Wikihírek:Az első lépések (tartsd észben)

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
7. Tartsd észben
9. Névterek   >

Itt néhány olyan fontos dologról olvashatsz, amit jó ha észben tartasz a Wikihírek szerkesztése közben.

Viselkedés

A különböző szerkesztőknek eltérő nézeteik, hitviláguk, nézőpontjuk és hátterük van, gyakran jelentős eltérésekkel. A gyakorlatban az ezekből fakadó véleménykülönbségek sokszor nagy vitákhoz vezetnek, amelyek akár szerkesztési háborúvá is fajulhatnak. Egy együttműködésen alapuló lexikon elkészítésének kulcsa az, hogy másokat, mások nézeteit is tisztelettel kezeljük, és mindig legyünk nyitottak, udvariasak, és civilizáltak.

A legfontosabb hogy mindig feltételezz jóindulatot a többi szerkesztőről. Ha valaki olyasvalamit tesz, ami felbosszant, hagyj egy udvarias üzenetet a cikk vagy a felhasználó vitalapján, és kérdezz rá az okokra. Így elkerülheted az esetleges félreértésekből adódó kínos helyzeteket.

Szerkesztői irányelvek

Semleges nézőpont

A Wikihírek legfontosabb szerkesztői irányelve a „semleges nézőpont”, gyakori angol rövidítéssel NPOV. Eszerint minden cikket semleges nézőpontból, objektíven kell megírni, minden álláspont kellő szintű bemutatásával, elfogultság nélkül. Az irányelv szerint minden jelentős álláspontot elfogadunk, és megpróbáljuk őket bemutatni anélkül, hogy megítélnénk, melyik a helyes. A célunk az, hogy informatívak legyünk, nem pedig az, hogy meggyőzzünk bárkit is bármiről. Az irányelv nem azt kéri, hogy 100%-ig objektívek legyenek a szócikkek, mivel a vitákban minden fél úgy hiszi, hogy az ő nézete „igaz”. Lehet véleményeket közölni, de jelölni kell, hogy az vélemény, nem pedig tény.

Ha például politikai vagy vallási eseményről írsz cikket, akkor nagyon fontos, hogy elolvasd és megértsd a semleges nézőpont irányelvünket, valamint mindig őrizd meg a hidegvéred.

Témaválasztás

Nagyrészt ellenezzük, hogy saját magadról írj szócikket. Ha olyan jelentős személy vagy valamilyen okból kifolyólag, majd valaki más el fogja készíteni a rólad szóló cikket. Ha magadról szeretnél írni, használd a felhasználói lapodat, azt arra találtuk ki.

Források feltüntetése

Idézd a forrásaidat: adj meg hivatkozásokat, forrásokat azzal kapcsolatban, amit írsz; hogy az olvasók ellenőrizni tudják a cikket, és további információkat találhassanak. A jó források a Wikihíreket megbízhatóvá és használhatóvá teszik.

Ezenkívül, ha tudsz a témához kapcsolódó weboldalakat, hivatkozásokat készíthetsz rájuk a szócikk végén egy ==Külső hivatkozások== szekcióban. De tartsd szem előtt, hogy a Wikihírek nem linkgyűjtemény.

Szerzői jogok

Soha ne küldj fel jogvédett anyagokat engedély nélkül. A legjobb szócikkek vagy a saját ismeretek, vagy több forrást felhasználó kutatás segítségével készülnek. Bővebb információkért lásd: Wikihírek:Szerzői jogok.


Következő lépés: a regisztráció