Ugrás a tartalomhoz

Segítség:Keresés

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Segítség lapok

 Első lépések
 Regisztráció
 Keresés
 Beállítások
 Kapcsolat
 A Wikihírek szerkesztése
 Hivatkozások
 Az adminisztrátorok munkája
 Irányelvek és útmutatók
 Gyakran Ismétlődő Kérdések
 Technikai információk

Ez a lap azt írja le, hogyan kereshetsz rá egy konkrét cikkre.

Keresés

A Wikihírek weblapjain lehetőséged van egy belső, Wikihírekhez tartozó keresőrendszer használatára (l. gyorskeresés). Ennek hátránya, hogy a pontos címet kell beírnod, különben nem biztos, hogy talál valamit – pontosabban kellene, de ez a funkció a karbantartások idején vagy ha nagyon leterhelt a szerver, nem mindig működik. Ilyenkor a Wiki keresője megadja neked a lehetőséget, hogy külső, webes keresőrendszereket használj.

A gyorskeresés

Minden lapon (a bal oldal közepén, vagy jobb oldalt felül) látható a gyorskereső mező és mellette két gomb: "Menj" és "Keresés". Ha tudod a szócikk nevét, amit meg szeretnél nézni (például "mars"), akkor ha azt beírod a keresőmezőbe és megnyomod a Menj gombot (vagy az ENTER billentyűt), akkor a Wikihírek azonnal előkeresi neked a megadott nevű szócikket. Ha nincs ilyen szócikk, akkor a "Menj" automatikusan "átalakul" a "Keresés" gombbá: A Keresés a mezőben szereplő szöveget keresi a szócikkek címeiben és szövegében: ha csak egy részére emlékszel a címnek, vagy ha a szövegben keresel egy jellemző szót, akkor ez a keresés jó esetben meg fogja neked találni azt. Először az egyező című cikkeket, utána pedig azokat látod, amiknek a szövegében fordul elő a megadott szó. A kereső által indexelt oldalak közé körülbelül egy-két nap alatt kerülnek be az új cikkek. Ha ez sem járt sikerrel (vagy ha a szerver terhelés miatt épp nem engedélyezi a keresést), akkor automatikusan átkerülsz a webes keresők oldalára.

Külső webes keresők

Google

Lehetőség van a Google keresővel a lapokon keresni ezt a linket kiválasztva, ahol a google minden komplex keresési módszere használható. Figyelembe kell azonban venni, hogy a Google csak bizonyos időszakonként frissít (hetente-havonta), ezért a találatok sokszor hiányosak, pontatlanok vagy megváltozott tartalomra mutatnak.

Yahoo!

A Yahoo! kereső is lehetőséget ad arra, hogy csak a Wikihírekben keress vele, a Google-hoz hasonlóan, például ezt a linket kiválasztva. Ugyanaz igaz rá, mint az előbbire: gazdagabb keresési lehetőségek, de nem teljesen friss oldalakon keres.

Böngészőbe építve

Egyes webböngészők lehetővé teszik a gyors keresést a címsor melletti keresőmezővel. Ide felvehető a Magyar Wikipédia is a következőképpen:

Internet Explorer 7

A keresőmező lenyitása után a "Find More Proveiders..." (További szolgáltatók...) lehetőséget kiválasztva, a megnyíló oldalon kiválaszthatjuk az angol Wikihíreket, és telepíthetjük, mint egy új szolgáltatót. Ezután már csak ki kell választanunk a listából, és kereshetünk is. Ha a magyar Wikipédiát szeretnék telepíteni, akkor a megnyíló oldalon, jobb oldalt található sárga táblázat első mezőjébe írjuk be a következő címet: "(''ide jön majd a link, amikor aktív lesz a Wikihírek'')", majd a második mezőbe a kereső választott nevét. Nyomjunk az "Install" (Telepítés) gombra, és fogadjuk el a telepítést. A listában ezután megtaláljuk a keresőt, és kereshetünk a magyar oldalakon is.

Mozilla Firefox

A keresősávban a lenyíló lista alján kiválasztva a "Keresőszolgáltatások kezelése" lehetőséget, arra az internetes oldalra kerülünk, ahonnan bármely nyelvű Wikihírekhesz találunk keresőbővítményt.

Opera

Kereső hozzáadásához az Opera 9-es verziójában kattintsunk jobb egérgombbal a baloldali keresés mezőre, majd válasszuk ki a helyi menüből a Kereső készítése... menüpontot.

A megjelenő ablakban meg kell adnunk, milyen néven szerepeljen, illetve egy keresési kulcsszót (például wh). Kattintsunk az OK gombra, ezzel készen vagyunk. (9.20 verziótól a részleteknél megadhatjuk, hogy ez a kereső szolgájon-e a Gyorshívó keresőjéül.)

Háromféleképpen használhatjuk hozzáadott keresőnket:

 1. Keresőmezőből: A címsor melletti kereső mező legördülő listájából válasszuk ki a nevét, majd írjuk be a keresendő szöveget.
 2. Címsorből: A címsorban is lehet keresni, ha a keresési kulcsszót a keresendő szöveg elé írjuk szóközzel elválasztva - innen érzékeli az Opera, hogy nem webcímet akartunk beütni. Példánkban a wp cica beírásával a cica szóra kereshetünk rá.
 3. Helyi menüből: Ha egy kijelölt szövegre jobb gombbal kattintunk (vagy egy szóra duplán), előjön egy helyi menü. A menüben a Keresés ezzel almenüből válasszuk ki a keresőnket, ami így rákeres a kijelölt szóra. Előnye ennek a módszernek, hogy nem kell hozzá gépelni.

Listák

A Wikihírekben sok listát találsz, amik egy adott szempont szerint sorolnak fel cikkeket. Ezeket a listákat a Kezdőlap alján is megtalálod: kategorizálások különbféle szempontok szerint, sőt, maga a kezdőlap is egyfajta tematikus lista, ami alapján megpróbálhatsz egy adott témában megtalálni egy szócikket.

Az összes lap listája – a Wikihírek valamennyi szócikke betűrendben.

Kategóriák

A kategóriák könnyű, tematikus osztályozást tesznek lehetővé. A kategóriák bizonyos szempontból a fenti Listák automatizálása, más szempontból viszont azoknál kevesebbet tudnak, mert míg a listák tetszőleges szempontból osztályozhatják a cikkeket, és a lapok nevein túl egyéb adatokat is felsorolhatnak addig a kategóriák ezt csak betűrendben, a cikkek neveit felsorolva tudják megtenni.

Több pont van, ahonnan biztosan el lehet indulni kategóriákban keresgélni.

 • Az egyik ilyen lehetőség az Az összes lap listája, ahol a Névtér mezőben a Kategóriák-at választva a kategóriák között betűrend szerint kereshetünk.
 • A másik lehetőség, amiből ki lehet indulni, a Legtöbbet hivatkozott kategóriák.
 • A harmadik lehetőség - egyben talán a legbiztosabb - az, ha keresel egy szócikket, ami szerinted egy kategória része (például ha írókat keresel, akkor kiválasztasz egy ismert írót, mondjuk Moldova Györgyöt), és valószínűleg a lap alján megtalálod azt, hogy az adott szócikk mely kategóriáknak tagja, és azok neveire kattintva máris megnézheted az ugyanide tartozó többi cikket.

Új kategóriákra javaslatot tehetsz a Kategória javaslatok oldalon.


Angolul

A keresésekről további információk olvashatóak angol nyelven.

Wikis Böngészők

Megfelelő böngészők kereshetnek a Google segítségével a magyar Wikihírekben, a címsorba írt kódbetűk megadásával!

Konqueror beállítása

 1. Beállítások > Konqueror beállítása menüpontra kattintás
 2. AZ ablak bal oldalán keresési azonosítókra kattintunk (jele: :/)
 3. Az "Új" gombra kattintunk
 4. A felbukkanó lap kitöltése:
  • A keresőszolgáltató neve emlékeztető, legyen mondjuk Magyar Wikihírek
  • A Keresési cím sorba bemásoljuk ezt:
  • (Cím ha aktív lesz a Wikhírek)
 5. A címekhez azokat a betűket írjuk, melyeket a címsorban akarunk alkalmazni hivatkozási területként, javaslatom: mw
 6. Karakterkészlet: Utf-8
 7. Ezután az OK gombokra kattintva kilépünk a beállításokból
 8. Próba: Írd be a böngésző címsorába: mw hegedű , és bejön a kért szóra vonatkozó találati lista.


Ha a keresés sikertelen