztál. Ha a rádióban vagy a TV-ben hallottad a hírt, akkor használd a {{saját}} sablont a Források részben, majd a vitalapra írd rá, hogy a TV-ben vagy a rádióban hallottad a hírt.

Hogyan fejlődik a cikk?

Keress forrásokat

Mikor egy cikket írsz, keress minél több fellelhető forrást a témával kapcsolatban. Ezeket tüntesd fel a cikk végén, a források fejezetben.

Minimalizáld az esetleges szerkesztési háborúkat

Ha többen dolgoznak egy cikken, előfordulhat szerkesztési háború. A következőkben egy pár tanácsot olvashatsz ennek megelőzésére, méretének csökkentésére:

  1. Oszd a cikket fejezetekre. Fejezetekre oszthatsz egy cikket a következőképp ==Fejezet címe== ez alá írd a fejezet szövegét. Hogy elkerüld az ütközést, egyszerre csak egy fejezetet szerkessz.
  2. Esetleges bővítéseid először írd a vitalapra Ha valaki nem ért egyet veled, akkor ott megbeszélhetitek, és valószínűleg sikerül találnotok közös nevezőt...

Új fejlemények esetén kezdj új cikket

Ha egy esemény következményeiről vagy mellékszállairól írnál, akkor tedd ezt egy új cikkben.

Képek

Ha az esemény helyszínén fényképeket készítesz, vagy ha csak írsz egy eseményről, megadhatod az e-mail címed a cikk vitalapján, ahová a helyszínen lévő emberek esetleg képeket küldhetnek neked az eseménnyel kapcsolatban.

Ha a helyszínen vagy

Ha az esemény közelében vagy, tehetsz megjegyzéseket az eseménnyel kapcsolatban a cikk vitalapján.

Ha lehetőséged van rá, használj digitális kamerát (de egy mobiltelefon kamerája is jobb a semminél), majd töltsd fel a képet a Wikimedia Commonsra.