Zöld megmozdulás bénította meg Aucklandet

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Új-Zéland zászlaja
Új-Zéland zászlaja

Új-Zéland elhelyezkedése

Új-Zéland térképe

2010. május 1., szombat

Több ezren – köztük zöld aktivisták, helyi hírességek és politikusok – tüntettek Auckland belvárosában, tiltakozásul a kormányzat bányászati politikája ellen. A megmozdulás közvetlen előzménye, hogy a kormány vissza kíván minősíteni egy természetvédelmi területet, hogy oda szénbányászati engedélyt lehessen kiadni. A tiltakozó menet útvonalát másfél órára elzárták a járműforgalom elől: a központ forgalma megbénult.

A szervezők a tüntetők számát 40 000 főre teszik, bár a rendőrségi becslés csak 20 000 résztvevőről szól. A megmozdulás méreteire jellemző, hogy a menetet többen a 80-as évek hasonló eseményeihez hasonlították. (A francia titkosszolgálat 1985-ben követett el merényletet a Rainbow Warrior ellen Auckland kikötőjében: az ügy felszínre kerülése után nagyszabású tüntetések kezdődtek.) A tömeg szervezetten vonult a 1,3 kilométeres útvonalon, mindössze egy személyt állítottak elő.

Új-Zéland egyébként gazdaságélénkítő célzattal engedélyezné a szénkitermelést az adott területen: a cél, hogy gazdaságilag felzárkózzanak Ausztráliához. Az elképzelés erős ellenállásba ütközött mind a parlamentben, mind a polgári lakosság körében. Gerry Brownlee, az ország energiaügyi minisztere szerint a képviselők megosztottak: hozzávetőleg felük ellenzi és felük támogatja a javaslatot.

Forrás