Wikihírek:Friss változtatások járőrözése

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

A friss változtatások járőrözése, vagy röviden FV-járőrözés azt a tevékenységet jelöli, amikor a Wikipédia szerkesztői a Friss változtatások lap figyelésével ellenőrzik a módosított és újonnan létrehozott lapokat, és kiszűrik a káros szerkesztéseket.

A járőrözés teljesen önkéntes, „vállalása” nem jár semmiféle kötelezettséggel. A járőrözés megszervezése csupán azt hivatott biztosítani, hogy egyetlen módosítás vagy új lap se kerüljön úgy a Wikipédiába, hogy azt a létrehozóján kívül legalább még egy ember ne nézte volna meg.

A rendszeresen járőröző szerkesztők az alábbi userbox-ot használhatják a felhasználói lapjukon tevékenységük jelzésére: {{User FV-járőr}}

Tennivalók

Az FV-járőrözés alapvetően három lépésből áll:

„Rossz” és „javítandó” szerkesztések azonosítása
a járőrök hatékonyan ki tudják szűrni a problémás szerkesztéseket. Rossz szerkesztésnek minősül egy módosítás, ha valamilyen okból teljesen vissza kell állítani. A javítandó szerkesztések módosításokat igényelnek, hogy megfeleljenek a Wikihírek kívánalmainak, ezek lehetnek technikai vagy tartalmi módosítások.
Szerkesztések visszaállítása vagy javítása
A javítandó szerkesztéseket a megfelelő sablonnal meg kell jelölni (pl. {{forma}}, {{lektor}}), vagy akár bátran azonnal módosítani. A rossz szerkesztéseket hasonlóképp akár meg kell jelölni, akár azonnal törölni. Mivel senki nem örül neki, ha a szerkesztését törlik, nagyon fontos, hogy legalábbis a szerkesztési összefoglalóban, jobb esetben a vitalapon egyértelműen leírjuk, miért került sor a visszaállításra.
A szerkesztő figyelmeztetése
Ha szándékos vandalizmus, figyelmetlenség, vagy nyilvánvalóan a Wikipédia nem ismerése az oka a hibás szerkesztésnek, a problémás szerkesztést végző felhasználó vitalapján is érdemes üzenetet hagyni a félreértések tisztázására. Ezzel megelőzhetők az esetleges konfliktusok és sértődések, valamint kezdő szerkesztő esetén a további rossz szerkesztések, és a többi járőröző számára is láthatóvá teszi a „visszaesőket”. A hatékonyság és az egységesen megfogalmazott, udvarias de pontos figyelmeztetések végett használhatók a szabvány figyelmeztető sablonok (ld. alább).

Visszaállítandó lapmódosítások

 • Kezdők próbaszerkesztései (olyan furcsa, értelmetlennek tűnő szerkesztések, amelyek nem minősülnek vandalizmusnak). Az ilyen szerkesztéseket állítsd vissza, és hagyj üzenetet az adott szerkesztő vitalapján a {{teszt}} ill. {{teszt2}} üzenetsablonok valamelyikével, de ne harapd le az újoncok fejét. Az üzenetet mindenképpen írd alá. Az ennél súlyosabb, ill. ismétlődő destruktív szerkesztések vandalizmusnak tekintendők, és ennek megfelelően kell őket kezelni.
 • Spam, azaz reklám céljából elhelyezett külső hivatkozás(ok). Ha új szócikkekben jelennek meg, javasold a szócikket azonnali törlésre, ha létező szócikkek módosításaként, egyszerűen állítsd vissza a szerkesztést. A szerkesztőt figyelmeztesd arra, hogy amit csinál, az ellenkezik a Wikihírek szabályaival.
 • Vélhetően jogsértő tartalom (az eredeti szerző engedélye nélkül más weboldalakról, külső forrásból másolt szövegek). Állítsd vissza az ilyen szerkesztéseket. Új lapok esetén a lap teljes tartalmát cseréld ki a {{jogsértő}}(?) sablonra (megfelelően paraméterezve), meglévő lap vélhetően jogsértő bővítése esetén egyszerűen állítsd vissza a korábbi tartalmat. Mindenképp jelezd a szerkesztési összefoglalóban, hogy miért teszed, és hagyj üzenetet a bizonytalan státuszú tartalom felküldőjének a {{nemásolj}} sablonnal.
 • Egyértelmű vandalizmus. Az ilyen szerkesztéseket állítsd helyre. Érdemes a laptörténetet és a felhasználó korábbi szerkesztéseit is ellenőrizni, hátha korábban már végzett hasonló módosításokat. Ismétlődő vandalizmus esetén jelezd a problémát az adminisztrátorok üzenőfalán!

A felhasználó vitalapján figyelmeztető üzenetet is hagyhatsz az alábbi sablonok egyikével.

Üzenetsablonok

 m·v·sz 
Gyakori figyelmeztető sablonok

Teszt/vandalizmus esetén

 • {{subst:teszt|szócikk neve vagy diff}} ~~~~ (véletlen tesztelés esetén)
 • {{subst:netörölj}} ~~~~ (kimondottan törléshez)
 • {{subst:teszt2}} ~~~~ (második figyelmeztetés)
 • {{subst:netörölj2}} ~~~~ (második figyelmeztetés törléshez)
 • {{subst:teszt3}} ~~~~ („Kérlek, állj le!”)
 • {{subst:teszt4}} ~~~~ (utolsó figyelmeztetés)
 • {{subst:teszt-rögtön}} ~~~~ (első és egyben utolsó figyelmeztetés
  vandalizmus extrém eseteihez)
 • {{subst:vandalizmus}} ~~~~ (csak egyértelmű vandalizmus esetén)

Vélhető jogsértéskor

 • {{subst:nemásolj|lap neve|ahonnan másolta}} ~~~~

Kezdő szerkesztőknél (azonnalira jelölés mellett)

 • {{subst:nemcikk|cikk címe}} ~~~~ – nem felel meg
  a minimális követelményeknek sem.
 • {{subst:nemwiki|lap neve|indoklás|máswikiprojekt neve}} ~~~~
  – ha a Wikipédia, Wikikönyvek, Wikiszótár, Unciklopédia profiljába vágó szócikket alkotott valaki.


Lásd még: Kategória:Szerkesztőket figyelmeztető sablonok,
Gyakran ismétlődő kérdések

Az alábbi üzenetsablonokat használhatod arra, hogy egységes szövegezésű üzeneteket hagyjunk a problémás szerkesztést végző felhasználóknak. Válaszd ki a jobb oldali dobozból az általad használni kívánt sablont a négy ~~~~ jellel együtt, és másold át a problémásnak ítélt szerkesztő vagy anonim felhasználó vitalapjára (a mellette zárójelben lévő szöveget már ne válaszd ki, az csak itteni magyarázat).

A sablonokat nem muszáj ebben a sorrendben használni, helyzet és mérlegelés függvénye, hogy mikor melyik a legalkalmasabb. Egyértelmű vandalizmus esetén például nyugodtan használható egyből a {{vandalizmus}} sablon, ha viszont bizonytalan vagy, elsőként a {{teszt}} sablont használd.

A subst előtag hatására a sablon szövege bemásolódik az adott vitalapra, pontosan úgy, mintha te magad írtad volna be a szövegét. Ez egyrészt közvetlenebbé, személyesebbé teszi az üzenetet, másrészt nem zavarja össze a kezdő szerkesztőket.

Ha egy vandál a figyelmeztetések ellenére sem szünteti be tevékenységét

Értesítsd az adminisztrátorokat!
Egyedül nekik van lehetőségük a problémás szerkesztő szerkesztési jogainak felfüggesztéséhez (blokkolásához).

Adminisztrátoroknak

Értesítés a szerkesztési jogok felfüggesztéséről
 • {{subst:blokkolva | időtartam}} ~~~~ (blokkoláskor)

Ha te vagy a blokkolást végző adminisztrátor, a következő sablont használhatod, hogy üzenetet hagyj a szerkesztő vitalapján

Ne felejtsd el az üzeneted időbélyeggel ellátni!

Új lapok figyelése

Az újonnan létrehozott lapok naplózódnak a Speciális:Új lapok oldalon, és megjelennek a friss változtatásokban is egy Ú (mint új) betűvel megjelölve. Az új lapok esetében a következőkre kell figyelni:

 • Azonnal törlendő tartalom. Bizonyos egészen egyértelmű esetekben a létrehozott lap tartalmának semmi értelme, nyilvánvaló próbálkozás. Az ilyen lapokat a tetejükön jelöld meg {{azonnali}}(?) sablonnal, és listázd a Wikihírek:Azonnali törlés lap megfelelő szakaszában. Ha a lapot regisztrált szerkesztő hozta létre, értesítsd a {{teszt}} sablon használatával.
 • Nem a Wikihírekbe való tartalom. Az ilyen lapokat jelöld meg a {{törlés}}(?) sablonnal, és javasold őket törlésre a Wikihírek:Szavazás törlésről lap megfelelő szakaszában, megfelelő indoklással. (A csonk és szubcsonk lapokkal más a teendő, ld. alább!)
 • Vélhetően jogsértő tartalom. A valószínűleg jogsértő tartalom kiszűrésének legegyszerűbb módja, ha valamelyik Internetes keresővel a szócikkben található három-négy szóból álló, nem kifejezetten szokványos szókapcsolatra rákeresel. Vigyázz, az így megtalálható források egy része valóban közkincs, és így szabadon felhasználható! Ha gyanús szövegre bukkansz, járj el a Wikihírek:Szerzői jogok valószínű megsértése lapon leírtaknak megfelelően.
 • Árva szócikkek. A „Mi hivatkozik erre” eszköz segítségével ellenőrizheted, hogy van-e az új lapra hivatkozás. Ha nincs, érdemes a hasonló témájú lapok egyikén-másikán elhelyezni egy-egy kereszthivatkozást.
 • Hibás cím. Sokszor csak a szócikk címe hibás (rossz helyesírású, nagy- és kisbetűk keverednek, stb.) Ilyenkor mozgasd át a szócikket a helyes nevére. Ha azon a néven már létezik szócikk, próbáld meg összevonni a tartalmakat, vagy jelöld meg mindkét lapot az {{összevon}} sablonnal. Ha az átmozgatás sikeres volt, és az eredeti név nem gyakori elírásból származik, javasold az átirányítás-lapot törlésre a Wikihírek:Azonnali törlés lapon. Ha nem egyértelmű a helyes cím, akkor jelöld meg a {{helytelen cím}} sablonnal, és jelezd a problémát a vitalapon.
 • Csonkok és szubcsonkok. Az új lapok tartalma gyakran nem elég részletes, ilyenkor jelöld meg a lapot a megfelelő {{csonk}}-sablonnal (a különböző csonk-sablonokat megtalálod a Segítség:Csonk oldalon). Ha a tartalom még a csonk szintet sem éri el (nincs vagy csak alig van benne hasznos infromáció, nem több egy-két mondatál), szubcsonkról van szó, ilyenkor a {{szubcsonk}} sablont használd. A csonkokat sokszor formázni kell a szokásoknak megfelelően (vastagítások, kereszthivatkozások elhelyezése, szakaszolás, kategorizálás, stb.).
 • Formailag vagy stílusában nem megfelelő tartalom. Az ilyen lapokat jelöld meg a megfelelő sablonok valamelyikével, pl. {{forma}}, {{lektor}}.
 • Kategorizálatlan lapok. Az új lapok sokszor nincsenek kategorizálva. Ilyenkor keresd meg a legmegfelelőbb kategóriát, és a lapot tedd bele. (Az aktuális kategóriafa áttekintéséhez használd ezt a külső oldalt.)

Új képek

A Speciális:Új képek galériája lapok naplózza az összes képfelküldést. Itt az alábbi problémákkal találkozhatsz.

 • Nincs megadva a forrás vagy a felhasználási feltételek. Az ilyen képeket jelöld meg a {{nincsforrás}} sablonnal, felküldőjüknek pedig hagyj üzenetet az {{adjforrást}} sablonnal.
 • A licenc vagy forrás valószínűleg téves. Kezdő szerkesztők sokszor saját képként tüntetnek fel valamit, amit nem ők készítettek, csupán ők töltöttek fel. A képet felküldő szerkesztőt udvarias hangnemben szólítsd fel a megjelölés javítására.

Segédeszközök

Az alábbi eszközök segíthetnek a rossz szerkesztések gyors korrigálásában.

 • Special:Friss változtatások a friss változtatások belső változata, mindenki számára elérhető további programok telepítése nélkül.
 • CryptoDerk's Vandal Fighter (CDVF), és utódja, Vandalfighter, nyílt forráskódú program, amely a friss változtatások IRC csatorna figyelésével folyamatosan mutatja a legutóbbi módosításokat és laplétrehozásokat. A figyelőlista szűrhető, a gyors áttekintést színes kiemelések segítik.

Javaslatok járőrözők számára

 • Ne harapd le az újoncok fejét. Ha új vagy anonim felhasználót látsz hibásan szerkeszteni, udvariasan üdvözöld a Wikihírekben, hívd fel a figyelmét a korrigálandó részletekre, és kínálj további segítséget. A többség örülni fog a segítőkész, szívélyes fogadtatásnak, és gyorsan megtanulja a legelemibb szabályokat.
 • Emlékezz, hogy nem mindenki olyan jártas a számítógép használatában, mint te. Előfordulhat például, hogy valaki véletlenül részben vagy egészben törli egy lap tartalmát, miközben csak megpróbál átmásolni egy szövegrészletet.
 • Ne lépj mások lábára. Sokan sok apró módosítással dolgoznak, ne jelöld a szócikket azonnal törlésre az első ilyen után, várj egy kicsit, hátha bővül a szócikk. Ha nem, akkor is inkább a barátságosabb {{szubcsonk}} jelzést használd.
 • Ne feltétlenül javasolj egy szócikket törlésre, ha jó esélyt látsz a javulásra. Inkább tégy javaslatot a vitalapon arra, hogy hogyan lehetne javítani a cikken.
 • Azokat a szerkesztőknek érdemes üdvözlőszöveget küldeni, akik már szerkesztettek : {{subst:üdvözlet|user=~~~~}} , illetve angol nyelven a {{Welcome|user=~~~~}} használható. Ezek a sablonok nagyjából már személyre szabottak.
 • Győződj meg róla, hogy a szerkesztő kellő számú udvarias figyelmeztetést kapott, mielőtt adminisztrátori közbelépésért folyamodsz. Ha a szerkesztő megfelelő figyelmeztetése elmaradt, előfordulhat, hogy az adminisztrátor nem fog érdemben reagálni a kérésedre.
 • Ha vandalizmusra bukkansz, ellenőrizd a vétkes szerkesztő korábbi szerkesztéseit is, hátha más lapokon is okozott kárt.
 • Ne csak a szócikk névtérbeli lapokat figyeld, sokszor vitalapok és képek lapjai is áldozatul esnek támadásoknak.
 • Ellenőrizd a laptörténetet és a vitalapot. Újonnan létrehozott lapok sokszor csak korábban már törölt lapok reinkarnációi, ilyenkor gyorsabban és határozottabban lehet fellépni a szokásosnál.

Ha többet szeretnél tudni

Ha az itt leírt információk alapján elkezdted a járőrözést, és szeretnél további ötleteket kapni a munkához, olvasd el a járőrök kézikönyvét is. Ha elakadtál, bizonytalan vagy a tennivalókat illetően, és a többi járőr véleményére vagy kíváncsi, használd a járőrök üzenőfalát. (Új fejezetet a szokott módon, a lap tetején levő pluszjellel nyithatsz.)