Ugrás a tartalomhoz

Államfők is részt vesznek a Finnugor Népek V. Világkongresszusán

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2008. május 28., szerda

A Finnugor Népek V. Világkongresszusát 2008. június 27–30. között rendezik meg Oroszországban, a Hanti-Manysi Autonóm Körzet fővárosában, Hanti-Manszijszkban. A világkongresszusra állam- és kormányfők érkezését is várják.

Tarja Halonen

Tarja Halonen, a Finn Köztársaság elnöke és Toomas Hendrik Ilves, az Észt Köztársaság elnöke, továbbá Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök is részt vesz a szibériai városban egy hónap múlva megtartandó világkongresszuson. Ezt ma jelentette be a Hanti-Manysi Autonóm Körzet kormányzójának sajtószolgálata, és az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség is közölte. Ismeretes, hogy tavaly nyáron, Putyin elnöksége idején a finnugor nyelvű Észtország köztársasági elnöke nem kapott meghívást a finnugor népek Mordvinföldön rendezett művészeti fesztiváljára, melyen pedig a finn elnök és a magyar miniszterelnök is jelen volt.

A Finnugor Népek Világkongresszusa „a finnugor és a szamojéd népek kormányoktól és politikai pártoktól független képviseleti fóruma”, mely a világ finnugor népeinek együttműködéséről 1992-ben elfogadott Nyilatkozat alapján tevékenykedik. A kongresszus négy évenként kerül megrendezésre. A korábbi világkongresszusokat 1992-ben Sziktivkarban, 1996-ban Budapesten, 2000-ben Helsinkiben és 2004-ben Tallinban tartották meg.

A soron következő, ötödik kongresszuson várhatóan 21 nép, illetve ország képviseletében mintegy 300 küldött vesz részt. Nagyjából ugyanennyi megfigyelő, tudósító, tudományos kutató, valamint több állami és nemzetközi szervezet képviselőjének érkezésére számítanak. A közeljövőben ugyancsak Hanti-Manszijszkban rendezik meg az Európai Unió és Oroszország államfőinek csúcstalálkozóját. A szibériai városban még soha nem került sor ilyen magas szintű nemzetközi politikai rendezvényekre, de a hírek szerint jól felkészültek azok sikeres lebonyolítására.

Kapcsolódó hír

Források