Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:Az első lépések (belső hivatkozások)

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!


<   1. Szerkesztés
3. Belső hivatkozások


A hivatkozások a Wikihírek cikkek fontos részét képezik.

Belső hivatkozások

Az egyik dolog, ami miatt a Wikihírek hasznos, a kiterjedt kereszthivatkozások rendszere belső hivatkozások révén. Ezek az egyszerűen megalkotható hivatkozások hozzájárulnak ahhoz, hogy a felhasználók további információkhoz jussanak a cikkel kapcsolatban, amit olvasnak.

Mikor készíts hivatkozásokat?

A legegyszerűbb mód arra, hogy megtanuld, mikor kell linkelni, a meglévő Wikihírek szócikkek olvasgatása – példaképpen. Ha bizonytalan vagy, hogy készíts-e hivatkozást valamiről, vagy sem, kérdezd meg magadtól: „Ha olvasnám ezt a cikket, ez a link hasznos lenne számomra?”.

Hogyan készíts hivatkozásokat?

Ha hivatkozásokat szeretnél készíteni egy másik Wikipédia oldalhoz (ezeket wiki-linkeknek hívjuk), akkor kétszeres szögletes zárójelbe kell tenned a szöveget, így:

[[homokozó]]

Például, ha linkelni akarsz mondjuk a Wikihírek:Homokozó oldalhoz, akkor az így fog kinézni:

[[Wikihírek:Homokozó]]

(A „Wikihírek:” rész jelzi azt, hogy a céloldal a Wikihírek névtérben van, nem pedig a szócikk névtérben, ahová a normál szócikkek kerülnek.)

Ne felejtsd el ellenőrizni a hivatkozásokat, hátha esetleg nem arra a szócikkre mutatnak, amire szeretnéd (például egy egyértelműsítő lap miatt).

Ha a hivatkozott szócikk címétől eltérő szöveget szeretnél látni a hivatkozás szövegében, akkor használd a | karaktert, amit magyar billentyűzeteken az AltGr + w billentyűkombinációval érhetsz el.

Például, ha a homokozóhoz szeretnél hivatkozást alkotni, de szövegként a „gyakorlótér” szót szeretnéd látni, akkor így írd be:

A gyakorlás színtere a [[Wikihírek:Homokozó|gyakorlótér]]. → A gyakorlás színtere a gyakorlótér.

Így a megjelenített szövegtől függetlenül a hivatkozás a homokozóra fog mutatni.

Bővebb leírásért lásd: hogyan használd a hivatkozásokat.


Hivatkozás bekezdésre

Nem csak más Wikipédia oldalakra lehet hivatkozást készíteni, hanem azokon belül közvetlenül egy fejezetcímre (vagy alcímre) is. A használatához a hivatkozás címe mellé egy # jelet kell tenni, és utána pedig a hivatkozni kívánt bekezdés címét.

[[Wikihírek:Szójegyzék#Link]] → Wikihírek:Szójegyzék#Link
[[Wiki#Hivatkozás és lapok készítése|A wikihivatkozások története]] → A wikihivatkozások története

Ha egy oldalon belül szeretnél más bekezdésre hivatkozni, akkor a lap neve elhagyható, elég a # jel és a fejezet (vagy alfejezet) címe:

[[#Belső hivatkozások]] → #Belső hivatkozások


Kategóriák

A szócikkedet besorolhatod egy vagy több kategóriába, melyben a többi hozzá hasonló szócikk van. Csak gépeld be, hogy [[Kategória:X]], természetesen az X helyén a kategória nevével.

Egy kategóriaoldalhoz is lehet hivatkozást alkotni (például referenciaként további kereséshez), egyszerűen tégy egy kettőspontot ( : ) a Kategória szó elé, így:

[[:Kategória:November]]

A fenti begépelt szöveg a következőképpen fog megjelenni:

Kategória:November

Fontos, hogy a szócikkeket a megfelelő kategóriá(k)ba tedd, hogy mások könnyen megtalálhassák a művedet. A leghatékonyabb módszer a legjobb kategória megtalálásához az, hogy megnézel hasonló tárgyú oldalakat, és megnézed, milyen kategóriá(k)ba tartoznak. Például, ha egy fafajról írsz szócikket, érdemes megnézni egy másik fafajról szóló cikket is, hogy milyen kategóriák jöhetnek szóba.

További információkért a kategóriákról és a kategorizálásról, nézd meg a hogyan használd a kategóriákat oldalt.Kipróbálom a homokozóban