Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:Az első lépések (szerkesztés)

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

A wiki legalapvetőbb lehetősége: szerkessz! Elenyésző számú védett lapon kívül minden oldalon a negyedik fül a „szerkesztés” link, amely, mint a neve is mutatja, lehetővé teszi annak az oldalnak a módosítását, amelyet épp látsz. Az ilyen webhelyeket, ahol mindenki mindent szerkeszthet, wikiknek nevezzük. Nyisd meg a homokozót és kattints a szerkesztés linkre. Ekkor egy szerkesztőablakban látni fogod az adott oldal wiki kódját. Adj hozzá néhány sort, például: „Most írok valami új hírt”, azután kattints a szerkesztőablak alján található Lap mentése gombra, és figyeld meg a változtatásod eredményét!


Részletes leírásért lásd a Hogyan szerkessz lapokat? című oldalt.

Előnézet megtekintése

Egy fontos eszköz, amit rögtön elkezdhetsz használni, az Előnézet megtekintése gomb. Szerkessz valamit a homokozóban, és ezúttal az Előnézet megtekintése gombot nyomd le a Lap mentése helyett. Ez lehetővé teszi, hogy megnézd, hogyan fognak kinézni a változtatásaid a mentés után. Mind követünk el hibákat, ez segít észrevenni őket. Az előnézet használata a tényleges mentés előtt segít, hogy lépésről-lépésre javítgasd és formázd a szerkesztésed, anélkül hogy feleslegesen növelnéd és átláthatatlanná tennéd a lap történetét. De ne felejtsd el véglegesen elmenteni a változtatásaidat az előnézet után!

Szerkesztési összefoglaló

Mielőtt mentesz, javasolt (és illendő) egy rövid összegzést írnod az összefoglaló dobozba (a szerkesztőablak és a gombok között) arról, hogy mit változtattál meg. Ez lehet nagyon tömör, például ha csak ennyit írsz: „elütés”, akkor mások tudni fogják, hogy csak egy apróbb helyesírási vagy központozási hibát javítottál, esetleg egyéb apró hibát. Ezenkívül, ha a változtatásod nem jelentős, például nyelvtani, nyelvhelyességi, formázási hiba vagy elütés javítása, akkor tegyél pipát az Apró változtatás felirat mellé. (Erre csak bejelentkezett felhasználóként van lehetőség.)Próbálkozz a homokozóban!
Folytasd az ismerkedést a formázással