Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:A Wikihíreknek szüksége van rád!

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

Üdvözlünk a Wikihírekben, a szabad hírforrásban, melyet te! írsz. Mindazt, amit itt olvasol, épp olyan emberek írták, amilyen Te vagy. Szerkesztheted a cikkeket — kijavíthatod a tartalmi vagy helyesírási hibákat, vagy bővítheted a cikkeket!

Ha van egy esemény, amiről szívesen beszámolnál a Wikihírekben, akkor kérhetsz interjút a Wikihírek közösségével. Egy interjú itt olyan, mint egy sajtóértekezlet.

A Wikihírek cikkei

Az első és a legfontosabb irányelv az, hogy a cikkek mindig semleges nézőpontból íródjanak. Ne fűzz egy cikkhez sem véleményt vagy kommentárt!

Két nagy csoportra oszthatók a cikkek:

  • Szintézis cikkek - ezek olyan cikkek, melyek más nagy, online hírforrások anyagait használják fel. A célunk az, hogy egy témáról az összes online hírforrásban publikált anyagot egy cikkben összegyűjtsük. Továbbá mindig feltüntetjük a hír forrását, így ellenőrizhető lesz a hír hitelessége.
  • Eredeti beszámolók - a szerkesztők beszámolói. Te is írhasz beszámolót olyan eseményről, amelynek tanúja voltál. Ilyenkor mindig jelezd a cikkben, hogy saját beszámoló. Olvasd el az eredeti beszámolók oldalt. Állításaidat támaszd alá, lehetőleg képekkel vagy más információkkal.

Minden cikk közös munka. Senki sem 'szerző', és bárki szabadon szerkesztheti a cikkeket (melyeken nincs védelem) mindaddig, amíg betartja az irányelveket.

Mit várunk Tőled?

Szeretnénk, ha olyan témákról írnál a Wikihírekbe, amelyeket:

  • Érdekesnek találsz: Ha Téged érdekel valami, akkor valószínűleg vannak mások is, akiket érdekel!
  • Úgy érzed egy témáról, hogy nem írtak róla elég részletesen más hírforrásokban? Mondd el te azt, amiről úgy gondolod, hogy kimaradt!
  • Fontos neked : A hír, amiről írsz, lehet akár globális esemény, de lehet helyi is, a városból vagy faluból, ahol Te élsz.

Továbbá szerkesztheted és bővítheted az itteni, már meglévő cikkeket. Ha valami hibát, tévedést találsz, akkor azt javítsd ki!

OK, kezdjük el!

Először is olvasd el a bevezetés oldalt, ahol megtanulhatod, hogyan írj cikket a Wikihírekbe.

Javasoljuk (de nem kötelező) a Felhasználó létrehozása, aminek számos előnye van. Bővebben lásd itt: Regisztráció.

Akarod látni, hogyan néz ki egy jól megírt Wikihírek cikk? Nézz meg néhányat a legjobbakból!