Sikeresen hazatért az Atlantis űrrepülőgép

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2009. november 27., péntek

Nicole Stott a Nemzetközi Űrállomáson (2009. november 22.)

Az STS–129 misszió a floridai Kennedy Űrközpont leszállópályáján magyar idő szerint november 27-én 15:44-kor ért véget, teljes sikerrel.

Az Atlantis űrrepülőgép november 25-én magyar idő szerint délelőtt vált le a Nemzetközi Űrállomásról és héttagú személyzettel a fedélzetén indult hazafelé. A űrsikló és a legénység közel 11 napos repülést tud maga mögött, három sikeres űrsétát hajtottak végre és az előírt feladatot túlteljesítették.

A küldetés során sikeresen felszereltek a Nemzetközi Űrállomás rácsszerkezetére két, tartalék alkatrészeket és kísérleti eszközöket tároló palettát, továbbá előkészítették a jövő évben indítandó további paletták fogadását. Az űrrepülőgépes utak során a tervek szerint utolsó alkalommal – az űrállomás személyzetének egyik tagját, Nicole Stottot is visszahozták a Földre. Az űrhajósnő az STS-128 küldetése során a Discovery űrrepülőgép fedélzetén jutott fel a nemzetközi űrbázisra és három hónapot töltött el ott.

Ezzel az aktussal a 2009-re tervezett összes Space Shuttle küldetést sikeresen végrehajtotta a NASA. Feltámadt a Shuttle a Columbia űrrepülőgép hamvaiból, az idei év vitathatatlan siker az amerikai űrrepülőgép szempontjából. Az amerikai űrhivatal utoljára 2002-ben hajtott végre öt Shuttle-küldetést. Ezzel az idei évi teljesítménnyel a NASA visszajutott abba a magasságba, ahonnan a Columbia pusztulása letaszította 2003 elején. Még legalább öt űrrepülőgépes küldetésnek lehetünk majd a tanúi, ezeket szeretnék a jövő év során teljesíteni. Nem kizárt azonban, hogy esetleg néhány évvel meghosszabbítják az űrrepülőgép-flotta szolgálati idejét.

Lásd még

Források

Ha érdekel a téma, hadd ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia kapcsolódó szócikkét STS–129 címmel.