Ugrás a tartalomhoz

Sólyom László Hanti-Manszijszkban, a Finnugor Népek V. Világkongresszusán

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Oroszország zászlaja
Oroszország zászlaja

Oroszország elhelyezkedése

Oroszország térképe

Sólyom László (nem helyszíni felvétel)

2008. június 29., vasárnap

A nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban június 28-án megnyílt a Finnugor Népek V. Világkongresszusa. Az ünnepélyes megnyitón részt vettek és felszólaltak az Észt Köztársaság, a Finn Köztársaság, a Magyar Köztársaság és az Oroszországi Föderáció elnökei. Sólyom László köztársasági elnök bejelentette, hogy a négy év múlva esedékes következő világkongresszust Magyarország rendezi meg.

„Tisztelt Elnök Asszony és Elnök Urak! Hölgyeim és Uraim! Köszöntöm a Finnugor Népek V. Világkongresszusát, amely ezúttal a magyarok legközelebbi nyelvrokonai, a hantik és manysik földjén ül össze.“ – kezdte beszédét Sólyom László. Párhuzamot vont az oroszországi finnugor kisebbségek és a határon túl élő magyarság gondjai között: „Mi, magyarok, bár a legnagyobb lélekszámú finnugor nép vagyunk, a Magyarországon kívül élő többmilliós nemzetrészeinket tekintve szintén a beolvadás, a nyelvvesztés rémével nézünk szembe; szintén átéljük kisebbségi, s ezen belül még inkább a szórvány-lét nehézségeit.“

Beszédében megemlékezett a 150 évvel ezelőtt elhunyt Reguly Antal érdemeiről, elismerésre méltónak és aktuálisnak nevezte a finnugor kutatók tudományos tevékenységét, majd így folytatta: „Ma azonban a folklorisztikus érdeklődés nem elég, bár – szeretném ismételten hangsúlyozni – nélkülözhetetlen. Egy kisebbség jövőjét és jogainak meglétét nem az igazolja, hogy vannak néptánccsoportok és hagyományőrző fesztiválok, hanem hogy léteznek azok az intézmények, amelyek nélkülözhetetlenek a kisebbségi társadalom működéséhez.“ (Ismeretes, hogy tavaly nyáron nagyszabású finnugor művészeti fesztivált rendeztek Mordvinföldön).

Hangsúlyozta a nemzeti nyelvű oktatás és az anyanyelv nyilvános használatának fontosságát a hivatalokban és a közéletben is. Bejelentette és üdvözölte, hogy az Európai Unió 2,5 millió eurós alapot létesített a finnugor kisebbségek oktatási, nyelvi programjainak támogatására, az anyanyelvi média segítésére és a civil társadalom fejlesztésére.

A hagyománymentés mellett a kis finnugor népek gazdasági perspektívájának megteremtése is fontos feladat. Sólyom László nem hallgatta el, hogy a vendéglátó Hanti-Manysi Autonóm Körzetben az őshonos népek hagyományos életmódját tönkretette a kíméletlen iparosítást követő ökológiai katasztrófa.

A problémák mellett kiemelte a kölcsönös támogatás szükségességét, melyben országunk is érdekelt. Évente tíz finnugor ösztöndíjast fogadunk a hazai egyetemeken. A finnugor tudományok és civil társadalmi mozgalmak segítésére, megismertetésére Magyarország Collegium Fenno-Ugricum néven új intézményt hozott létre. Az intézmény működtetése várhatóan európai uniós támogatással valósulhat meg.

A kongresszus megkezdése előtt Sólyom László találkozott Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, valamint Toomas Hendrik Ilves észt és Tarja Halonen finn elnökkel. Az ünnepélyes megnyitó után látogatást tett a Mesterségek utcájában és megtekintette a helyi néprajzi múzeumot.Lásd még

Források