5 éves a magyar Wikipédia

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
InternetMég több Internettel kapcsolatos hír a Wikihírekben:

{{{1}}}

2008. július 8., kedd

5 évvel ezelőtt, 2003. július 8-án indult el a ma is működő magyar Wikipédia.

A magyar Wikipédia logója.

A Wikipédia a világ számos országára kiterjedő, interneten elérhető soknyelvű enciklopédia. A magyar Wikipédia ennek magyar nyelvű változata, mely öt éve indult útjára, és mára az egyik leglátogatottabb weboldallá fejlődött. Anyagai a megadott feltételek betartása mellett szabadon felhasználhatók. Szerkesztésében bárki részt vehet, akinek internetkapcsolat áll rendelkezésére, és aki betartja a szerkesztői közösség legalapvetőbb szabályait. Más nemzeti nyelvű Wikipédiákhoz hasonlóan a magyar is a Wikimedia Alapítvány által rendelkezésre bocsájtott szervereket és domainnevet használja, de a szerkesztői közösség teljesen függetlenül tevékenykedik.

Az angol nyelvű Wikipédia 2001 elején indult útjára. Nem sokkal később, szeptember 5-én magyar szerkesztésben is megjelent az első Wikipédia, ám ennek az ún. „nulladik” változatnak a felülete még angol nyelvű volt, és alig néhány lapja készült el. Egy újabb rövid életű próbálkozást követően Gervai Péter informatikus kezdeményezésére jött létre 2003. július 8-án a ma is élő magyar Wikipédia, mely azóta is a http://hu.wikipedia.org/ címen működik. Ennek a nemzeti nyelvű enciklopédiának kezdőlapja is, felülete is magyar, szabályait és szerkezetét – jórészt az angol nyelvű Wikipédia leírását alapul véve – a szerkesztői közösség alakította ki, és fejleszti folyamatosan.

Mintegy három és fél év alatt, 2007. február 7-ére a magyar Wikipédia szócikkeinek száma elérte az 50 000-et. Ezt követően az enciklopédia rendkívül dinamikusan növekedett, kevesebb mint egy év alatt újabb 30 000 szócikkel bővült. 2008. január 1-jén 81 605 szócikket és 27 570 képet, ábrát tartalmazott. A 251 nyelvi változat között a szócikkek számát tekintve a magyar Wikipédia a 23. helyet foglalta el.

A szócikkek mennyisége mellett fontos tényező azok színvonala, a bennük közölt információ megbízhatósága is. A magyar változat szerkesztői – más külföldi társaikhoz hasonlóan – rendszeresen kiválasztják a tartalmi és nyelvi szempontból egyaránt kiemelkedő színvonalú cikkeket. A „kiemelt cikk” minősítésű szócikkek száma 2008. június 22-én elérte a 300-at.

A 264 nyelven létező Wikipédia tízmilliomodik Wikipédia-szócikke 2008. március 27-én készült el. A Nicholas Hilliard festő életét és munkásságát bemutató cikk a magyar Wikipédia egyik szerkesztője, Németh Jenőné Pataki Márta írása volt.

A Szonda Ipsos felmérése szerint[1] a magyar Wikipédia 2008 januárjában a húsz leglátogatottabb magyar weboldal közé tartozott.

A projekt szócikkeinek száma a mai napon meghaladja a 99 000-et, a 100 000. szócikk megszületése kb. egy hónapon belül várható.

Lásd még

Források

  1. A Szonda Ipsos felmérése
Wikinews
Wikinews
Ez a hír elsőkézből származik, a Wikihírek szerkesztőinek saját tudósítása. Lásd a hírhez kapcsolódó megbeszélést a további részletekért.