Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:Vitarendezés

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!


Wikihírek irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Accreditation policy
Archive conventions
Kerüld a töltelékszavakat!
Blokkolási irányelvek
Idézd forrásaidat!
Elvi érdekellentétek és
  összeférhetetlenség

Szerzői jogok
Vitarendezés
Criteria for deletion
Criteria for speedy deletion
Ne demonstrálj!
Fair use
Image use policy
Naming conventions
Saját tudósítás
Lapvédelmi irányelvek
A három visszaállítás szabálya
Username policy

Etikett

A Wikihírek alapja a szerkesztői közösség, vagyis amikor szerkesztünk, más önkéntesekkel dolgozunk együtt. Egy-egy cikkhez gyakran többen is hozzájárulnak, így a létrehozás során több, egymástól esetleg eltérő véleményű ember tartalmi és formai elképzelései találkoznak egy helyen. Amikor egyeztetés céljából felveszed a kapcsolatot a többiekkel, mindig tartsd szem előtt az etikai kódexünkben leírtakat.

Ha vitád támadna egy cikk kapcsán, próbálj meg egyezségre jutni a többiekkel és addig ne szerkeszd a lapot, amíg a kérdést nem rendeztétek. Kérjük, hogy ódzkodj a szerkesztési háborúktól: ezekkel nem lehet feloldani a nézeteltéréseket és semmivel sem viszik előbbre a Wikihíreket. Járj el inkább az itt leírtak szerint és próbáld elkerülni az ellenségeskedést.

Ez az irányelv mindazonáltal a véleménykülönbségek áthidalását hivatott szolgálni: a vandálok megfékezésére, illetve azokkal szemben, akik notóriusan sértegetnek másokat vagy hágják át az irányelveket, gyorsabb megoldásokhoz is lehet folyamodni, ideértve a blokkolást is. A legtöbb esetben azonban – mégha rosszhiszemű magatartást is vélelmezel más részéről – célszerű az itt leírt lépéseket végigjárni.

Első lépés: az elkerülés

A viták lehető legjobb kezelése, ha eleve elkerüljük őket.

Tiszteld a többieket és véleményüket! A semlegességhez való ragaszkodás segít „defenzíven” fogalmazni: így a végeredmény ellen is csak keveseknek lehet kifogása.

Ha véleményed szerint valaki pontatlan információt szúrt be vagy elfogult szerkesztést tett, akkor inkább javítsd ki a dolgot, mintsem hogy visszavond. Jelentősebb változtatásoknál a jól megírt szerkesztési összefoglaló segít a többieknek eligazodni abban, hogy mit és miért csináltál. Ha modortalan vagy nem megfelelő hozzáállást tapasztalsz más részéről, állj ellen a csábításnak, hogy hasonló stílusban válaszolj.

Második lépés: a vitalap

A legkézenfekvőbb lehetőség a megbeszélésre és a nézetek egyeztetésére a vitalapok használata. Fordulhatsz közvetlenül a másik félhez a felhasználó vitalapján vagy használhatod az adott cikk vitalapját is. A főnévtérben (magában a cikkben) soha ne folytass vitát! A megbeszélés közben őrizd meg a hidegvéred és óvakodj a személyes támadásoktól! Mérlegeld a másik fél álláspontját és próbálj meg kompromisszumot elérni. Amíg nem egyértelmű a másik szerkesztő hozzáállása, feltételezz jóindulatot.

A másik féllel való megbeszélés sosem puszta formalitás: nem csak azért van rá szükség, hogy aztán az itt leírt következő lépéshez folyamodhass. Ha a vitát nem sikerülne megfelelő mederbe terelni, az lehet annak a jele is, hogy a célod nem a probléma rendezése, hanem csak a további szítása. Ez rossz fényt vethet rád, és a későbbiekben (illetve a vitarendezés későbbi fázisaiban) károdra lehet, amikor másokat akarsz majd meggyőzni az igazadról. Az indokokat felsorakoztató, komoly vita ugyanakkor – mégha nem is vezetne azonnal eredményre – mutatja, hogy igenis törekedsz megoldást találni.

Harmadik lépés: segítségkérés a közösségtől

Ha a vita kezdene kezelhetetlenül eldurvulni, bármely fél felkérhet egy semleges – valószínűleg mindkét oldal számára elfogadható – harmadik személyt, hogy közvetítsen közöttük. Egy külső szemlélő jelenléte már önmagában moderálhatja annyira a vitában résztvevőket, hogy a gúnyolódás és gyanúsítgatás helyett a kompromisszum megtalálása kezdje mozgatni őket. A közvetítő mindkét fél álláspontját mérlegelve megoldásokat is javasolhat.

A Magyar Wikipédián (amely társoldalunk) a Mediáció című oldalon jelentkezhetnek közvetítésre az önkéntes vállalkozók. Ha a Wikihíreken lenne szükség ilyen jellegű segítségre, végülis az ottani szerkesztőket is meg lehet kérni, hogy nézzenek át ide. Természetesen semmi akadálya annak, hogy mást kérjetek fel közvetíteni.

Negyedik lépés: a fegyverszünet

A viták hevében időnként felkaphatja a vizet az ember, és ilyenkor könnyen képzelheti a másikat – nem egyszer messze túlozva – gonosznak, deviánsnak, kártékonynak vagy arrogánsnak. Ekkor itt az ideje annak, hogy hátradőljünk néhány percre vagy órára és elkortyoljunk egy csésze forró teát. Közben próbáljunk valami teljes mértékben jót mondani vitapartnerünkről. Mindez segíthet, hogy felülről lássunk rá a dolgokra.

Ötödik lépés: a vitarendezés

Lásd még: Wikihírek:Véleménykérés

Ha túl vagy legalább az első két lépésen, és a megbeszélést már inkább viaskodásnak lehetne nevezni, itt lehet az ideje, hogy kikérd a szélesebb közösség véleményét. A Wikihírek – mint a Wikimedia projektek általában – a konszenzusos megoldásokra törekedik. Hogy egyetértés alakuljon egy-egy vitás kérdésben, időnként szükség lehet többek véleményére alapozni. A vitarendezés során bárki hozzászólhat az ügyhöz, mindazonáltal – a kulturáltság jegyében – a szitkok és egyéb személyes támadások szórása szigorúan tilos! A nyilvános vitában ugyanúgy lehetőség van közvetítőt kérni, mint ahogy az korábban le van írva. Ha sikerült megoldásra jutni, a megbeszélést idővel archiváljuk.