Ugrás a tartalomhoz

Sablonvita:Átvett wikinews

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Legutóbb hozzászólt Gondnok 15 évvel ezelőtt

Miért kéne a saját hírekre korlátozni a sablon használatát? Minek bele a "Lásd a hírhez kapcsolódó megbeszélést a további részletekért." mondat?– Dami vita 2008. június 18., 19:55 (UTC)

Ezt a sablont sietve hoztam át az enwikinewsról, mivel akkor született az első ilyen típusú cikk. Még nincs befejezve, én magam is akarok még pár dolgot változtatni rajta. Ez a sablon direkt a más wikinewsról átvett (fordított) original reportingra szántam. Célszerű lenne még egy átvett sablon, amiben meg lehet jelölni az eredeti forrást, a forrás nyelvet és a licenszet.
Az angolon úgy láttam az a bevett szokás, hogy a vitalapon egy-két mondatban megindokolják az original reportok létjogosultságát, ezért megtartottam. - Gondnok (vita) 2008. június 18., 22:06 (CEST)Válasz
Igazából nem értem az adott cikk egyáltalán hogy esett abba a kategóriába (jó nem a CNN-ről másolták az anyagot, és saját szemükkel nézték le a számokat).– Dami vita 2008. június 18., 20:36 (UTC)
A wikinews kétfajta hírt különböztet meg. Van az, amit szintézisnek neveznek. Ez az, amikor a különböző hírportálokat/újságokat forrásként használva összehozzák a wikinews-os hírt.
És van az Original reporting, amire külön szabályok vannak. Meg kell indokolni a hír létjogosultságát, honnan vannak az adatok, stb. Szerintem elég lényeges a különbség a kettő között.
Itt nem arról volt szó, hogy összegyúrták különböző ügynökségek híreit. Hanem a Mozilla közleményeiből kiindulva, a Mozilla által hozzáférhetővé tett adatok alapján saját maguk írták meg a hírt. - Gondnok (vita) 2008. június 18., 22:59 (CEST)Válasz
Igen ezt értem, de a végeredményben nem lett nagy különbség jelen esetben, erre utaltam fent: hogy az ember valami exkluzívabb eredményt várt volna, mint a Mozilla közleményéből és a honlapjukról összebogarászott anyagot, ahelyett hogy a CNN és BBC oldalairól tették volna ugyanezt. De ez már nem tartozik a sablonhoz.– Dami vita 2008. június 18., 21:03 (UTC)
Valóban nem volt drámai a különbség. Inkább csak annyi, hogy nem kellett várni a newssite-ok átfutására, meg hogy elmondhatjuk, hogy ez original reporting. :P – Gondnok (vita) 2008. június 18., 23:16 (CEST) 2008. június 18., 21:16 (UTC)Válasz