Ugrás a tartalomhoz

Zuhanás és emelkedés a világ tőzsdéin

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2008. szeptember 19., péntek

A pénzvilág ezen a héten komoly megrázkódtatást élt át. Az amerikai bankok részvényeinek zuhanása láncreakciót váltott ki a világ tőzsdéin. Mára megnyugodni látszanak a piacok.

Az árfolyamok esése az Egyesült Államok negyedik legnagyobb bankháza, a Lehman Brothers összeomlásával kezdődött, ami a hosszabb ideje tartó ingatlanpiaci válság egyik megnyilvánulása volt. A banktörténet eddigi legnagyobb csődjeként emlegetett összeomlás hétfőn reggel a New York-i tőzsdén pánikot váltott ki, majd az a világ más tőzsdéire is átterjedt, az irányadó indexek mindenütt estek. A Budapesti Értéktőzsde is eséssel reagált, a legerősebb papírok, a MOL és az OTP árfolyamai is zuhantak, a BUX-index szerdán záráskor csaknem hároméves mélypontján állt.

A moszkvai tőzsdén leállították a kereskedést.

A világ tőzsdéi közül a pánik leginkább a moszkvai tőzsdét rázta meg, a legnagyobb orosz bank, a Szberbank részvényeinek árfolyama egyetlen napon 21%-ot, a Gazpromé 17%-ot zuhant, a kereskedést felfüggesztették. Oroszországból a külföldi tőke kivonulása már a nyáron elkezdődött, a folyamatot gyorsította a kaukázusi válság. Az e heti meredek esés után a moszkvai tőzsde két napig nem nyitott ki. A ma reggeli nyitáskor az árfolyamok erősödésbe kezdtek.

Az Egyesült Államokban központi beavatkozással és a legnagyobb pénzintézetek segítségével siettek a hitelválság megállítására. A csődtől a nagyhírű Merrill Lynch-et is csak egy bank általi felvásárlása mentette meg, a világ legnagyobb biztosító társaságát (AIG) pedig a jegybank szerepét betöltő FED hatalmas összegű kölcsöne rántotta vissza a szakadék széléről. Oroszországban ugyancsak állami kölcsönnel sikerült stabilizálni a legnagyobb orosz bankok helyzetét.

A hírek hatására a ma reggeli nyitáskor előbb az ázsiai, majd az európai tőzsdék megnyugodni látszottak, a részvények árfolyamai emelkedésnek indultak, a moszkvai tőzsde árfolyamai hatalmas emelkedést produkáltak. A budapesti tőzsdén a kereskedés szintén erősödéssel kezdődött, délben az irányadó BUX-index 6%-os erősödést mutatott. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a hitelválságnak még további áldozatai lehetnek, és hatása nemcsak a bankszektor, hanem a gazdaság más területeit is negatívan befolyásolhatja.

Lásd még

Források

Ha érdekel a téma, hadd ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia kapcsolódó szócikkét Amerikai jelzáloghitel-válság címmel.
Ha érdekel a téma, hadd ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia kapcsolódó szócikkét Lehman Brothers címmel.