Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:Tartalmi útmutató

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!


Ez az útmutató nem abban segít, hogyan írj meg egy hírt - arra ott a Wikihírek:Hogyan írjak cikket? -, hanem hogy miről lehet és miről nem lehet cikket írni, valamint hogy minek kell mindenképpen szerepelnie egy hírben.

Wikihírek irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Accreditation policy
Archive conventions
Kerüld a töltelékszavakat!
Blokkolási irányelvek
Idézd forrásaidat!
Elvi érdekellentétek és
  összeférhetetlenség

Szerzői jogok
Vitarendezés
Criteria for deletion
Criteria for speedy deletion
Ne demonstrálj!
Fair use
Image use policy
Naming conventions
Saját tudósítás
Lapvédelmi irányelvek
A három visszaállítás szabálya
Username policy

Etikett

Milyen típusú cikkek vannak a Wikihíreken?

A híreknek alapvetően két fajtáját különböztetjük meg itt a Wikihíreken:

  • A leggyakoribb a szintézis hír. Ezek a hírek a különböző médiumokban megjelenő híreket gyúrják egybe, ilyenkor mindig több - megfelelően idézett - forrásból dolgozunk. Az egyes médiumokban megjelenő híradások ritkán tartalmazzák az összes információt az adott hírrel kapcsolatban, mi ezeket összegyűjtve, minden információt prezentálva írhatjuk meg a híreket. A különböző helyeken megjelenő híradások gyakran egyoldalúan, elfogultan számolnak be a témáról, mi ellenben semleges nézőpontból írjuk meg a híreket.
  • A hírek másik fajtája a saját tudósítás. Ezek első kézből származó hírek, amit a Wikihírek szerkesztői írnak meg egy hír kapcsán. További információt erről a fajta híradásról a Wikihírek:Saját tudósítás oldalon találsz.

Írj új hírt

A Wikipédiával ellentétben a Wikihíreken aktuális, éppen zajló eseményekről tudósítunk. Ha valamiről új információ jut a tudomásodra, ne módosítsd a régebben (egy napnál régebbi) megírt cikket: írj egy újat, és helyezz el linket a kapcsolódó régebbi hírre. Csak akkor módosíts régi hírt, ha az nem felel meg az érvényben lévő tartalmi és formai irányelveknek. Ha egy hírt nagyon fontosnak ítélsz, vagy ha a téma gyakran szerepel a híradásokban, készíts egy Részletesen lapot, ahol az összes kapcsolódó hírt összegyűjtöd.

Mielőtt megírod az első Wikihírek cikkedet, érdemes utánanézned, mire nem használható a Wikihírek.

Mi számít „hírnek”?

A Wikihírek azért van, hogy olyan híreket írj, amiket az újságokban olvashatsz, vagy a televízióban láthatsz.

  • Egy hír egy konkrét aktuális eseményről vagy jelenségről szól. (Ha új információk látnak napvilágot egy hírrel kapcsolatban, írj új hírt, ne egy régit bővíts.)
  • Egy hír tényeket tartalmaz. Ha véleményt tartalmaz, akkor mérvadó forrást idéz. Ilyenkor az lesz a tény, amiről hírt adunk, hogy azok a bizonyos emberek véleményt nyilvánítottak.
  • Mérvadónak az a forrás számít, amelyik egy olyan szervezet (vagy személy) véleményét tartalmazza, amelyet (vagy akit) a nagy többség elfogad a téma szakértőjeként. Ilyenkor törekedned kell rá, hogy a leginkább mérvadó véleményt közöld, például alkotmányos kérdésben az Alkotmánybíróság véleménye inkább mérvadó, mint egy megyei bíróságé. Egy „kevésbé mérvadó” forrás is hasznos lehet, de csak a „jelentősebb” forrással kontrasztba állítva.
  • A híreket semleges nézőpontból kell megírni. Minden híradás legyen elfogulatlan, és ne rágalmazzon senkit.
  • A hírnek jelentősnek kell lennie, ez a hírérték. Egy hír akkor jelentős, ha sok ember számára érdekes. Ha egy hírnek inkább csak helyi jelentősége van, akkor indokolnod kell, hogy miért érdekelhet ez másokat is.
  • Ne tölts fel sajtóközleményeket és személyes hangvételű írásokat. Tartsd be a semleges nézőpont irányelvet.
  • A hírnek legyen aktualitása: ne legyen régebbi egy hétnél, és legyen hozzá forrás az elmúlt 2-3 napból. A tények nem változnak az idő múlásával, de a hír nem hír, ha régi.

Nézz utána a híreknek

Használd a Wikihírek:Kutatási segédlet oldalon található forrásokat, és az internetes keresőket (pl. Google, Yahoo!) a hír tartalmának alátámasztására és bővítésére. Jegyezd fel a felhasznált weboldalak címét (URL), ezeket fel kell tüntetned forrásként a cikkben, hogy a többi szerkesztő ellenőrizni tudja a hír állításainak hitelességét.

A forrásokat kötelező feltüntetni a {{forrás}} sablon használatával. Lásd még:Wikihírek:Hogyan írjak cikket?.

Másik híroldalról átmásolni hírt csaknem lehetetlen a jelenlegi licenc mellett. Az adott hírnek olyan licenc alatt kell léteznie, amely lehetővé teszi a GFDL alatti közzétételt, ugyanakkor engedélyeznie kell, hogy egy későbbi döntés nyomán a CC-BY-SA 3.0 licenc alatt is közzétegyük. Emiatt a többi Wikihírek közül is csak azoktól fordíthatunk cikket, akik a magyar változathoz hasonló licencel rendelkeznek. Ezenkívül az ilyen híreknek meg kell felelniük az érvényben lévő irányelveknek is.

Idézd forrásaidat!

Létfontosságú, hogy minden állításunkat alátámasszuk forrásokkal. Mindig próbáld megtalálni az eredeti forrást, ami az adott állítást tartalmazza. Lásd a Wikihírek:Style guide lapot a források megadásának módjához.

A hivatalos hírforrások is tévedhetnek, az ilyen hibák kiszűrésére ajánlott több forrást is keresni, és az ellenőrizni azok állításait.

Saját tudósítás

A Wikihírekben lehetőség van saját tudósítások, hírek írására is, ha az adott hír megalapozottsága igazolható. Regisztráció nélkül nem engedélyezett a saját tudósítás. További információk a Wikihírek:Saját tudósítás lapon.

A Wikihírek tiszteletben tartja a szerzői jogokat, a licencek rendelkezéseit és a törvényt

A törvények betartása érdekében, de már csak az udvariasság szabályai miatt, és a jó kapcsolatok fenntartása érdekében is arra törekszünk, hogy a Wikihíreket a törvények, a titoktartási kötelezettségek betartásával, a licencek tiszteletben tartásával stb. működtessük.

Tartsd be a fent leírtakat a megfelelő hivatkozással kapcsolatban, és akkor már jó úton jársz.

A hírek közzététele egyes országban olyan jog, ami bizonyos esetekben a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokon (mint például a szerzői jog) is túlmutathat. Néha még hivatali titkok közzétételét is megúszhatod. A lényeg, hogy mindig csak akkora terjedelemben vegyél át anyagot, amennyit a hír jellege feltétlenül megkövetel, mindig jelöld meg a forrást, és csak akkor cselekedj így, ha a köz ebből profitál.


Ne másolj át egy az egyben jogvédett munkákból. Ez vonatkozik csaknem minden weblapra, még akkor is, ha nincs kifejezetten megtiltva az átvétel. Sem részletek, sem teljes cikkek átvétele nem megengedett.

Ha valamiben nem vagy biztos, inkább hagyd ki. Általában léteznek alternatív források, ha valahonnan nem kapsz engedélyt.

A témával kapcsolatban érdemes még megnézni:


Lásd még