Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:Sablon

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

A sablonok célja az, hogy gyakran használt változatlan (vagy ritkán változó) szövegeket ne kelljen újra és újra begépelni, hanem egy hivatkozás segítségével lehessen őket a cikkekbe illeszteni.

Új sablont tehát csak olyan esetben érdemes létrehozni, ha

 • a sablonhivatkozás jelentősen rövidebb, mint a sablon tartalma (vagyis helyet és időt spórolunk),
 • a sablonszöveget várhatóan sok szócikk fogja használni (a „sok” relatív fogalom, öt szócikk alatti szám valószínűleg nem számít soknak semmilyen szempontból).

Új sablon készítése

Egy új üzenet létrehozásához egyszerűen hozz létre egy Sablon névtérbeli hivatkozást, mint például [[Sablon:Teszt]], és szerkeszd a lapot úgy, hogy az általad kívánt szöveget tartalmazza. Ha adminisztrátor vagy, akkor le is védheted a lapot, de ha nem tartod ezt feltétlenül fontosnak, akkor inkább hagyd szabadon szerkeszthetően.

 1. Mielőtt létrehozol egy új sablont, jól gondold át, milyen nevet adsz neki, hogy a lehető legrövidebben és legpontosabban mutassa, hogy mire való a sablon. Az elnevezés legyen rövid, de egyértelmű.
 2. Fontold meg, milyen rövidítést érdemes alkalmazni, és hivatkozz a főlapon az átirányításokra a {{rövidítés}}(?) sablon segítségével! Jó ha egy sablonnak van egy teljesen érthető, magyar neve, és egy könnyen memorizálható rövid neve, amiről átirányítás vezet a teljes, hivatalos névhez. (Ezeket utóbb bot fogja javítani a megfelelő lapokon.)
 3. Ha egy sablont más nyelvű wikiből veszel át, nagyon nem árt meghagyni az eredeti nevét redirektnek akkor is, ha nincs rámutató hivatkozás. Ez jelzi a jövő nemzedékeinek, hogy nem kell leforđítani mégegyszer a sablont, és hogy milyen néven van, és így az is megtalálja, aki átemelve venné használatba, mert a sablonok gyakran nincsenek rendes interwiki-hivatkozásokkal ellátva.

Sablondokumentáció

Készíts az új sablonhoz dokumentációt! A részleteket lásd: Wikihírek:Sablondokumentáció.

Kategóriába sorolás

A sablonokkal kiválóan lehet kategóriába sorolni a cikkeket, ha tagek között adjuk meg a kategória nevét, minden olyan lapot be fog sorolni a kategóriába, amibe beillesztik a sablont. Azért, hogy a kategórián belüli ABC-be rendezéshez a lapon meg lehessen adni alternatív kulcsot is, el ne felejts minden kategóriába is soroló sablonba „kulcs” paramétert beépíteni a következő módon:

<includeonly>[[Kategória:Kategória neve|{{#if:{{{kulcs|}}}|{{{kulcs}}}|{{PAGENAME}}}}]]</includeonly>

Sablon használata

A sablonok javasolt használata: {{sablonnév}}.

A rendszer ezt a sablonhivatkozást minden egyes alkalommal az éppen aktuális sablonszöveggel helyettesíti a beillesztés helyén, és így nagyon könnyen lehet folyamatosan változó vagy frissülő szövegekre hivatkozni. (Más szavakkal: nem szükséges minden szócikket megváltoztatni, ami a szövegre hivatkozik, hanem elég csupán a sablon szövegét átírni.)

Ha a sablon nem a Sablon névtérben van (például tesztverzió, és még egy felhasználói allapon van), akkor a névteret is meg kell adni: {{User:Gipsz Jakab/teszt sablon}}.

Paraméteres sablonok

Egyes sablonok paraméterezhetőek, a sablon nevén kívül néhány további adatot is meg lehet adni, amik a sablon működését befolyásolják. A paramétereket függőleges vonallal (magyar billentyűzeteken AltGr+W) kell elválasztani egymástól és a sablonnévtől. Például: {{naptár|2007}}.

A bonyolultabb, többparaméteres sablonoknál az egyes paramétereket gyakran név szerint lehet megadni, név=érték formában. Például: {{naptár|év=2005|hónap=május|nap=10}}.

Speciális használati módok

{{subst:teszt}} – a hivatkozás kicserélődik a sablon szövegére. Ezt érdemes akkor alkalmazni, ha a sablon csak rövid ideig létezik, vagy olyan módon változhat, amit nem akarsz, hogy a cikkben megjelenjen. Ekkor a cikk a végleges, állandó formájában fogja tartalmazni a beillesztett szöveget.

{{msgnw:teszt}} – a szövegben a sablon forrása jelenik meg (mintha nowiki tagek között állna).

{{msg:teszt}} – Régen (a MediaWiki szoftver 1.2-es verziójáig) minden sablont így kellett használni, de most már elavult. A későbbi verziókban valószínűleg már egyáltalán nem fog működni. Ha ilyet látsz, töröld ki az msg: részt!

Sablon idézése más lapokon

Ha csak prezentálni szeretnénk egy sablon megjelenését, vagy csak fel akarjuk rá hívni a figyelmet, a következőképpen járjunk el:

 • Az {{sl}} sablon segítségével készíthetsz olyan hivatkozást, amiből egyértelmű, hogy sablonról van szó, rá is mutat a sablon oldalára, és kis emelt kérdőjellel – ha van – az illető sablon dokumentációját is belinkeli:
  {{sl|akármi}}
 • Ha viszont a formáját akarjuk megmutatni egy tervezett vagy már létező sablonnak (mondjuk a Kocsmafalon), annak sincs semmi akadálya, csak arra vigyázzunk, hogy ha a sablon automatikusan valamely kategóriába is besorol, akkor mindenképpen subst: előtaggal használjuk:
  {{subst:akármi}}
  – majd vegyük ki a kategória-tageket a szövegből, mert különben szándékunk ellenére be fogja sorolni a kocsmafalat (vagy az illető vitalapot) az illető kategóriába.

Sablonok törlése

Sablont azonnali törlésre jelölni csak úgy szabad, ha egyetlen lapon sincs beillesztve!

Lásd még