Vita:Meggyvásár kereskedők nélkül

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Szai, Gondnok! Láttam a változtatásokat a Kategória és a Források résznél. Megjegyzéseim:

1. A Kategóriá-ba én Magyarországot azért nem tettem be (és javaslom kivenni), mert a megye benne van. Ha minden magyarországi megyéről, városról, faluról szóló hírt a Magyarország-kategóriába is beteszünk, az fölöslegesen túlzsúfolt és egy idő után kiismerhetetlen lesz. Erről volt már a Pédián eszmecsere. Persze a News - más tészta, de azért megfontolásra javaslom. (Talán alkategóriákat kéne létrehozni "Magyarország"-hoz.)

2. A Forrásokat - a sablonnak megfelelően - először én is így csináltam meg. Azután észrevettem, hogy a "Kiadó"-rész linkje minden esetben a Pédia egy (megírt vagy meg-nem-írt) cikkére mutat. Így pl. a mostani harmadik link is ("szoljon.hu") a pédiára mutat, pedig ilyen cikk a Pédiában sosem lesz. A Sólyom-cikkemben hasonlóan: a köztársasági elnöki hivatal honlapjára hivatkozom, de miért kéne ilyen lapnak lennie a Pédiában? És mi van pl. külföldi honlapokra hivatkozáskor a "Kiadó"-részben? Az is a Pédia egyik megíratlan cikkére mutat?! Azt hiszem, a sablonon kéne változtatni. De az is lehet, hogy valamit én nem értek, akkor kérem segítséged.

Ennyi volna. - Vadaro vita 2008. július 2., 17:45 (UTC)

1. Ennek technikai okai vannak, a DynamicPageList használata miatt van erre szükség, hogy létre lehessen hozni témák szerinti listákat. Gyakorlatilag egy kategóriának a szülőkategóriájába is majdnem mindig bele kell tenni a hírt. Például ha írsz egy cikket a zimbabwe-i választásokról, akkor azt bele kell tenni a Zimbabwe és az Afrika kategóriába is, hogy listázni lehessen az Afrikával kapcsolatos híreket. Nézd meg pl. a Portál:Gazdaság-ot. Hogy ott a Magyarországról szóló ablakban megjelenjen a meggyes cikk, benne kell lennie a Magyarország kategóriában. Elvileg még az Európa kategóriába is bele lehetne rakni. Ez valóban eltér a wikipédiás megszokástól, de szükség van rá.
2. Ezen én is sokat gondolkodtam, mikor létrehoztuk a sablont. Aztán végül arra jutottam, hogy az angol Wikinews mintájára legyen mindenből automatikusan link a wikipédiára. Ami megfelel forrásnak a Wikihíreken, az elég nevezetes ahhoz, hogy a wikipédián szócikk legyen róla. Szerintem a szoljon.hu is elég nevezetes, hogy szócikk szülessen róla. És nem tudhatjuk, hogy mondjuk 5 év múlva nem írja-e meg valaki a szócikket. Nyilván 5 év múlva senki nem fogja visszamenőleg átírni a cikkeket, hogy utólag beleírja a linket, ezért mi most előre belerakjuk. Olyan ez, mint amikor a wikipédián létrehozol egy olyan szócikkre linket, ami még nincs megírva, de szükség lenne rá. A wikipédián is vannak piros linkek a szövegben. Persze nem biztos, hogy nekem van igazam. Ha a többség azon a véleményen van, hogy ne legyen automatikus link, akkor azt is meg lehet csinálni. Technikailag nincs akadálya. Számítottam is rá, hogy valaki majd előbb-utóbb felveti, hogy ne így legyen. Még most van kialakulóban a Wikihírek, szóval elkerülhetetlen, hogy ilyen kérdések felmerüljenek. – Gondnok vita 2008. július 2., 18:43 (UTC)

Nem vagyok meggyőzve, de technikai dolgokhoz alig értek, vitázni egyébként sem szeretek. Csak annyit még, hogy a mai Véget ért a Finnugor Népek V. Világkongresszusa cikk Forrás-részén is kihagytam a "Kiadó"-t (csak később írtam a fentieket). Nem tudom, hogy pl. az ottani utolsó két forrásról (orosz és észt) lesz-e valaha is cikk a Pédiában. No mindegy. Kösz a választ! - Vadaro vita 2008. július 2., 21:03 (UTC)