Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:Saját tudósítás

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

Ha úgy érzed, hogy képes vagy rá, lehetőséged van első kézből szerzett hírek közlésére is. Ehhez vagy közvetlenül kapcsolatba kell lépned személyekkel, szervezetekkel, hogy interjút készíthess, információkhoz juthass, vagy egyéb, még nem publikált anyagokat kell szerezned róluk. Az ilyen cikkek végén feltétlenül tüntesd fel a {{saját}} sablont.

Wikihírek irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Accreditation policy
Archive conventions
Kerüld a töltelékszavakat!
Blokkolási irányelvek
Idézd forrásaidat!
Elvi érdekellentétek és
  összeférhetetlenség

Szerzői jogok
Vitarendezés
Criteria for deletion
Criteria for speedy deletion
Ne demonstrálj!
Fair use
Image use policy
Naming conventions
Saját tudósítás
Lapvédelmi irányelvek
A három visszaállítás szabálya
Username policy

Etikett

Készíts jegyzeteket

Mindazt, amit a cikkedben leírsz, tudnod kell alátámasztani. Fontos, hogy jegyzeteket készíts és azokat helyezd el a cikk vitalapján. A kapott interjúk, mail-ek szövegét is a vitalapra másolhatod.

A jegyzetelés lényege, hogy minél több dolgot minél rövidebb idő alatt tudj leírni. Nem szükséges gyorsírónak lenned, elég jó néhány rövidítés, amit magadnak alakíthatsz ki, vagy megnézheted a szokásos rövidítéseket egy szótárban. Egyébként udvariasan megkérdezheted a beszélgetőtársad, hogy nem zavarja-e, ha diktafont vagy más felvételi eszközt használsz.

Beszélgetés az informátorral

Mindannyian szeretjük, ha komolyan vesznek bennünket, ennek alapja pedig a megbízhatóság. Ne ferdítsd el a tényeket, ne rakd tele a cikked alá nem támasztott anyagokkal. Értéktelen az az állítás, amelynek forrása ismeretlen.

Ha egy eseményről tudósítsz, annak ne résztvevője, hanem pártatlan szemlélője légy. Beszélgetésben, interjúk készítésekor igyekezz meggyőződni az állítások helyességéről. Figyelj a „többek szerint”-, „azt mondják”-féle fordulatokra. Egy kijelentést nem szabad abszolút igazságnak tekinteni, hiszen az emberek gyakran azt mondják, amit várnak tőlük, vagy csak azért nyilatkoznak, hogy feltűnjenek a médiában. Érdemes az egyes kijelentéseket összevetni, szembesíteni egymással, vagy más független forrásból ellenőrizni.

Két oldal vitájában ne próbálj döntőbíró lenni. Mutasd be mindkét oldal álláspontját részrehajlás nélkül, eközben a stílusod is maradjon semleges. Hagyd, hogy a tények alapján az olvasó maga alakítsa ki véleményét a leírtakról.

A Wikihírek szerzői nem hivatásos riporterek. Amikor bemutatkozol, amikor kapcsolatba lépsz az információt adó személlyel, ne a Wikihírek képviselőjeként, hanem független szerzőként vagy helyi tudósítóként lépj fel. Mondd el, hogy a tudósításod hol és milyen módon fog megjelenni. Ha szükséges, tedd világossá, hogy a Wikihírek szabad, nyilvános hírfórum, szerzői külső befolyástól és érdekektől mentes önkéntesek.

Jó tudni

Ha interjút tervezel valakivel, előre informálódni kell az illető személyéről. Nem kérdezheted meg tőle pl., hogy mikor választották meg vagy nevezték ki, ezt a te feladatod az előkészületek során megtudni.

Ha fotót kapsz közlésre, ne mulaszd el jelezni, hogy az közkincs licenc alatt, vagyis a továbbiakban bárki által bármilyen célra felhasználható képként fog megjelenni. Ha nem kapsz fotót, de van lehetőséged fényképezni, szinesítsd saját tudósításod képekkel. Töltsd fel őket a commonsba.

Ha szemtanúként tudósítsz egy eseményről, a vitalapra írt jegyzeteid mellett röviden mondd el, ki vagy. Ebben az esetben ugyanis te vagy a hír forrása, és mások joggal tarthatnak igényt további információkra, esetleg veled készítendő interjúra is.

Lásd még