Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:Vitalap

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

Vita illetve a Vitalap a neve azoknak a lapoknak, melyek minden egyes szócikkhez tartoznak, és arra valóak, hogy azon a szócikkekkel kapcsolatos beszélgetések folyjanak.

A másik feladata a vitalapoknak a felhasználói laphoz tartozó viták helyének biztosítása, vagy más szavakkal: itt lehet az egyes bejelentkezett felhasználókkal beszélgetni, nekik üzenetet hagyni. Itt hagyhatnak neked is üzenetet. (Ha neked hagynak üzenetet - természetesen csak ha bejelentkezel - akkor a Wikipédia automatikusan jelzi, hogy új üzeneted van!)

Ezekre a lapokra úgy jutsz, hogy amikor a szócikket (vagy az adott felhasználó lapját) látod, akkor a fenti fülek közül kiválasztod a "vitalap"-ot.

Ha egy felhasználó vitalapjára szeretnél lépni, akkor az előbbi módszer mellett azt is megteheted, hogy ráböksz a (Vita) linkre a neve mellett ott, ahol az látszik, például a Friss változtatásokban vagy a Figyelőlistában.

  • Tanács: Nem illik más felhasználók lapjába, vitalapjába belemódosítani azon túl, hogy azon üzenetet hagysz vagy válaszolsz.

A saját vitalapodra a legegyszerűbben úgy juthatsz, hogy a jobb felső sarokban a neved utáni (Vita) linket kiválasztod (természetesen ehhez is be kell jelentkezned).

Lehet, hogy a Vita nem a legszerencsésebb elnevezés (az oka az, hogy rövid, és eléggé pontosan kifejezi azt, ami ezeken a lapokon általában történik): ezek a lapok a megbeszélés lapjai. A vitalapokon lehet a szócikkekhez "jegyzeteket" fűzni, a tartalmukkal kapcsolatos kérdéseket vagy megjegyzéseket írni, vagy új, javasolt változtatásokat kérni vagy felvetni.

A vitalapok ugyanolyan lapok, mint bármely más lap, csak épp az adott szócikkhez, felhasználóhoz tartoznak.

Aláírás

A Vitalapon közölt hozzászólásokat illik aláírni. Ha bejelentkezett felhasználó vagy, akkor az aláírásodat négy darab hullámvonallal (~~~~) tudod beilleszteni, ekkor automatikusan beillesztődik a felhasználói neved és az aktuális dátum, idő is. (Ugyanezt lehet elérni a szerkesztőablak alatt található ~~~~ hivatkozással, vagy az ablak felett látható aláírás-szerű ikonnal is, ha az látható.)

Vitalapon előforduló sablonok

Állandó sablonok szócikk-névtérbeli vitalapok tetején

  • {{cikktörténet}}, ha van, mindig a vitalap legtetején szerepel, minden mást megelőzve!
  • {{vitafejléc}}, ha nincs {{cikktörténet}} (mert abba bele lehet építeni paraméterrel), akkor a műhelysablonok után ő nyitja a vitát.

Lásd még