Ugrás a tartalomhoz

Segítség:Korábbi verzióra való visszaállítás

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Ezen az oldalon a Wikihírek egyik útmutatóját olvashatod. A benne leírtakkal a szerkesztők nagy többsége egyetért, és követendőnek tartja. Ugyanakkor a benne foglaltak nem számítanak szentírásnak, és ha a józan ész azt diktálja, indokolt esetben el lehet tőlük térni. Csak akkor szerkeszd ezt a lapot, ha a változtatással a közösség egyetért. Ha nem vagy biztos a dologban, először vesd fel a vitalapon vagy a Kocsmafalon.

A visszaállítás egy lapon történő olyan változtatás vagy szerkesztés, amely semmissé tesz egy ugyanazon a lapon korábban végzett változtatást vagy szerkesztést.

Hogyan állíthatsz vissza

A laptörténet segítségével

A visszaállítások egyik nagyon gyakori fajtája, amikor a lapot visszaállítjuk egy korábbi változatára, azaz minden ezt követő szerkesztést semmissé teszünk. Ezt a következő módon teheted meg:

  • Válaszd ki az adott oldalon a "laptörténet" fület.
  • A laptörténet oldalon kattints rá annak a változatnak a dátumára (pontosabban dátum+óra), amelyiket vissza akarsz állítani; ekkor behozza az akkori változatot
    (+kapsz mellé egy figyelmezető szöveget, hogy ez egy régebbi változat)
  • Rákattintasz a "szerkesztés" fülre; ekkor megnyitja a kiválaszott változatot szerkesztésre
  • Írj egy rövid magyarázatot az "Összefoglaló" sorba, hogy miért teszed azt, amit (pl: "vandalizmus helyreállítása").
  • Mentsd el a lapot a "'Lap mentése" gombbal.

Ha ezt a módszert használod, mindig ellenőrizd, nem történtek-e közben hasznos szerkesztések, amiket nem kellene kitörölni! Ha van ilyen, kézzel kell bemásolnod a lap elmentése előtt.

Ha egy korábbi változatra állítasz vissza, az sosem eredményez szerkesztési ütközést, akkor sem, ha valaki megváltoztatta a szöveget, mióta utoljára láttad; ezért ilyenkor különösen körültekintőnek kell lenned.

A visszavonás (undo) gombbal

A laptörténetben, illetve az eltérés nézetben láthatsz egy (visszavonás) (angol nyelvű felületen undo) gombot. Erre kattintva a szoftver megpróbálja úgy megváltoztatni a lap aktuális szövegét, hogy csak annak az egy változtatásnak a hatását tüntesse el. A megjelenő szerkesztőablak felett kapsz egy üzenetet arról, hogy ez sikerült-e; ha nem, kézzel kell elvégezned a javításokat.

A Látszer segítségével

Ha a Látszert használod, gyorsíthatsz az előbbi két eljáráson: ha az egeret a laptörténetben vagy a friss változtatásokban az "előző" link fölé, vagy valamelyik régi változatra mutató link fölő viszed, az események közül a visszaállítást vagy a visszavonást választva némileg meggyorsítja a fenti folyamatot.

A visszaállítás (rollback) gomb segítségével

Ezt a lehetőséget csak adminisztrátorok tudják használni. A visszaállítás (angol felületen rollback) gomb egy automatikus szerkesztési összefoglaló kíséretében visszavonja a lapot utoljára szerkesztő felhasználó összes változtatását, egészen addig, amíg egy más által végzett szerkesztéshez nem ér.

Az adminisztrátoroknak lehetősége van arra is, hogy bot módban állítsanak vissza; az ilyen visszaállítás alapértelmezésben nem jelenik meg a friss változtatásokban és a figyelőlistákon, és az általa visszaállított szerkesztések is eltűnnek róla. Ehhez a visszaállító linkhez a bot=1paramétert kell hozzáadni.

Visszállításokkal kapcsolatos szabályok

A visszaállításokhoz mindig fűzz magyarázatot

A legfontosabb szabály: mindig fűzz magyarázatot a visszállításaidhoz!

Ha egy szerkesztő változtatásait visszaállítják, azt néha úgy foghatja fel, mintha „pofonütötték” volna. „Sokat dolgoztam azokon a változtatásokon és most valaki csak úgy visszacsinálta az egészet!” Néha azonban egy nem igazán nagyszerű szerkesztés esetén mégis a visszaállítás a legjobb megoldás, így a visszaállításra, mint szerkesztői eszközre ennek ellenére szükségünk van. Ami a fontos ilyenkor az az, hogy add tudtára a másik szerkesztőnek, hogy miért kellett visszaállítanod. Ez segít a másik felhasználónak, hiszen ezek után újra be tudják vinni a szerkesztésüket, de most már kijavítva az általad kifogásolt problémát is.

Az indoklásra a legkézenfekvőbb hely az összefoglaló. Ha túl hoszzú ahhoz, hogy beleférjen, írd le a szócikk vitalapján, és az összefoglalóban tégy erről említést. Bizonyos eszközök (például a visszavonás link) egy alapértelmezett összefoglalót is írnak. Ilyet csak akkor használj, ha egyértelmű vandalizmust állítasz vissza, különben inkább válaszd valamelyik lassabb módszert, amivel tudsz saját összefoglalót megadni.

A visszállítások megindoklása másoknak is segít. Például eldönthetik, hogy egyáltalán szükséges-e leellenőrizniük a visszaállított változatot (pl.: „teljesen törölt lap visszaállítva”). Mivel az online közösségben hiányoznak a metakommunikációs eszközök, ha nem indoklod meg visszaállításaidat, mások akár rosszindulatnak tudhatják be a változtatásodat és pontosan így szoktak kitörni a szerkesztési háborúk. A laptörténet is áttekinthetőbb és informatívabb lesz, ha a visszaállítások indoklása kiolvasható belőle. Ezen kívül ha csak szó nélkül visszaállítasz, megnő az esélye, hogy valamelyik friss változtatás járőr a változtatásodat vandalizmusnak nézi, és vissza-visszaállítja.

Ha nagyobb léptékű változtatásokat akarsz visszaállítani, udvariasabb először elmagyarázni a dolgot a vitalapon, és csak utána visszaállítani, ha a többi szerkesztő nem ellenzi.

Ne kezdj szerkesztési háborút

Néha előfordul, hogy két vagy több szerkesztő nem tud egyezségre jutni, és ezért kölcsönösen visszaállítgatja egymás visszaállításait. Az ilyesmit szerkesztési háborúnak hívjuk, és igyekszünk elkerülni. A gyakori és gyors visszaállítások kevésbé használhatóvá teszik a laptörténetet, nehezebbé teszik mások számára a hozzájárulást és zajosabbá teszik a friss változtatásokat és a figyelőlistákat. Vitatkozni nem a szócikkben, hanem a vitalapon kell. Ha úgyérzed, nem jutsz előbbre, használd a vitarendezést.

Ha egy lapon gyors egymásutánban többször visszaállítasz, és megsérted a három visszaállítás szabályát, az adminisztrátorok rövid időre blokkolhatnak. (Figyelem: a szabály nem jelenti azt, hogy napi három vagy kevesebb visszaállításra automatikusan jogod van!)