Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:Wikifogalmak szójegyzéke

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Segítség lapok

 Első lépések
 Regisztráció
 Keresés
 Beállítások
 Kapcsolat
 A Wikihírek szerkesztése
 Hivatkozások
 Az adminisztrátorok munkája
 Irányelvek és útmutatók
 Gyakran Ismétlődő Kérdések
 Technikai információk

Ez a leggyakrabban használt Wikihírek kifejezések és rövidítések szójegyzéke.


Leggyakrabban használt rövidítések

WH = Wikihírek

A további rövidítéseket lásd itt: Wikihírek:WH.

Adminisztrátor

Az adminisztrátor (admin, sysop) a Wikihírek karbantásával foglalkozó, speciális feladatokkal és jogosultságokkal felruházott szerkesztő, aki a szavazások eredményeinek figyelembe vételével végrehajtja az olyan speciális döntéseket, mint pl. egyes lapok törlése.

Lásd még: Wikihírek:Adminisztrátorok.

Aláírás

Írd alá a hozzászólásaidat: Ha valaki üzen közvetlenül egy szerkesztőtársának, vagy valamelyik közösségi lapra ír, illik a nevét és a beírás idejét mögétenni. Bejelentkezett felhasználó esetén ez legegyszerűbben a ~~~~ kód (4 hullámvonal) kiválasztásával vagy beírásával tehető meg. A Wikipédia szócikkeket tilos aláírni (a rendszer automatikusan regisztrál minden közreműködést).

Allap

Allapnak (subpage) azokat a lapokat nevezzük, amiknek a nevében / (perjel) van. Az ilyen lapok bizonyos névterekben (például a felhasználói lapokon) speciálisan viselkednek, és egyfajta csoportosításí funkciót látnak el. A fő névtérben viszont kerülendőek. A részletes leírást ezen a lapon olvashatod.

Anon

Anonim (névtelen) felhasználó, akire csak a laptörténetben megjelenő IP-címe alapján lehet hivatkozni.

Árva cikk

Árva cikk (orphan page): Olyan szócikk, melyre egyetlen Wikipédia lap sem hivatkozik. Az ilyen lapok gyakorlatilag csak a keresőrendszerrel érhetők el és olvashatók, más lapokról nem. Az árva szócikkek listája....

Átirányítás

Az átirányítás (redirect) szót a köznapi netes zsargontól kissé eltérően használjuk. Az átirányításnak a Wikihírekben akkor van szerepe, ha egy szócikk ugyanazon tartalommal, de több elnevezéssel is megírható. Ilyenkor a gyakrabban használt név alatt megírjuk a szócikket, a ritkábban használt név alá pedig csak egy átírányító parancsot szerkesztünk be, mely a következőképp fest: #REDIRECT [[szócikknév]] Az átirányítást a Wikihírek-lapokat kiszolgáló szerver automatikusan elvégzi, és a lap főcíme alatt megjelenő apróbetűs üzenettel tájékoztat róla. Például:

Világháló
A Wikihírekből, a szabad hírforrásból.
(Átirányítva Worldwideweb cikkből)

A cím alatti eredeti hivatkozásra kattintva eljutunk az átirányító laphoz, és így szükség esetén törölhető vagy módosítható az átirányítás.

Átnevezés

Az átnevezés egy szócikk nevének megváltoztatása, bejelentkezett szerkesztők számára az „átnevezés” fülön át elérhető.

Belső hivatkozás

Belső hivatkozás (belső link, internal link): Olyan link, amely kattintásra az épp olvasott oldalról egy másik Wikihírek-szócikkre ugrik, ellentétben a külső linkkel, mely a Wikihírekhez nem tartozó weblapokra mutatnak. A Wikipédiában a linkek alá vannak húzva és normál esetben kék színűek. Akkor pirosak, ha a célpontjuk (még) nem létezik. Szerkesztés közben így néz ki: [[Link célpontja|szövege]] A belső linkek közé tartoznak a nyelvközi linkek és a kategóriacímkék is. Lásd még: Hogyan használd a hivatkozásokat.

Bevezető

A bevezető a Wikihírek szócikkeinek első alcím előtti szakasza. Úgy kell összefoglalnia a szócikk tartalmát, hogy a tömörített változat egyfajta „mini-szócikként” önállóan is megállja a helyét.

Lásd: Wikihírek:Bevezető

Blokkolás

A blokkolás (block) egy technikai eszköz, amivel meg lehet akadályozni, hogy egy adott felhasználónévről vagy IP címről szerkeszteni lehessen a Wikihíreket. A blokkolt felhasználó a szerkesztés gombra kattintva a szerkesztőablak helyett egy üzenetet kap, ami értesíti a blokkolásról, és elmagyarázza annak okát. Részletesebben lásd: Wikihírek:Blokkolási irányelvek

Bot

A bot egy számítógépes program, ami bizonyos feladatok automatizálására szolgál. Részletek a Wikihírek:Botok lapon.

Bürokrata

A bürokrata (bureaucrat) jogokkal rendelkező szerkesztők ki tudnak nevezni más szerkesztőket adminisztrátorokká vagy bürokratákká (de nem tudják ezen jogokat elvenni). Lásd még Wikihírek:Bürokraták.

Csonk

Csonk (stub): Olyan szócikk, amelybe még nem került elfogadható mennyiségű tartalom. A csonkok sokszor 1-2 soros bejegyzések egy fogalomról, melyeket vagy a létrehozójuk akar hamarosan kifejteni vagy másokat akar erre buzdítani.

Checkuser

Lásd: IP-ellenőr

Difflink

A difflink olyan link, ami a hagyományos linkekkel ellentétben nem egy lapra vagy annak egy alcímére mutat, hanem két különböző idejű lapváltozat eltéréseit mutatja. Lásd még: Laptörténet

Egyértelműsítő lap

Egyértelműsítő lap: (disambiguation page): Olyan lap, ami az azonos nevű, de eltérő tartalmú szócikkek közötti választást segíti. Lásd még: Wikihírek:Egyértelműsítő lapok

Felhasználói lap

A felhasználói lap (user page) a szerkesztők személyes oldala. A legtöbben bemutatkozásra, különböző személyes feljegyzésekre illetve egymással való kommunikálásra használják ezt az oldalt. A felhasználói lapok a User névtérben vannak. Lásd még: Vitalap

Fejezetcím

A Wikihírekben fejezetcímeket úgy készíthetsz egy általad írt sorból vagy szóból, hogy többszörös egyenlőségjelek közé zárod:

== Fejezet 1. ==
=== Fejezet 1.2 ===
==== Fejezet 1.2.1 ====
== Fejezet 2. ==

Lásd még: felzet.

Felzet

A felzet tipográfiai fogalom, lényegében felső lapot, tipográfiai eszközökkel (pl.:keret, iniciálé, stb.) díszített fejezetcímzést jelent. Használják még kérvények külső (felső) lapjának megnevezésére is. A helyes elnevezés a Wikihírekben:fejezetcím.

Fejlesztő

A fejlesztő (developer) a Wikihíreketműködtető szoftver, a MediaWiki programozóinak egyike. A fejlesztők közvetlenül hozzáférnek az adatbázishoz, gyakorlatilag bármire képesek.

Friss változtatások

A Friss változtatások (Recent changes) egy speciális oldal, ami a legutolsó szerkesztések listáját tartalmazza. Lásd még: Wikihírek:Friss változtatások.

GFDL

A GFDL a GNU Szabad Dokumentációs Licenc (GNU Free Documentation License) rövidítése. A Wikipédia szócikkei ez alatt a licenc alatt vannak: bizonyos feltételek betartása mellett szabadon másolhatóak, módosíthatóak és felhasználhatóak (akár üzleti célokra is), de az eredménynek is GFDL licenc alatt kell lennie.

Helytartó

A helytartó (steward) a bürokratához hasonló funkció, de a helytartónak minden Wikimedia projektben helytartói képességei vannak.

IP-ellenőr

IP-cím ellenőrzési jogosultsággal rendelkező wikipédista a zoknibábozás kivédésére - lásd még: Zoknibáb. Bővebben: Wikihírek:Az IP-ellenőrzés adatvédelme, Wikihírek:IP-ellenőrzési kérések

Interwiki

Az interwiki (rövidítve iw) egy egyszerűsített hivatkozási mód, ami általában nyelvközi hivatkozás, vagyis más nyelvű Wikihírekben lévő, azonos tartalmú szócikkre mutat, vagy valamelyik másik Wikimedia projektben (például a Wikibooksban) levő szócikkre hivatkozik. Az interwiki módszerrel néhány gyakran emlegetett külső oldalra is lehet hivatkozni.

Lásd még: Wikihírek:Nyelvközi hivatkozások és Hogyan használd a hivatkozásokat más projektekre.

Kategória

A kategória (category) olyan nagyobb témakör, amelybe egy adott szócikk beletartozhat; például a Szeptember 24. szócikk beletartozhat a 2007 és a Kategória:Hírek dátum szerint kategóriákba is. Az adott kategóriába tartozó szócikkekről automatikusan létrejön egy betűrendes lista. A kategórialapok a Kategória névtérben vannak. Kategórialap készítése előtt olvasd el a Hivatkozások súgólapot, mert az indokolatlan és meggondolatlan kategorizálás nagyobb káoszt okozhat, mint amekkora rendet teremthet.

Kitiltás

A kitiltás (ban) a szerkesztői jogok megvonása. Lehet időleges vagy végleges is. Együtt járhat blokkolással, de az is előfordulhat, hogy a betartatását a közösségre bízzák: a kitiltott felhasználó szerkesztéseit a többiek azonnal visszaállítják. Részletesebben lásd: Wikihírek:Kitiltási irányelvek.

Komment

A komment vagy rejtett szöveg (comment) olyan szövegrész, mely része a cikknek, azonban annak mentett formájában nem jelenik meg, csak ha a szócikket megnyitjuk szerkesztésre. Ha kommentbe akarunk egy szövegrészt tenni, akkor <!-- ... --> jelek közé tegyük (a ... jelképezi az illető szövegrészt). A kommentezés céljai lehetnek pl.:

 • megjegyzések a jövendő szerkesztők részére adatok pontatlanságáról, bizonytalanságáról, vagy annak megindoklásáról, hogy valami furcsa szövegrész egyáltalán miért került a cikkbe és pont abba a részbe, ahol van;
 • a nem semleges nézőpontúnak vélt vagy bizonytalan pontosságú részeket gyakran kommentbe tesszük, amíg a vitalapokon eldöntjük, marad-e vagy töröljük, megállja-e a helyét.
 • nyers, még nem lektorált vagy nyomdailag formázatlan (pl. bekezdések nélküli) szövegrészeket is lehetséges kommentbe tenni, ha az ilyen részek eltüntetése nem sérti a tartalom integritását;

A kommentezés alkalmas még:

 • idétlen megjegyzések vagy viccek elhelyezésére a szövegben. Kérjük, ettől lehetőleg tartózkodj, különösen a hosszasan kifejtett irreleváns szövegrészektől. Ezzel megnehezíted a többi szerkesztő dolgát. Az irónia, ha nem sérti a semlegességi követelményt, elfér ugyan egy ilyen fiatalos lexikonban, mint a Wikihírek, de kérjük,
 1. ne váljon többé, mint néhány szórványos eset;
 2. ne menjen a tartalom rovására, hanem támogassa azt;
 3. mint mondtuk, tartsa tiszteletben a semleges nézőpont irányelvét; végül
 4. semmiképp se váljon öncéllá, mert az ilyesmi nem komoly lexikonba való.

Az ilyesfajta, tréfás lexikoncikkek írására megvannak a külön wikiwiki webek.

Korrektúrázás

A lektorálás egyik fajtája, amelynek során a korrektor csak a betű- és központozási hibákat, a szóösszetételek és mondatok nyelvtani helyességét vizsgálja és javítja, nem vállalkozik a cikk tartalmi ellenőrzésére, tények áttekintésére, pontatlanságok kiszűrésére. Az ilyen hibákat tartalmazó cikkeket a {{korrektúrázandó}} sablon elhelyezésével lehet megjelölni.

 • A korrektúrázás formái:
  • Durva korrektúrázás: a súlyosabb helyesírási vagy nyelvi hibák kijavítása.
  • Finom korrektúrázás: apróbb elírások, elgépelések javítása; zárójelezés-helyesbítés.

Laptörténet

A szócikkek tetején látható laptörténet (history) fül választásával megtekinthetjük a szócikken történt változtatások minden részletét. Ugyanis a Wikihírekben nem csak a szócikkek, de azok minden szerkesztése-változtatása is dokumentálva van.

Lektorálás

A lektorálás során a lektor szerepre vállalkozó szerkesztő tartalmilag ellenőrzi az adott szócikk szövegét, szükség szerint kiegészítve, helyesbítve azt. Ebbe a munkába beletartozik a tartalmi tévedések, pontatlanságok, kétértelműségek kiigazítása és az NPOV biztosítása is. Régi forrásból származó szócikkek nyelvezetét olykor jelentősen frissíti, az eredeti adatokat modernizálja. Azokat a lapokat, melyek ezt igénylik, meg lehet jelölni a {{lektor}} sablonnal, s ezek megjelennek a figyelmet igénylő lapok listájában.

Link

Magyarul hivatkozás (jelentése kapocs), az interneten alapvető szövegtípus, melyre kattintással egy másik, beállított lap tartalma jeleníthető meg. Ezt a tulajdonságot eltérő színnel, néha aláhúzással is jelölik.

Lásd még: Belső hivatkozás, Hogyan használd a hivatkozásokat összefoglaló lap.

Magányos lap

Lásd árva cikk


Névtér

A névtér (namespace) a lapok osztályozásának egy eszköze. A Wikipédiában megkülönböztetünk lexikonszócikkeket, a Wikihírekről szóló cikkeket (ezen lapok nevei Wikihírek: kezdetűek), a felhasználók lapjait (User: előtaggal), a speciális lapokat, mint amilyen például a statisztika vagy az automatikusan készülő friss változtatások (Speciális:), valamint a lapokhoz tartozó vita- vagy megbeszéléslapokat (Vita:, Wikipédia vita:, User vita:).

NPOV

Az NPOV a semleges nézőpont rövidítése (az angol Neutral Point of View szóból).

Nyelvközi link

A nyelvközi hivatkozás (interlang, interlanguage link) olyan interwiki link, amely a különböző nyelvű wikipédiák azonos témájú szócikkeit kapcsolja össze. A nyelvközi linkek alapesetben nem a szövegben, hanem a böngészőablak bal oldalán, az egyéb nyelvek felirat alatt jelennek meg.

Összefoglaló

Lásd Szerkesztési összefoglaló.

POV

A POV a „nézőpont” rövidítése (az angol Point of View szóból). Néha annak jelzésére használjuk, ha valami nem egyeztethető össze a semleges nézőponttal.

Primitív szóköz

Ha egy lapot szerkesztésre megnyitsz, és egy sort szóközzel kezdesz, akkor a sor úgy jelenik meg, ahogy beírtad. Ez a sorkezdő vagy primitív szóköz. Ennek káros mellékhatásai is vannak: például ha nagyon hosszú sorokat írsz be, akkor ezek hatására a lapok – böngésző- és wikibeállításoktól függően – vagy megnyúlnak szélességben, és nagyon nehéz lesz őket olvasni és áttekinteni, vagy pedig a sor „lelóg” a lap központi mezőjéről, és ekkor is rosszul olvasható. Ezért primitív szóközt csak kivételes esetekben használunk, például informatikai programkódok leírására. A primitív szóköz különböző haladóbb wiki- és HTML-szintaktikai eszközökkel helyettesíthető.

Redirect

Lásd Átirányítás.

Reinkarnáció

A reinkarnáció egy kitiltott felhasználó által regisztrált új azonosító. Az ilyen azonosítók örökre blokkolhatóak, és bármely szerkesztésük visszaállítható.

Revert, rv, rvv

Az rv szerkesztési összefoglalókban gyakran látható rövidítés. Az angol revert szó rövidebb formája, ami Wikihírek:Visszaállítást jelent. Az rvv jelentése pedig revert vandalism, azaz a vandalizmus visszaállítása.

Sablon

A sablon (template) révén előre elkészített feliratokat illeszthetünk be más szövegekbe. A gyakran használt, változatlan (vagy ritkán változó) szövegeket ezáltal nem kell újra és újra begépelni, hanem egy kulcsszóval (a sablon nevével) lehet őket beilleszteni a cikkekbe.

Így lehet használni a sablonokat: {{sablonnév}}.

További részletek: Wikihírek:Hogyan használd a sablonokat, Wikihírek:Sablonok listája

Semleges nézőpont

A semleges nézőpont (gyakran NPOV néven is hivatkozunk rá) a Wikihírek egyik alapelve, amely szerint a cikkeket elfogulatlanul és részrehajlás nélkül, minden nézetet igazságosan megjelenítve kell írni, hogy azokat lehetőleg senki ne érezhesse ellenségesnek a személyével vagy nézeteivel szemben.

Steward

Lásd Helytartó

Sysop

Lásd Adminisztrátor.

Szerkesztési háború

Szerkesztési háború (edit war): Két (vagy több) szerkesztő szerkesztési háborút folytat, ha az egyik által végrehajtott változtatásokat a másik folyamatosan törli vagy átírja, és viszont. Általában vitatott tartalmú cikkeknél fordulhat elő ez a helyzet. Figyelem: egy cikk egy részének törlése vagy átírása még nem szerkesztési háború, bár persze annak kezdete lehet. A szerkesztési háború eredményeképp a lap nem fejlődik, hanem az ellentétes vélemények közt váltakozik, rosszabb esetben (a konfliktus elmérgesedésekor) személyes szidalmak színterévé válik. Kerüljük a szerkesztési háborúkat, és véleményünket akár hevesen, akár – és még inkább – kulturált módon, a cikkek vitalapján fejtsük ki. Másik óvintézkedés, hogy a napi aktuálpolitikáról lehetőleg ne ejtsünk szót a cikkekben.

Lásd még: A három visszaállítás szabálya

Szerkesztési összefoglaló

A szerkesztési összefoglaló (edit summary) a szerkesztéshez fűzött megjegyzés, amit rendszerint a változtatások összefoglalására és/vagy megindokolására használunk. A szerkesztési összefoglalók láthatók többek között a Friss változtatásokban és a laptörténetben.

Szerkesztési ütközés

Szerkesztési ütközésnek (edit conflict) nevezzük azt, amikor valaki el szeretne menteni egy lapot, de mialatt szerkesztette, a lap tartalma megváltozott. Ilyenkor a Wikihírek szoftvere „szerkesztési ütközés” hibaüzenetet küld, és két szerkesztőablakot jelenít meg. Az alsóban az általunk végzett módosításokkal, a felsőben a cikk aktuális verziójával. A módosításokat az alsó ablakból kézzel kell átvezetni a felső ablakba (szövegkijelölés + másolás + beillesztés). Mentés, vagy a böngészőablak bezárása után az alsó ablakban lévő, saját magunk által írt információ elvész! Megelőzhetjük a jelenséget, ha nem kezdünk bele a szerkesztésbe, amikor a laptörténet oldalon az látszik, hogy az oldal nemrég módosult, vagy megjelenik a „friss változtatások” listában). Ilyenkor ne kezdjünk a szerkesztésébe. Ha szeretnénk beleszólni a lap tartalmába, hagyjunk üzenetet az aktuális szerkesztő vitalapján.

Tárgylap

Tárgylap: Olyan Wikihírek-weboldal, amely közérdekű, egyének, sőt a Wikihírek-közösség érdekein túli tartalommal bír. Tárgycikknek számítanak például a semlegesnek elismert nézőpontból íródott, tudományos jellegű szócikkek, vagy a Segítség névtér tájékoztató cikkei; jellegzetes nem-tárgycikkek a Felhasználói lapok, a Vitalapok, lapok bizonyos szempontok szerinti listázását végző Speciális névtérbe tartozó lapok és a Wikipédia névtér egyes cikkei.

Teszt

Tesztnek (newbie test) nevezzük azt, amikor valaki, aki még nem ismeri a Wikihíreket, nyilvánvalóan nem odavaló dolgokat ír egy szócikkbe (leggyakrabban egy újonnan létrehozott lapba), csak hogy kipróbálja, tényleg működik-e a „szerkesztés” funkció.

Troll

A troll olyan felhasználó, aki a szerkesztőket, adminisztrátorokat, fejlesztőket és a közösség egyéb tagjait próbálja akadályozni, méghozzá szándékos és előre megfontolt módon.

Vandalizmus

Vandalizmusnak (vandalism) nevezzük a Wikihírekben azt, amikor valaki egy vagy több szócikkben olyan változtatást, szerkesztést végez, ami nyilvánvalóan nem való a szócikkbe. A vandalizmus szó (értelmetlen) rombolást jelent (a szó eredete amúgy a vandálok neve). (Részletesebben lásd a Wikihírek:Vandalizmus lapot.)

Archivált lap

Az archivált lap olyan lap, amit egy adminisztrátor „befagyasztott”. Az ilyen lapokat csak az adminisztrátorok módosíthatják. Régebbi híreket archiváljuk, tovább szerkeszteni nem lehet őket.Részletek: Wikihírek:Archiválás

Visszaállítás

A visszaállítás (revert) a szócikk olyan változtatása, ami semmissé teszi ugyanannak a lapnak egy későbbi szerkesztését.

Vitalap

Vitalap (talk page): Olyan Wikihírek weboldal, mely egy-egy cikk megbeszélésére van fenntartva. Minden Wikihírek oldalnak van vitalapja, belelértve a személyes oldalakat is (kivéve magukat a vitalapokat). Lásd Wikihírek:Vitalap.

Vitarendezés

A vitarendezés (dispute resolution) azoknak az eljárásoknak a gyűjtőneve, amik a nézetkülönbségek kezelésére szolgálnak.

Weasel term

Ködösítés. Angolul szó szerint „menyét kifejezés”. A pontos és közvetlen információközlés helyett, félreérthető esetleg maszatoló szóhasználatot jelöl. A Wikihírekben leggyakrabban azokban az esetekben használjuk, mikor az információ vagy vélemény forrása nem derül ki a szövegből.

Leggyakoribb formái:

 • kritikusok / sokak / más vélemények / tudósok / politikusok / stb. szerint

A kifejezés a menyétek arról a tulajdonságáról kapta a nevét, hogy képesek a tojásokból úgy kiszívni a tartalmat, hogy az kívülről nézve látszólag sértetlen marad.

Részletesen lásd: Wikihírek:Hivatkozz és fogalmazz pontosan

Webhely

Közös indítólapról (pl. http://www.cégünkwebhelye.org/index.htm) elérhető weblapok, weboldalak gyűjteménye.

Wikisítés

A wikisítés valamilyen szöveg vagy HTML oldal a Wikihírek formátumára szerkesztése a Wiki leíró nyelve és esetleges külső hivatkozások segítségével. A wikisítés során a szerkesztő egyfajta lektorálást végez, amely a következőképpen csoportosítható:

 • Wikisítés: a szócikk formájának, szövegstruktúrájának vagy médiaelemeinek pofozgatása; két fő fajtája:
  • Hipertextszemantikai (röviden szemantikai) lektorálás: linkek, a helytelenül használt HTML- vagy Wiki jelölőnyelvi elemek helyesbítése; ld. még wikisítés;
  • Esztétikai lektorálás: a csúnyának ítélt díszítőelemek (ha vannak), sablonok javítása, a cikk tördelése stb.;

Zoknibáb

Zoknibábnak (sock puppet) egy olyan bejelentkezett felhasználó felhasználói neveit és „személyiségeit” nevezzük, aki több különböző felhasználónéven regisztrálja magát. Ilyenkor az elsőként regisztrált felhasználói neve tekintendő eredetinek, a többi zoknibábnak. A zoknibábok használata nem tiltott, de ellenjavallt – és gyakorta ellenszenvet vált ki, mivel alkalmas bizonyos tisztességtelen visszaélésekre.

Zsákutca lap

A zsákutca szócikkek vagy zsákutca lapok (dead-end pages) olyan szócikkek, melyekre hivatkoznak ugyan, de belőlük nem vezet tovább egyetlen hivatkozás sem. Ez néha nem hiba, főként rövidebb cikkek esetén, de gyakran azt jelzi, hogy a cikk vagy érdektelen, semmihez sem kapcsolható dolgokról szól, vagy leggyakrabban azt, hogy ideje átnézni, és a szükséges hivatkozásokat beleírni.