Segítség:Új lap indítása

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

Szépen kérünk, hogy ne kezdj el új cikket szerkeszteni úgy, hogy nem tudsz bele legalább valami minimális, formailag is elfogadható cikk-kezdeményt írni! Ne csinálj egy szavas, vagy félmondatos cikkeket, mert ezzel csak nekünk okozol kellemetlenséget, hiszen ilyenkor olyan cikket kell helyetted megírnunk, amire amúgy esetleg nem kellett volna, hogy sor kerüljön.


Általános irányelvek

  • Keress rá a szócikkre, hátha már létezik kicsit másképp írva.
  • Mindenképp ajánlott egy már létező linkről indulva írni a lapot. (Ezek az úgynevezett „kísértet-” vagy „vörös” hivatkozások - olyanok, melyekre a szöveg hivatkozik, de még nincs hozzájuk szócikk elkészítve.)
  • Ne felejtsd el, hogy a szócikk önmagában is legyen teljes, vagyis lehetőleg egy rövid leírással kezdődjön. Legyen a szócikk önmagában is érthető, ne feltételezze más, korábban olvasott cikkek ismeretét.
  • A szócikk teljes, kerek mondattal kezdődjön, ne szótári definícióval. Vastagítsd ki a címszót vagy a fontos címszavakat.
  • Ne feledd el: Soha ne küldj be olyan anyagot, melynek szabad felhasználhatóságáról nem győződtél meg!

Új lap készítésének módjai

  1. Új lap készítése egy már létező hivatkozást kiválasztva,
  2. Új lap készítése a saját felhasználói lapodon készített hivatkozást követve,
  3. Új lap készítése a homokozóból,
  4. Új lap készítése a webcím szerkesztésével,

Új lap készítése egy már létező hivatkozást kiválasztva

Úgy is készíthetsz új lapot, hogy egyszerűen követsz egy linket, ami az új lap címére hivatkozik. A Wikipédia szócikkeit olvasva még meg nem írt lapokra mutató linkeket is találhatsz (mint ez: Példa szócikk cím -- de kérlek, NE KATTINTS ERRE A PÉLDA LINKRE). A meg nem írt szócikkre mutató link vörös színű (ha bejelentkeztél, akkor az ilyen linket egy kis kérdőjelre változtathatod, a beállítások között). Kattints a linkre, és egy olyan lapra érkezel, ami a következőt mondja:

Egy olyan lapra jutottál ami még nem létezik. A lap létrehozásához kezdd el írni a szövegét lenti keretbe

Gépeld be a szócikket a szerkesztőablakba, és ha kész vagy, nyomd meg a „Lap mentése” gombot! (Az „Előnézet megtekintése” gombbal megnézheted, hogy hogyan fog kinézni a lap, mielőtt elmentenéd. Érdemes használni a „Lap mentése” előtt!)

Más lapra mutató link készítése

Miközben egy szócikket szerkesztesz, és úgy gondolod, hogy egy szó vagy kifejezés megérdemel egy külön szócikket, akkor egyszerűen tedd azt dupla szögletes zárójelbe, [[mint ezt itt]]! Mikor elmented a szerkesztett szócikket, és már létezik a szócikk, amire a hivatkozásod mutathat, akkor automatikusan rá is fog mutatni. Ellenkező esetben ez is egy „vörös” link lesz, amire kattintva új szócikket hozhatsz létre. Bővebb információt a Hogyan szerkessz egy lapot oldalon találsz.

Új lap készítése a saját felhasználói lapodon készített hivatkozást követve

Ha bejelentkeztél, akkor a jobb felső sarokban megjelenik egy, a nevedet viselő link, ami a felhasználói lapodra mutat. Ebben nyugodtan létrehozhatsz új szócikkre mutató linkeket az előbb említett módon, és ezekre kattintva már írhatod is azokat.

Új lap készítése a homokozóból

Bejelentkezés nélkül is használhatod a homokozót, amiben a „felhasználói laphoz” hasonlóan hozhatsz létre új cikket.

Ne feledd, hogy a homokozó rendszeres időközönként törlődik, tehát ha később is szerkeszteni akarod az új szócikket, akkor vedd fel a böngésződ könyvjelzői vagy a kedvencek közé! Ha regisztrált felhasználó vagy, akkor az új szócikked a „Közreműködéseim” linket követve is elérhető.

Új lap készítése az URL szerkesztésével

Úgy is készíthetsz új lapot, hogy egyszerűen beírod a nevét a böngésződ címsorába, valahogy így:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Valami

Ahol „Valami” helyére a kívánt szócikk címét írod. Mivel a webcímben nem szerepelhet akármilyen karakter, a szóközöket aláhúzásjellel (_) kell helyettesíteni, az ékezetes betűket pedig hexadecimális kifejtésükkel, ami például az „é” betű esetén a %C3%A9.

Ezt a lapot betöltve egy egyszerű oldalra jutsz, ami arról tudósít, hogy ilyen címmel még nincs szócikk. Kattints tehát a „Szerkeszd ezt a lapot” linkre, és máris írhatod az új szócikket.

Ám az ezzel a módszerrel készített lapot árvának hívjuk, mivel egyetlen link sem mutat rá. Ha kész az új szócikked, akkor keress rá, hogy a címe mely más szócikkek szövegében szerepel, és ha indokoltnak látszik, akkor ezeket az említéseket alakítsd át linkekké: egyszerűen tedd őket dupla szögletes zárójelbe!

További információ

Új lap készítése esetén nem árt, ha a szövegen lefuttatsz egy helyesírás-ellenőrzést, mielőtt elmented. Praktikus lehet továbbá, ha az eredeti szöveget átmásolod egy szövegszerkesztőbe, ott írod át, és a kész munkát másolod vissza.

Figyelem: A Wikihírek nyílt tartalmú hírforrás. Egy bárki által használható információs adatbázishoz járulsz hozzá automatikusan a w:hu:GNU Szabad Dokumentációs Licenc hatálya alá eső anyaggal; ez csak akkor lehetséges, ha az anyag szerzői joga a tiéd (ez teljesül, ha te készítetted), vagy ha közkincs. Olvasd el a Wikihírek:Szerzői jogok fejezetet a részletekért! Soha ne adj le jogvédett anyagot a jogtulajdonos engedélye nélkül!

Lásd még: