Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:Hogyan használd az átirányítást

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

Átirányításnak azt nevezzük, amikor egy szócikk nem tartalmaz szöveget, hanem azt, aki megpróbál rá hivatkozni, vagy azt megnézni „átküldi” egy másik szócikkre.

Ezt úgy lehet elérni, hogy a szócikk csupán egy sort tartalmaz, az alábbi formában:

#ÁTIRÁNYÍTÁS [[azon szócikk neve, ahova az átirányítás mutat]]

vagy

#REDIRECT [[azon szócikk neve, ahova az átirányítás mutat]]

Sok esetben egy szócikkre több lehetséges, gyakran használt néven is kereshet az, aki azt meg szeretné találni. Példa lehet erre Gdańsk városa, amit német és angolszász nyelvterületen Danzig-ként ismernek, vagy Marosvásárhely városa, amit románul Tîrgu Mureş-nek neveznek.

Ha egy szerkesztő átnevez egy lapot, akkor automatikusan létre jön egy átirányítás, ami a régi névről az újra mutat; így a régi névre hivatkozó szócikkek hivatkozásai nem romlanak el.

A szócikkekben „nem illik” átirányító lapokra hivatkozni: lehetőség szerint minden hivatkozás a nem átirányított, végleges szócikk nevére hivatkozzon. Természetesen a szövegben ennek nem kell látszania, tehát lehet a szövegben úgy hivatkozás Tîrgu Mureş-re, hogy valójában az Marosvásárhelyre mutat, az alábbi módon: [[Marosvásárhely|Tîrgu Mureş]], ekkor a hivatkozás helyes lesz, de a szövegben Tîrgu Mureş fog megjelenni.

A lehetőségekről részletesen a Hogyan szerkessz egy lapot szócikk mesél.

Mikor használunk átirányítást

Az átirányító lapok fő célja az, hogy ha egy szócikkre (fogalomra) több néven is hivatkozhatunk, akkor ne kelljen minden változathoz lemásolni, vagy pedig mindig "átklikkelni" egyikről a másikra, hanem a Wikihírek automatikusan átugorjon az alternatív elnevezésről arra, amit használunk.

Egy példa: EU, ami az Európai Unió rövidítése. Ha az EU cikkre keres valaki, akkor megtalálja, de a Wikihírek automatikusan "átirányítja" az olvasót a helyes, teljes névre, és ezt fent, a cikk címe alatt jelzi is.

A másik oka az átirányításnak az lehet, hogy egy cikknek több neve is van, amivel logikusan lehet rá hivatkozni, példák erre a külföldi nevek (Kurosawa Akira) vagy az idegen jeleket tartalmazó cikknevek (alef).

Átirányítás keletkezik akkor is, amikor egy lapot átnevezünk, hogy a régi néven is meg lehessen találni. Ezek az átirányítások nagyon gyakran nem szükségesek, és egy idő után törölni szoktuk őket.

Mikor ne használjunk átirányítást

Ha egy név több meglevő szócikkre is utal vagy témája szerint több meglevő szócikkhez is kapcsolódik, kerüljük az átirányítást, mert zavaros helyzetet eredményezhet. (pl. a "gálya" szó átirányítása a gályarabság szócikkbe azt eredményezi, hogy a hajókról szóló utalások is mind a gályarabsághoz kerülnek átirányításra.)

Ilyenkor a megfelelő megoldás inkább egy egyértelműsítő lap lehet.

Hogyan szerkeszthetsz átirányításokat

Néha szükség lehet arra, hogy egy olyan lapot, ami eredetileg átirányítás volt, valódi szócikké alakíts át, vagy más módon szerkessz. Ezt a következőképpen teheted meg:

  1. Az átirányításra kattintva vagy keresve az a lap fog bejönni, ahova az átirányítás mutat, de a lap tetején a cím alatt egy ehhez hasonló szöveg fog látszani:
    (w:Második világháború szócikkből átirányítva)
  2. Kattints a fenti sorban a linkre és átkerülsz magára az átirányító lapra. Ezután ezt ugyanúgy szerkesztheted, mint bármelyik más lapot, pl. kicserélheted a REDIRECT szöveget valódi tartalomra, törlésre jelölheted, valódi szócikket készíthetsz belőle stb.

Kategóriák átirányítása

Újabban kategóriákat is át lehet irányítani, de ennek how-to-ja és kultúrája még kialakulóban van. Vagy akadtak már áldozatos lelkű bürokraták, akik ezt is irányelv és útmutató formájába gyömöszölték féktelen közösség iránti elkötelezettségükben? Mindenesetre kerestetnek.