Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:Vandalizmus

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

Tudnivalók

Vandalizmusnak nevezzük a Wikihírekben azt, amikor valaki egy vagy több szócikkben olyan változtatást, szerkesztést végez, ami nyilvánvalóan nem való a szócikkbe. A vandalizmus szó (értelmetlen) rombolást jelent (a szó eredete amúgy a vandálok neve).

Mi a teendő vandalizmus esetén

A legegyszerűbb dolog a nem odavaló részeket törölni, például bemenni a laptörténet még módosítás előtti részébe, ott kiválasztod a „Lap szerkesztését” és elmented a lapot, és így a régi változat egyszerűen felülírja az új, „vandalizált” változatot. Ezután, az esetnek megfelelő súlyú üzenetsablont helyezz el a problémás szerkesztő (akár bejelentkezett, akár anonim IP cím) vitalapján.

Súlyosabb esetben – nagy mennyiségű szócikk vagy néhány szócikk ismétlődő módosítása esetén – az Adminisztrátorok üzenőfalára írj egy rövid összefoglalót: ki a vandál, hol, mikor mit csinált (linkek); javaslat a teendőkre. Az adminisztrátorok ezt látva ki tudják tiltani az adott személyt, illetve a változtatásaikat gyorsan el tudják távolítani az összes cikkből.

Fajtái

Spam
Oda nem illő külső hivatkozások hozzáadása önreklámozás céljából. [1]
VandálBot
olyan szkript vagy „robot”, amely nagy mennyiségű szócikket vandalizál, például a szöveg kitörlésével, vagy reklámlinkek befűzésével.
Gyerekes vandalizmus
Graffiti belefirkálása vagy a teljes szöveg kitörlése.
Rossz viccek, marhaságok
A felhasználók néha egész szócikkeket hoznak létre viccelődésre vagy létező lapokba írnak hihetőnek hangzó butaságokat...)
Sunyi vandalizmus
a vandalizmus nehezen észrevehető formája, mely jelentheti téves információk hozzáadását, dátumok megváltoztatását vagy más, első ránézésre hasznosnak látszó, ám mégis valótlanságot tükröző módosításokat. [2]
Vandalizmus felhasználói lapokon
A felhasználói lapok kicserélése sértegetésekre. Lásd még: kerüld a személyes támadásokat
Kép-vandalizmus
Például, provokatív képek, rosszándékú animált GIFek feltöltése, politikai üzenetek beszúrása a képekbe stb.
Sablon vandalizmus
a fentiek sablonokba illesztése.
Átnevezési vandalizmus
Lapok átnevezése sértő vagy értelmetlen nevekre [3].
Átirányítási vandalizmus
Szócikkek vagy vitalapok átirányítása sértő lapokra vagy képekre.
Link vandalizmus
hivatkozások módosítása oly módon, hogy bár kinézetük nem változik meg ám mégis valami irreleváns vagy nevetséges lapra mutatnak. Például: George W. Bush.
Zagyvaság vandalizmus
Véletlenszerű karakterek egymásutánja, mintha valaki rátenyerelne a billentyűzetre: kldsjkglsadjlkadsjhkl;asdgj;klsag [4]
Irányelv vandalizmus
a vandál ebben az esetben töröl vagy módosít olyan részleteket a hivatalos Wikihírek irányelvekben, melyekkel nem ért egyet. [5]

Üzenetsablonok

Figyelmeztető sablonok
 • {{subst:teszt}} ~~~~ (véletlen törlés/tesztelés esetén)
 • {{subst:teszt2}} ~~~~ (nonszensz tartalom feltöltése esetén)
 • {{subst:vandalizmus}} ~~~~ (csak egyértelmű vandalizmus esetén)
 • {{subst:teszt3}} ~~~~ (Kérlek, állj le!}
 • {{subst:teszt4}} ~~~~ (utolsó figyelmeztetés)
 • {{subst:teszt4rögtön}} ~~~~ (első és egyben utolsó figyelmeztetés
  vandalizmus extrém eseteihez)
Vélhető jogsértéskor:

Az alábbi üzenetsablonokat használhatod arra, hogy egységes szövegezésű üzeneteket hagyj a problémás szerkesztést végző felhasználóknak. Egyszerűen válaszd ki a jobb oldali dobozból az általad használni kívánt sablont és másold át (a négy ~~~~ is - ez az aláírásod -, de a mellette zárójelben lévő szöveget már ne) a problémásnak ítélt szerkesztő vagy anonim felhasználó vitalapjára.

Fontos, hogy a sablonokat nem az alábbi sorrendben kell használni, helyzet és mérlegelés függvénye, hogy mikor melyik a legalkalmasabb. Egyértelmű vandalizmus esetén például nyugodtan használható egyből a {{vandalizmus}} sablon, ha viszont bizonytalan vagy, elsőként a {{teszt}} sablont használd.

A subst előtag hatására a sablon szövege bemásolódik az adott vitalapra, pontosan úgy, mintha te magad írtad volna be a szövegét. Ez egyrészt közvetlenebbé, személyesebbé teszi az üzenetet, másrészt ha valaki vandalizálja vagy véletlenül módosítja a sablont, az sem változtatja meg a már kirakott üzenetek szövegét.

Ha egy vandál a figyelmeztetések ellenére sem szünteti be tevékenységét

Értesítsd az adminisztrátorokat!

Egyedül nekik van lehetőségük a problémás szerkesztő szerkesztési jogainak felfüggesztéséhez (blokkolásához).

Adminisztrátoroknak

Értesítés a szerkesztési jogok felfüggesztéséről
 • {{subst:blokkolva | időtartam}} ~~~~ (blokkoláskor)

Ha te vagy a blokkolást végző adminisztrátor, a következő sablont használhatod, hogy üzenetet hagyj a szerkesztő vitalapján:

Ne felejtsd el az üzeneted időbélyeggel ellátni!

Nem vandalizmus

Bár előfordul, hogy néha így hivatkoznak rájuk, az alábbi tevékenységek nem minősülnek vandalizmusnak és másképp is kezeljük őket.

Újoncok próbálkozásai, tesztjei
Mikor az új felhasználók felfedezik a "szerkeszt" gombot, gyakran azon nyomban szeretnék kipróbálni, hogy tényleg tudnak-e módosítani bármely lapot, amit nem ritkán csak egy tetszőleges, nem feltétlenül a szócikkbe való szöveg beírásával tesztelnek le. Ez nem vandalizmus! Épp ellenkezőleg, ezeket a felhasználókat barátságosan kell fogadni és fel kell hívni a figyelmüket a Wikihírek:Homokozóra. (Néha még az is előfordul, hogy ők maguk állítják vissza a szerkesztéseiket.)
A Wiki jelölőnyelv és a Formai útmutatóban írtak megtanulása
Néhány felhasználónak időbe telik míg megtanulják kezelni a wiki jelölőnyelvet és többszöri próbálkozást igényel, míg megfelelően elsajátítják a külső és belső hivatkozások, és a többi wikis funkció helyes használatát. Ahelyett, hogy vandálnak minősíted őket, inkább magyarázd el, mi az itt használt bevett módszer és esetleg hívd fel figyelmüket a Wikihírek:Hogyan szerkessz lapokat oldalra.
Elfogult szerkesztések
A semleges nézőpont sokunk számára először nehezen érthető irányelv és még veterán wikiújságírók is végeznek olyan szerkesztéseket, melyek semlegessége nem tökéletes. Tulajdonképpen valamilyen mértékben mindannyiunkat elvakít a saját meggyőződésünk. Bár ez sajnálatos dolog, mégsem vandalizmus.
Bátor szerkesztések
A wikiújságírók javító szándékkal gyakran átfogó módosításokat végeznek a szócikkekben. Legtöbbünk igyekszik bátran szerkeszteni a lapokat. Bár lehet, hogy mikor az általad írt szövegek egy nagy részét eltávolítják, azt vandalizmusnak fogod érezni, mégsem szabad ezt összekeverni a vandalizmussal. Ugyanakkor a bölcs wikiújságírók, amellett, hogy bátran szerkesztenek át szövegeket, tiszteletben tartják a többi szerkesztőt és azok munkáját.
Tévedések és véletlen hibák
Néha szerkesztők pontatlanságokat írnak egy-egy szócikkbe, anélkül, hogy ennek tudatában lennének. Ezt sokszor jóhiszeműen teszik, megpróbálnak hozzájárulni az enciklopédiához, fejleszteni azt. Hogyha szerinted a cikkhez hozzáadott információ pontatlan, akkor először is ellenőrizd le, hogy valóban így van-e, majd a tényekre szorítkozva beszéld meg a szerkesztést végző felhasználóval.
Erőszakoskodás és makacsság
Néhány szerkesztő egyszerűen nem tud másokkal a szócikkek vitalapján megegyezni és sorozatosan olyan szerkesztést fog végezni, amelyet rajta kívül mindenki más ellenez. Ilyen sajnálatos esetekben nézd át a Wikihírek:Vitarendezés lapot és kérj segítséget. Ugyanakkor az ilyen viselkedés sem minősül vandalizmusnak.
Zaklatás és személyes támadások
A Wikihírek irányelvei határozottan tiltják a személyes támadásokat és más szerkesztők zaklatását. A zaklatás bizonyos formái, mint pl. a felhasználói lap vandalizálása egyértelműen vandalizmusnak minősülnek. Ugyanakkor a zaklatás, sértegetés általában nem vandalizmus.
Váratlan dolgok
Csak azért mert valaki furcsa módon szerkeszt, még nem lesz vandál. Ha valaki mondjuk értékes szerkesztéseket végez, de aztán azt írja a összefoglalóba, hogy „Szia Anyu!”, attól még nem vandál, hanem inkább kezdő vagy újonc. Ilyenkor mindenképpen próbáld barátságosan felhívni a figyelmét a szerkesztési összefoglalók helyes megszövegezésére. Ne állíts vissza mindent, amit írt. Ne blokkold.

Felismered, ha látod

Azon általában lehet vitatkozni, hogy mi nyilvánvaló vagy nem odavaló egy-egy cikk esetén. Emiatt nincs is "hivatalos" definíciója a vandalizmusnak. Egyszerűen azt tekintjük vandalizmusnak, amire a legtöbben ezt mondanák, valamint az a javaslatunk, hogy "ha egy megfontolt embernek komolyan el kell-e gondolkoznia azon, hogy az adott szerkesztés vandalizmus-e vagy nem, akkor udvariasságból ne tekintsük azt vandalizmusnak".

(De természetesen ez is mindig szubjektív, és az idővel változhatnak a vélemények.)

Mit tekintsünk vandalizmusnak a Wikihírekben

Mivel a célunk az, hogy mindenki minél szabadabban, bátrabban szerkessze a szócikkeket ezért jó, nyílt közösség módjára lehetőleg csak a legszükségesebb és legnyilvánvalóbb esetekben szabad a vandalizmus bélyegét valakire rányomni.

Például, ha valaki egy cikkbe csúnya szavakat vagy sértéseket ír bele (kivéve, ha ez a cikk témájába szorosan és szükségszerűen beleillik), vagy új cikkeket hoz létre ilyen szövegekkel, akkor ezek nyilvánvalóan vandál cselekedetek, és ezeket a szövegrészeket bármelyik szerkesztő bátran eltávolíthatja. Ugyanez az eset akkor is, amikor valaki egy egész cikk szövegét törli, vagy azt kicseréli olyan, nyilvánvalóan gyermeteg vagy értelmetlen szövegre, amelyet normális ember nem téveszt össze egy enciklopédia szócikkel. Ezek is nyilvánvaló vandalizmusok.

Vannak azonban esetek, például a cikkekbe elhelyezett rossz viccek, vagy olyan "alig értelmezhető szövegek", amelyeket akár szándékos vandalizmusnak tekinthetünk, ám gyakran inkább csak félreértésről, zavarodottságról, sikertelen vagy szükségtelen viccelődésről van szó. Ezeket a szövegeket is el szokás távolítani, bár nem mondjuk rá, hogy ez vandalizmus.

Egyéb esetei:

 • Valaki olyan felhasználói azonosítót választ, ami elfogadhatatlan több ember számára, például obszcén vagy durva szavak használata, reklámok vagy egyéb, nem név jellegű szövegek (pl.: "Nyírjunk_ki_itt_mindenkit" jellegű "nevek").
 • Mások felhasználói vagy vitalapjára megjegyzések írogatása (kivéve, ha ez nincs a tulajdonos ellenére), különösen akkor, ha ennek abbahagyására az illetőt már felszólították.

Jegyzetek