Wikihírek:Cikk átnevezése

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

Átirányításnak azt nevezzük, amikor egy szócikk nem tartalmaz szöveget, hanem azt, aki megpróbál rá hivatkozni, vagy azt megnézni "átküldi" egy másik szócikkre.

Ezt úgy lehet elérni, hogy a szócikk csupán egy sort tartalmaz, az alábbi formában:

#REDIRECT [[azon szócikk neve, ahova az átirányítás mutat]]

Sok esetben egy szócikkre több lehetséges, gyakran használt néven is kereshet az, aki azt meg szeretné találni.

Ha egy szerkesztő átnevez egy lapot, automatikusan átirányítás jön létre, ami a régi névről az újra mutat; így a régi névre hivatkozó szócikkek hivatkozásai nem romlanak el.

A szócikkekben "nem illik" átirányító lapokra hivatkozni: lehetőség szerint minden hivatkozás a nem átirányított, végleges szócikk nevére hivatkozzon. Természetesen a szövegben ennek nem kell látszania, tehát lehet a szövegben úgy hivatkozás Tirgu Mureş-re, hogy valójában az Marosvásárhelyre mutat, az alábbi módon: [[Marosvásárhely|Tirgu Mureş]], ekkor a hivatkozás helyes lesz, de a szövegben Tirgu Mureş fog megjelenni.

A lehetőségekről részletesen a Hogyan szerkessz egy lapot szócikk mesél.

Mikor használunk átirányítást

Az átirányító lapok fő célja az, hogy ha egy szócikkre (fogalomra) több néven is hivatkozhatunk, akkor ne kelljen minden változathoz lemásolni, vagy pedig mindig "átklikkelni" egyikről a másikra, hanem a Wikipédia automatikusan átugorjon az alternatív elnevezésről arra, amit használunk.

Átirányítás keletkezik akkor is, amikor egy lapot átnevezünk, hogy a régi néven is meg lehessen találni. Ezek az átirányítások nagyon gyakran nem szükségesek, és egy idő után törölni szoktuk őket.

Hogyan szerkeszthetsz átirányításokat

Néha szükség lehet arra, hogy egy olyan lapot, ami eredetileg átirányítás volt, valódi szócikké alakíts át, vagy más módon szerkessz. Ezt a következőképpen teheted meg:

  1. Az átirányításra kattintva vagy keresve az a lap fog bejönni, ahova az átirányítás mutat, de a lap tetején a cím alatt egy ehhez hasonló szöveg fog látszani:
    (Második világháború szócikkből átirányítva)
  2. Kattints a fenti sorban a linkre és átkerülsz magára az átirányító lapra. Ezután ezt ugyanúgy szerkesztheted, mint bármelyik más lapot, pl. kicserélheted a REDIRECT szöveget valódi tartalomra, törlésre jelölheted, valódi szócikket készíthetsz belőle stb.

Kategóriák átirányítása

Újabban kategóriákat is át lehet irányítani, de ennek how-to-ja és kultúrája még kialakulóban van. Vagy akadtak már áldozatos lelkű bürokraták, akik ezt is irányelv és útmutató formájába gyömöszölték féktelen közösség iránti elkötelezettségükben? Mindenesetre kerestetnek.