Wikihírek:Véleménykérés

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

Tudnivalók

Az általános, nem egy konkrét cikkhez kapcsolódó problémákat ne itt, hanem a Kocsmafalon vesd fel. Egy felhasználó általános, sok cikkre kiterjedő viselkedésével kapcsolatos problémákat a felhasználók véleményezéséhez írd.

A Wikihírek fejlődése során a szócikkek előbb-utóbb a közösségi konszenzus által meghatározott formát (és tartalmat) öltenek. A Wikihírek mérete azonban lehetetlenné teszi, hogy a közösség minden egyes tagja minden egyes cikket (vagy akár csak minden egyes őt érdeklő cikket) figyelemmel kövessen, ami megnehezíti a közös vélemény kifejeződését és a konszenzus kialakulását az egyes cikkeknél. Ezért néha hasznos minél több szerkesztő véleményét kikérni, és a vitás vagy kérdéses esetekre felhívni a figyelmet.

Ez az oldal lehetőséget ad arra, hogy más wikipédisták segítségét kérjük a viták rendezéséhez. Bárki megnézheti az itt felsorolt vitákat, és segíthet a résztvevőknek megállapodásra jutni. Az itteni felhívásra érkezők szakértelmükkel segíthetnek a vita rendezésében, új nézőpontokat szolgáltathatnak, tanácsokat adhatnak a semlegesebb megfogalmazáshoz, forrásokat kereshetnek vagy más hasznos megjegyzésekkel járulhatnak hozzá a véleménykülönbség feloldásához.

Mikor használd a véleménykérést?

A véleménykérésre akkor van szükség, ha szeretnéd, hogy más wikipédisták is elolvassák a vitás szócikket, segítsenek konszenzusra vagy megalapozott döntésre jutni, feloldani egy vitát, vagy kiutat találni egy patthelyzetből.

Bármilyen természetű vitáról legyen szó, az első teendő mindig az ügy megbeszélése a többi résztvevővel. A véleménykérés a sikertelen viták előremozdítására való; sose használd vita helyett!

Hogyan használd?

  • Ha szeretnéd kikérni mások véleményét valamiről, hozz létre egy allapot (Wikihírek:Véleménykérés/Szócikk címe), foglald össze a vita lényegét röviden és pártatlanul, az alábbi minta szerint:
===[[Szócikk címe]]===
{{információk-eleje|Vita összefoglalása}}
A mi vitánk arról szól, hogy blabla és blabla, valamint blabla, de arról nagyon.
{{tudnivalók-vége}}
  • Ne kritizáld itt a vita résztvevőit.
  • Hasznos lehet a cikk vitalapjára az itt folyó vitát beilleszteni ({{Wikihírek:Véleménykérés/Szócikk címe}}) vagy rövid értesítést írjni oda, hogy a vita átkerült a véleménykérésre.
  • A véleménykérés hatékonyságát növeli, ha mindenki, aki felvesz egy vitát, megpróbál segíteni egy korábbi rendezésében. Ha van hozzá elég időd és kedved, válassz ki egy érdekesnek tűnő vitát, és szólj hozzá.
  • Ha egy vitában már hosszú ideje nem született új hozzászólás, a vita valószínűleg végetért, vagy „kiszáradt”. Az ilyen vitákra mutató bejegyzéseket eltávolíthatod, hogy ne foglalják a helyet.

Hogyan válaszolj a véleménykérésre?

  • Próbáld csillapítani, és nem szítani a vitát. Légy barátságos, és őrizd meg a hidegvéredet.
  • Közvetíts, ha lehetséges – keresd meg a vitatkozók álláspontjainak közös részét, próbáld a hasonlóságokra és nem a különbözőségekre helyezni a hangsúlyt.
  • Próbáld meg új adatok, források vagy nézőpontok felkutatásával előremozdítani a vitát.
  • Ha szükséges, hívd fel a felhasználók figyelmét a megfelelő irányelvekre.

Tartalmi viták

Cím viták

Adminisztrátori intézkedések megvitatása