Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:Lapvédelmi irányelvek

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
(WH:VÉD szócikkből átirányítva)


Wikihírek irányelvek és útmutatók

Semleges nézőpont
Tartalmi útmutató
Formai útmutató

Accreditation policy
Archive conventions
Kerüld a töltelékszavakat!
Blokkolási irányelvek
Idézd forrásaidat!
Elvi érdekellentétek és
  összeférhetetlenség

Szerzői jogok
Vitarendezés
Criteria for deletion
Criteria for speedy deletion
Ne demonstrálj!
Fair use
Image use policy
Naming conventions
Saját tudósítás
Lapvédelmi irányelvek
A három visszaállítás szabálya
Username policy

Etikett

A Wikihírek lapjait az adminisztrátorok levédhetik, hogy megakadályozzák a szerkesztésüket vagy átnevezésüket. Egy lap lehet részlegesen védett, amikoris csak a már – legalább négy napja aktív – regisztrált szerkesztők módosíthatják, illetve lehet teljesen védett, vagyis csak az adminisztrátorok által szerkeszthető. Normál esetben a lapok nincsenek hosszú időre levédve, mivel ez akadályozná azok fejlődését, ami alapvetően káros lehet.

Lapvédelmet az Adminisztrátorok üzenőfalán lehet kérni.

A védelem okai

Néhány esetben szükség lehet az oldalak állandó (időben korlátlan) védelmére, elsősorban a vandálok miatt. Ilyenek például:

 • a nagy látogatottságú lapok, mint például a Kezdőlap;
 • a projekt logója és fontosabb szerzői jogi vagy felhasználási feltételeit taglaló oldalai;
 • egyes, a rendszer működése szempontjából fontos (adminisztrációs) lapok;
 • bizonyos törölt lapok, hogy ne lehessen azokat újra létrehozni;
 • a MediaWiki névtér lapjai, mivel ezek a Wikihírek megjelenítését szabályozzák.

Néhány Wikihírek projekt állandó védelemmel látja el továbbá a régi híreket, hogy azokat ne lehessen már szerkeszteni egy idő után. Az eljárást archiválásnak hívják; így működik például az angol Wikinews vagy a spanyol Wikinoticias.

Előfordul, hogy ideiglenes védelmet alkalmazunk:

 • a szerkesztési háborúk lecsillapítására: az érintett cikk zárolásával egy időre elvesszük a veszekedés tárgyát mindegyik féltől;
 • bizonyos lapoknál, indokolt esetben, hogy elejét vegyük a korábban ismétlődő vandalizmusnak vagy az irányelvek sorozatos megsértésének.

A teljesen levédett lap szerkesztések híján változatlan marad, de ez nem jelenti azt, hogy az éppen levédett állapot lenne a legjobb vagy kitüntetett. Ilyen alapon azt kérni tehát, hogy egy védett lapot állítsanak vissza egy korábbi állapotára: jobbára értelmetlen.

Jó tanácsok adminisztrátoroknak

 1. Ne szerkeszd vagy állítsd vissza az ideiglenesen védett lapokat, kivéve a vitatottságot vagy a védelmet jelző sablonok beillesztését.
 2. Ne védj le olyan lapokat, amelyekkel kapcsolatban vitába keveredtél.
 3. Ha szerkesztési háború miatt kellett zárolni a lapot, akkor igyekezz közvetítőként eljárni a felek között.
 4. Oldd fel a védelmet, amint lehetséges; ezzel együtt távolítsd el a védelmet jelző sablont, s mindezt jelezd a szerkesztési összefoglalóban.

Az adminisztrátoroknak lehetőleg tartózkodniuk kell az olyan oldalak levédésétől, amelyekben jelentős változtatást hajtottak végre, vagy amelyiknek a vitalapján kifejtették véleményüket. Az adminjogok nem szerkesztői kiváltságok – az adminisztrátorok feladata a közösség mint egész szolgálata. Ha mégis olyan oldalt szeretnél védetté tenni, amelynek szerkesztésében érintett vagy, akkor inkább kérj meg egy másik adminisztrátort, hogy védje le helyetted.

Szerkesztői háború esetén az egyes változatokat érdemes egyenrangúnak tekinteni, hogy nehogy előnyben részesítsük a cikk egyik állapotát a többivel szemben. Értelemszerű kivétel, ha valamelyik változat vandálok keze nyomán keletkezett.

A felhasználói lapokhoz tartozó CSS és js lapokat nem szükséges levédeni: azokat eleve csak az adott szerkesztő tudja módosítani.

Lásd még