Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:Botok

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

Tudnivalók

Ez az oldal a botokkal kapcsolatos szabályokat és a botgazdák listáját tartalmazza. Ha egy feladat elvégezésére keresel botot, a botgazdák üzenőfalát használd. Ha új botot akarsz indítani, a /Jelentkezés lapon jelezd.

A Wikihírek-botok olyan programok, melyek a világhálón keresztül automatikus szerkesztéseket végeznek a Wikihírekben. Az angol Wikipédiában érvényes irányelvek ellenjavallják és szigorú feltételekhez kötik a botok használatát, a magyar Wikihírekben azonban egyelőre még nem ennyire kidolgozottak a szabályok.

Botok használatakor mindig nagy körültekintéssel járjunk el. Egy gondatlanul elkészített vagy használt bot alapos felfordulást tud okozni rövid idő alatt, amelynek rendberakása a szerkesztőknek több idejét emésztheti fel, mint amennyit az eredeti munka igényelt volna. És habár igaz, hogy egy átgondolt bot sok mechanikus munkától képes megszabadítani a szerkesztőket, ha nem vagyunk elég óvatosak, túlterhelhetjük a Wikimedia Alapítvány szervereit.

Information

For an English summary please see the EnWikipedia page, to request bot status see this page.

Saját bot létrehozása

Kérjük, hogyha botot tervezel futtatni itt, előbb jelentkezz, és ismertesd, hogy a bot milyen munkát fog végezni, milyen rendszerességgel, a felügyeleted mellett vagy automatizáltan. Ha a botod rendszeresen kívánod futtatni, kérj neki botflaget a jelentkezési oldalon, hogy a szerkesztései ne látszódjanak a Friss változtatások közt.

A leendő botnak hozz létre egy külön felhasználói fiókot. Javasoljuk, hogy olyan nevet válassz, amely utal a saját felhasználói nevedre, valamint arra, hogy botról van szó. A bot felhasználói lapján hivatkozz a saját lapodra, illetve ismertesd, hogy mire használod. A vitalapon érdemes egy hivatkozást elhelyezni a saját vitalapodra, hogyha bárkinek panasza vagy kérése adódna, tudja, kihez kell fordulni.

Saját magad által írt program esetén kérjük, hogy a bot forráskódját tedd közzé a bot felhasználói lapján, annak allapjaként.

A botra vonatkozó szabályok

Ha a bot még új, gondoskodj róla, hogy az általa végzett szerkesztések között legalább 30-60 másodperc elteljen, így probléma esetén még időben közbe lehet lépni. Ha már biztos vagy a dolgodban, akkor is hagyj legalább 10 másodperces késleltetést, csúcsidőben többet is, hogy a szervereket a bot működése ne terhelje túl.

Az adminisztrátorok bármikor blokkolhatják a botot; pl. ha úgy látják, hogy hibás szerkesztéseket végez vagy túl gyors iramban dolgozik. Ha a botodat blokkolták, az adminisztrátorok üzenőfalán érdeklődhetsz az okáról, illetve kérheted megfelelő magyarázattal a blokk feloldását. A botok csak olyan feladatokat végezhetnek amikre engedélyt kaptak, minden feladatot fel kell tűntetni a bot userlapján. Az engedélyezetlen feladatot végző botok blokkolhatóak és esetleges botflagjük visszavonható.

Új feladat bejegyzése

Ha a botoddal olyan feladatot végzel, ami nem szerepel a botjelentkezéskor feltüntetettek közt, mindenképp jelezd a botod felhasználói lapján. Ha egyedi programot futtatsz, arról tájékoztasd a közösséget vagy a bürokratákat valamilyen módon, a botlapi bejegyzésen túl is. Egyedi programoknál javasolt a forráskód nyilvánosságra hozatala a Wikipédián is (vagy licencelési megfontolásból külső honlapon, pl. Google Code, Sourceforge.net).

Jelenleg bejegyzett botok

Az alábbi lista a jelenleg nyilvántartott botok listája, az operátoruk felhasználói nevével és egy rövid ismertetővel együtt.

Bot neve Tulajdonos Feladat Program Mód Indult Frissítés Státusz
Alexbotvita közrem.

(jogok)

zh:Alexsh vita Interwiki Pywikipedia kézi 2008. június 4. ismeretlen aktív
AdambroBotvita közrem.

(jogok)

meta:Alexsh vita Sablon:Világidőjárás C szerkesztése óránként saját automatikus 2008. június 5. ismeretlen aktív
AsgardBotvita közrem.

(jogok)

Dani vita listát lásd itt AutoWikiBrowser, Pywikipedia, elsősorban saját kézi és automatikus 2008. június 7. modulonként eltérő aktív
DorganBotvita közrem.

(jogok)

Dorgan vita Interwiki, karbantartás Pywikipedia kézi és automatikus 2008. június 1. 2008. június 1. aktív
Kisbesbotvita közrem.

(jogok)

Kisbes vita nincs állandó feladata Pywikipedia, saját automatikus 2008. június 7. gyakran változik a kódja aktív
Pimpbot 5000vita közrem.

(jogok)

Gondnok vita egyedi feladatok Pywikipedia kézi 2008. június 1. 2008. június 1. aktív

Hasznos külső hivatkozások

Az alábbi angol nyelvű lapok segítséget jelenthetnek botok létrehozásakor:

Függvénykönyvtárak bot írásához