Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:Az első lépések (társprojekt-hivatkozások)

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
<   2. Formázás
4. Társprojekt-hivatkozások
6. Vitalapok   >

Kapcsolódó oldalak, társprojektek

A Wikihírek az éppen aktuális eseményekről közöl cikkeket. Enciklopédikus tartalom létrehozására használható a Wikipédia, a szabad enciklopédia.

Az olyan szócikkek, amelyek egy szó vagy kifejezés rövid meghatározásai (ahogy egy szótárban szokás), és nem lehet kibővíteni őket enciklopédia-szerű cikké, akkor egy másik társprojektjében, a Wikiszótárban kell őket elhelyezni.

Az eredeti forrásból származó szövegeknek – mint például egy közkincs könyv teljes tartalma, amelyet elérhetővé szeretnél tenni – a Wikiforrásban a helyük.

A magyarul is elérhető projektek között található még a Wikidézetek, és a Wikikönyvek (saját írások publikálására). Az összes társprojekt listáját a Wikimedia projektek teljes listája oldalon találod (egyelőre csak angol nyelven).

Hivatkozás más Wikimedia projekt oldalaira

A hírekben említett témák, helyek, események stb. magyarázatához kiváló lehetőséget nyújt a Wikipédia. Az ottani szócikkek nagyban segíthetik a cikk értelmezését, jobb megértését. Ajánlott minden fontosabb címszóhoz létrehozni megfelelő a Wikipédia hivatkozást. Ha az adott szócikk még nem létezik a Wikipédiában, sokat segíthetsz azzal, hogy megírod. A Wiktipédisták segítenek majd, hogy tényleg jó enciklopédiacikk váljék belőle.

A teljes URL-cím helyett használd a szokásos Wikihírek hivatkozásokhoz hasonló formát, a megfelelő társprojekt nevével. Például a Wikipédia „Szaúd-Arábia” szócikkére a következőképpen tudsz hivatkozni:

[[w:Szaúd-Arábia]]w:Szaúd-Arábia

El is bújtathatod a w (vagy wikipedia) szót a | karakter segítségével:

[[w:Szaúd-Arábia|Szaúd-Arábia]]Szaúd-Arábia (Amint erről az előző oldalon írtunk.)

Ez utóbbinak rövidebb formája is van, így csak egyszer kell beírni a szócikk címét:

[[w:Szaúd-Arábia|]]Szaúd-Arábia

Ez utóbbi esetben, amikor elmented a lapot, a szoftver automatikusan kiegészíti a hivatkozást. Tehát ha újra szerkeszted a lapot, ezt fogod látni: [[w:Szaúd-Arábia|Szaúd-Arábia]].

A többi társprojektre is hasonló módon készíthetsz hivatkozásokat. További információkat itt találhatsz.

Hivatkozás más nyelvű Wikihírek oldalaira

Ezt az oldalt a Wikihírek magyar nyelvű változatán olvasod, de nagyon sok (több mint kétszáz) más nyelven készülő Wikihírek is van. A magyar Wikihíreket a hu előtag azonosítja a cím elején (hu.wikihirek.org). Az összes Wikihírek listáját lásd itt (angol nyelven).

Például, a magyar Wikihírekből az angol Wikihírekre hivatkozni a Pusztító ciklon Bangladesben többszáz áldozattal szócikkre a következőképpen tudsz:

[[:en:n:Cyclone Sidr kills hundreds in Bangladesh]]en:n:Cyclone Sidr kills hundreds in Bangladesh

(Figyelj arra, hogy az első kettőspont biztosan szerepeljen!)

Hasonlóan, ha az angol Wikihírekből akarsz a magyarra hivatkozni, akkor ezt kell beírnod:

[[:n:hu:Pusztító ciklon Bangladesben többszáz áldozattal]]n:hu:Pusztító ciklon Bangladesben többszáz áldozattal

Ha pedig egy másik nyelvű Wikipédia társprojektre szeretnél hivatkozni, akkor azt így kell gépelned:

[[:q:en:Isaac Asimov]]q:en:Isaac Asimov (Oldal az angol nyelvű Wikidézetekből.)

Más nyelvű Wikik szócikkeire a vitalapokon, a Wikihírek-névtér lapjain hivatkozunk, szócikkekben lehetőleg nem, arra ugyanis ott vannak az interwiki-hivatkozások, amik más Wikihírekben párhuzamos szócikkeivel kötik össze az oldalainkat. Ha úgy érzed, hogy egy másik Wikihírekben található olyasmi, ami nélkülözhetetlen a lapon, akkor hozd át, fordítsd le, tedd kommentbe, amíg valaki lefordítja, és így tovább! A szöveg törzsében csak egyszerűen tedd dupla szögletes zárójelbe a hivatkozni kívánt szavakat ( [[]] ), ha esetleg még nem léteznek, a piros link valakinek majd felkelti a figyelmét és pótolja a hiányosságot.Kipróbálom a homokozóban
Következő oldal: külső hivatkozások