Ugrás a tartalomhoz

Segítség:Hivatkozások

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Segítség lapok

 Első lépések
 Regisztráció
 Keresés
 Beállítások
 Kapcsolat
 A Wikihírek szerkesztése
 Hivatkozások
 Az adminisztrátorok munkája
 Irányelvek és útmutatók
 Gyakran Ismétlődő Kérdések
 Technikai információk

A hivatkozások (vagy angolul linkek) a cikk szövegén belül olyan szavak vagy szövegrészletek, melyekre kattintva (vagy őket kiválasztva) egy másik cikkre, vagy egy weblapra juthat az olvasó.

A Wikihírek egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy a cikkek egymásra hivatkoznak: egy cikket olvasva az ismeretlen fogalmakat azonnal meg tudja az olvasó nézni, kiválasztva a szavakat és így elolvasva a hozzájuk tartozó szócikket. A Wikihírekben a linkek normál esetben kék színűek. Akkor pirosak, ha a célpontjuk (még) nem létezik.

A Hogyan szerkessz egy lapot ír a cikkek készítéséről általában, itt most csak a hivatkozásokkal foglalkozunk.

Hivatkozás Wikihírek szócikkekre

Belső hivatkozást a magyar Wikihírek egy cikkére a szerkesztési nézetben [[cikknév]] formázással hozhatsz létre. Mindig használd a szócikk megnevezését, ami egyes számban és ragozatlan alakban található. Nem szükséges, hogy ilyen szócikk létezzen - sőt, új szócikkeket csak ilyen módon lehet elindítani.

Ha a hivatkozást többes számban, ragozott formában szeretnéd használni, akkor a toldalékokat a szögletes zárójelen kívülre írd, mint pl: ''[[cikknév]]hez''

Ha valami mást szeretnél megjeleníteni, mint ami a hivatkozott szócikk neve, akkor a hivatkozást a [[cikknév|látható szöveg]] formában használd, például

Mire hivatkozz és mire ne?

A legnehezebb kérdés az, amikor el kell dönteni: mire hivatkozz és mire ne? Ha nincs elég hivatkozás, akkor a cikket nehéz olvasni a sok ismeretlen fogalom miatt; ha túl sok, akkor a cikk a sok hivatkozástól átláthatatlan lesz.

Az alábbi elveket érdemes figyelembe venni:

  • Olyan hírekre vagy fogalmakra hivatkozz, aminek már van szócikke.
  • Az adott fogalom első előfordulásánál csinálj hivatkozást rá. A későbbiekben ugyanazon szócikkre ne csinálj hivatkozást, legalábbis 15-25 soron belül ne. (Semmiképp ne csinálj hivatkozást minden egyes előfordulásánál!)


Magányos és zsákutca cikkek

A Wikihírek szócikkek akkor igazi, élő cikkek ha hivatkoznak más cikkekre, és rájuk is hivatkoznak más szócikkek (és ideális esetben a Kezdőlapról el lehet jutni valamilyen úton az adott cikkhez); ebben az esetben a szócikk beilleszkedik a Wikihírek tudásanyagába, és részévé válik annak.

magányos cikkek azok a cikkek, melyekre senki nem hivatkozott. Ezekre nem lehetséges máshonnan eljutni, rájuk senki nem hivatkozik: nem szerves részei a lexikonnak.

Ennek két oka lehet:

  • A szócikk témáját említik más cikkek, de nincs elkészítve a hivatkozás. Ilyenkor érdemes rákeresni a témára (pl. a Google segítségével), és megcsinálni a hivatkozásokat.
  • A szócikk olyan témáról szól, mely semmilyen kapcsolatban nincs más szócikkekkel. Ez rossz jel: vagy hiányoznak a Kezdőlapról illetve a Wikihírekből a téma "főlapjai" (ekkor érdemes ennek utánanézni, és segíteni a dolgon!), vagy a szócikk tartalma nem tart közérdeklődésre számot, senki nem ír olyan cikket, ami valaha is megemlítette a cikk témáját. Ebben az esetben lehet, hogy a cikkre nincs is szükség.

A zsákutca szócikkek azok, melyekre hivatkoznak ugyan, de onnan nem vezet tovább egyetlen hivatkozás sem. Ez néha nem hiba, főként rövidebb cikkek esetén, de gyakran azt jelzi, hogy a cikk vagy érdektelen, semmihez sem kapcsolható dolgokról szól, vagy leggyakrabban azt, hogy ideje átnézni, és a szükséges hivatkozásokat beleírni.

Egyszerűsített formák

Ha egy cikk neve zárójeles részt tartalmaz, akkor hivatkozhatsz rá [[11 (szám)|]] formában (vagyis nem kell kiírnod a "|"-jel utáni részt még egyszer), ami ugyanaz, mintha leírnád másodjára zárójel nélkül: [[11 (szám)|11]].

Ugyanígy lehet a névtereket (vagyis a szócikk neve előtt szereplő, kettősponttal elválasztott csoportnevet) eltüntetni, például [[Wikihírek:Névtér|]]. Ez a rövidítés még pár hasonló esetben működik, például a lentebb látható idegen nyelvű Wikihírekre való hivatkozásnál.

Hivatkozás más Wikimedia projektek szócikkeire

Nyelvközi hivatkozások

A bal oldali oszlopban, illetve szerkesztési nézetben cikkek végén található Nyelvközi linkek (interlanguage link vagy langlink) mutatják meg, hogy más nyelveken mely cikkek szólnak ugyanarról a témáról. Nem szabad olyan nyelvközi hivatkozást készíteni ami nem megegyező témájú cikkre mutat.

Hivatkozások nem megegyező témájú cikkekre

A szócikk szövegében nem hivatkozunk idegen nyelvű cikkekre, bár technikailag bármennyire lehetne. A nyelvközi hivatkozásokat a vitalapokon (ahol szabad más nyelvű cikkekre a folyószövegen belül hivatkozni) a [[:nyelvkód:szócikknév|]] formában lehet hivatkozást készíteni, például: [[:en:Literature|]] (a hivatkozás végi "|"-jel természetesen nem kötelező, csupán egy egyszerűsített forma, amint azt fentebb olvashattad).

Nem Wikipédia projektekben

Projekt neve Hivatkozás magyar lapra Hivatkozás más nyelvű lapra Példa
Meta-Wikipedia m:lapnév m:Main Page
Wikiszótár / Wiktionary wikt:lapnév wikt:en:lapnév wikt:kezdőlap
Wikidézetek / Wikiquotes q:lapnév q:en:lapnév q:kezdőlap
Wikikönyvek / Wikibooks b:lapnév b:en:lapnév b:kezdőlap
Wikihírek / Wikinews :en:n:lapnév (magyarázat) en:n:Main Page
Wikiforrások / Wikisources wikisource:lapnév wikisource:Main Page
Wikicommons commons:lapnév commons:Main Page
Wikispecies Wikispecies:lapnév Wikispecies:Main Page
Wikipédia (más projektből) w:hu:lapnév w:en:lapnév w:hu:kezdőlap

Egyéb interwiki linkek

Számos más, a Wikimedia alapítványtól független oldalra is lehet hivatkozni interwiki linkkel. Néhány jelentősebb ezek közül:

Projekt neve Hivatkozás formája Példa
arXiv arXiv:archívum/azonosító arXiv:quant-ph/0308163
bugzilla bugzilla:hibaazonosító bugzilla:856
Google Google:keresendő szöveg Google:all,your,base (megjegyzés)
MeatBall MeatBall:lapnév MeatBall:AngryCloud
RFC RFC:sorszám RFC:1855
Slashdot Slashdot:cikk Slashdot:04/12/14/1732238
WardWiki Wiki Wiki:DesignPatterns
Wikicities wikicities:c:wikinév:lapnév wikicities:c:lotr:Main Page
Wikitravel wikitravel:lapnév wikitravel:Main Page

A teljes lista megtalálható az Interwiki map oldalon.

Hivatkozás külső weblapokra

A Wikihíreken kívüli weblapokra általában a cikkek alján szokás hivatkozni, és irányelv az, hogy a cikkek belsejében minél kevesebb külső hivatkozás szerepeljen.

Külső lapokra lehet az alábbi módokon hivatkozni:

  • Egyszerűen a lap címével, pl: http://www.wikipedia.hu/
  • Úgy, hogy csak egy hivatkozási szám szerepeljen: [http://www.akármi.hu/], ekkor egyesével növekvő számokkal helyettesítődnek a hivatkozások.
  • A harmadik a leggyakrabban használt forma, amikor a hivatkozáshoz külön szöveget is írsz: [http://www.akarmi.hu/ Az akármi hu lapja]. Ez így jelenik meg: Az akármi hu lapja (Ügyelj arra, hogy szóköz van a cím és a szöveg között!)

Ügyelj arra, hogy ne felejtsd le a http:// részt a link elejéről, különben nem fog működni.

Automatikus linkek

Bizonyos szövegek automatikusan, mindenféle speciális jelölés nélkül linkként jelennek meg. Ezek:

Lásd még