Wikihírek:Az első lépések (külső hivatkozások)

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
5. Külső hivatkozások


A Wiki-szintaxis segítségével könnyen készíthetőek felhasználóbarát külső hivatkozások.

Külső hivatkozások

Ha egy Wikihíreken kívüli oldalra szeretnél hivatkozni, úgy a legcélszerűbb, hogy a szócikk végén Külső hivatkozások címszó alatt teszed meg.

A legegyszerűbb mód az, hogy a honlap teljes URL-címét leírod hivatkozásként. Ha például a Google-re akarsz hivatkozni, akkor ennyit kell írnod:

http://www.google.co.hu/

A wiki a szöveget automatikusan hivatkozásként fogja kezelni (amint azt a fenti URL-lel tette), és a teljes internet címet fogja feltüntetni (a „http://” résszel együtt). Ez a forma nem túl célszerű, mert egyrészt a nyers webcímek nagyon kacifántosak lehetnek, másrészt valószínűleg nem sokat árulnak el az oldal tényleges tartalmáról.

Ha rövid hivatkozást szeretnél készíteni, akkor tegyél egy szögletes zárójelet a szöveg mindkét végére. Ha például a Google-re akarsz hivatkozni, ezt írd be:

[http://www.google.co.hu/]

Így a hivatkozás egy számként fog megjelenni, szögletes zárójelben, így: [1]. Ez a forma úgy néz ki, mint egy lábjegyzet, így csak akkor használd, ha tényleg szükségesnek látod, vagy például vitalapokon. Források feltüntetésére a szócikkekben használd inkább a lábjegyzeteket. Kerüld a külső hivatkozások használatát akkor is, ha a szükséges információ a Wikihírekben is megtalálható: ebben az esetben inkább belső hivatkozásokat használj, és a link egy Wikihírek szócikkre mutasson.

Ha azt szeretnéd, hogy a hivatkozás az általad kívánt szöveggel jelenjen meg, akkor add meg azt a címtől egy szóközzel (nem | karakterrel!) elválasztva. Szóval ha így szeretnéd feltüntetni a hivatkozást: Google kereső, akkor ezt írd be:

[http://www.google.co.hu/ Google kereső].

Megjegyzés: néhány karakter használatakor (mint például a | az URL címben) előfordulhat, hogy a hivatkozás nem működik megfelelően. Ebben az esetben az URL-ben ki kell cserélni az adott karaktert a hexadecimális, ASCII-kód szerinti megfelelőjére, például a | karakter helyett %7C -t kell behelyettesíteni. Az egyes karakterek kódjait a Wikipédia ASCII táblázatában keresheted meg.

A szócikkek végén a Külső hivatkozások címszó alatt a felsorolás minden újabb pontját (azaz minden hivatkozást) egy csillag jelölje:

==Külső hivatkozások==
*[http://www.google.co.hu/ Google kereső]


Folytassuk az ismerkedést a vitalapokkal