Wikihírek:Kocsmafal (egyéb)

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!


Kocsmafal – a Wikihírekhez kapcsolódó egyéb témák szekciója
  • Az Egyéb szekcióba írj, ha a többi egyikébe sem illik igazán a mondanivalód. Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új téma indítása
  • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó
    Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!

Főlap   |   Hírek +   |   Kezdőknek +   |   Javaslatok +   |   Műszaki +   |   Helyesírási +   |   Jogi +   |   Egyéb +


Kategóriajavaslatok +   |   Szavazás   |   Véleménykérés   |   Commons magyar kocsmafala +


A Wikihírek munkatársai
Szerkesztők
kik azok? · üzenőfala · véleményezése

friss változtatások


új szerkesztők · anonok · naplófájlok
Adminisztrátorok
szabályozása · üzenőfala · kézikönyve · választása
blokkolás · lapvédelem · törlés
Botok
szabályozása · jelentkezése · feljelentése
botstátusz · szerkesztői jogok · szerkesztő átnevezése


Mi a cél?

Mostanában sokat töprengek a Wikihíreken (amióta élesen létezik), és a kérdésem, mik a céljaink? Milyen szegmenst akarunk betölteni a piacon, és egyébként mi értelme van? Én személy szerint a gyorsaságban, a témaválasztásban (olyan témák amiről más nem ír, mégis nagy hírek) vagy a valódi BS nélküli semlegességben látom az esélyt az értékteremtésre. Kíváncsi vagyok a véleményetekre, mert még megformázatlan gyurma ez a szájt, akármilyen irányba elmehet. – Dami vita 2008. június 18., 20:52 (UTC)

Akkor már ide is írok. Nagyon egyetértek veled (nagy hírek, amikről nem hallani; no BS; VALÓDI semlegesség). De már előre félek, amikor itt is beindul az Orbánozás/Gyurcsányozás, az irányelvek mondatonkénti elemzése, kiskapukeresés, a csűrés csavarás stb. Ami viszont annál is nagyobb veszély, hogy nem jön senki, és max páran szerkesztgetünk itt pár hírt. Meglátjuk. – Gondnok (vita) 2008. június 18., 21:24 (UTC)
Ha tudnánk semleges [Gyurbán] híreket írni, akkor tudnánk valamit szolgáltatni, ha ez nem megy, akkor marad a nem lefedett nagy vagy kicsi (ki-ki ítélje meg magának) hírek (pl. a kettő amit eddig írtam, vagy a kínai árvíz, vagy az afganisztáni háború állása). A szerkesztők jövetelében én is bízok, félek nélkülük 3-4 szerkesztő, 2 admin (nekem ugye még csak választási eredményem van), pár kibic, 15 bot és 120 inaktív szerkesztő nem sokáig viszi még a hátán a projektet: viszont a szerkesztők idecsábításához meg is kell ágyaznunk egy alapot. – Dami vita 2008. június 18., 21:39 (UTC)
Nem baj, ha megformázatlan, nem baj, ha még csak páran vagyunk. Semmi nem baj, mert pár hete indultunk. Én nem filozok azon, hogy általánosságban "mi a célja". Jelenleg alapvető célom, hogy működjön, tehát szülessenek hír-cikkek. És ne csak úgy odavetve, hiszen ezekkel "meg kell ágyazni", ahogy írtad. Jó kifejezés. Egyelőre számomra nem elsődleges szempont a gyorsaság (bár persze a hír csak akkor hír), és az sem, hogy a "legfontosabb" hírt hozzuk. Viszont igyekszem több bekezdésből álló cikkeket írni, fontosnak tartom (bármilyen kis terjedelemnél) a cikk felépítését, stílusát, formázását. A semlegesség mint szempont számomra nem kérdés, ez az alap. - Vadaro vita 2008. június 23., 21:18 (UTC)

SZDSZ-logó

Tegnap feltettem egy hírt: Fodor–Orbán és Fodor–Gyurcsány találkozó. Ma látom, hogy a címlapra kitéve valaki odatett egy SZDSZ-logót. A cikkben a logó nincs benne. Jó, hogy segítetek a cikk ilusztrálásában, de nagyon nem értek egyet egy párt-logó cikkbe, sőt címlapra kerülésével, bármelyik pártról legyen is szó. Szépen kérem, hogy aki odatette, vegye is le. Remélem, nem leszek ezzel az első vita gerjesztője! Szépen kérem, előre is köszönöm. - Vadaro vita 2008. június 25., 17:11 (UTC)

Én tettem be a logot a címlapra. Bár nem teljesen értem mi a probléma vele, kiszedtem. Célom csupán annyi volt, hogy színesebb (képesebb) legyen a címlap. Mivel Fodor Gáborról szól a hír, és ő SZDSZ-es, logikusnak tűnt. – Gondnok vita 2008. június 25., 17:17 (UTC)
Ja még annyit, ha esetleg én fogok valamelyik pártról írni, akkor elképzelhető, hogy pártlogoval fogom illusztrálni (mivel aktuális hírhez kapcsolódó kép úgyse lesz). Na majd akkor fogok vitatkozni. :) – Gondnok vita 2008. június 25., 17:20 (UTC)

Kedves, Gondnok, kösz a gyors reakciót. Tudom, hogy színesíteni akarod a cikket. A baj nem bennünk, hanem a magyar közélet érzékenységével van: pár napon belül megkaphatjuk pl. hogy ilyen-olyan pártiak vagyunk, szemünkre hányhatják, hogy miért nem tesszük ki a másik két párt logóját is, stb. Ebben az országban élünk, alkalmazkodnunk kell a helyzethez. Ezen kívül ez a csecsemő Wikihírek sincs még készen arra, hogy negatív reklámmal hívja fel magára a figyelmet. Ezek az érveim. Köszönöm, ha megértesz. Vadaro vita 2008. június 25., 17:26 (UTC)

Van a Pédiában Fodor-fotó, azt beteszem a cikkbe. - Vadaro vita 2008. június 25., 17:30 (UTC)

Tényleg, és sokkal jobban illik a cikkhez. Ha kitartóbban keresek és megtalálom, én is inkább ezt választottam volna. – Gondnok vita 2008. június 25., 17:38 (UTC)
Nem tudom hogy maradhatott meg a Commonsban ez a kép, de általánosságban is jobb a törlési szavazáson, vagy törlési szavazás előtt álló [magyarul a Commonson el nem fogadott, de eddig a rácson átcsúszó] képek kihagyása a cikkekből, és különösen a címlapról. – Dami vita 2008. június 25., 21:45 (UTC)
Szerintem is jobb. Én nem találom annak jelét, hogy gond van vele. Ha megmutatod, mi a baj, azonnal törlöm. - Vadaro vita 2008. június 26., 18:23 (UTC)
Az Szdsz logos kép volt törlésre jelölve, a tiéddel nincs gond. – Gondnok vita 2008. június 26., 20:54 (UTC)
Ah, so! - Vadaro vita 2008. június 26., 22:26 (UTC)

Kategória:Hírek személyek szerint szerkesztése

Szerettem volna betenni ebbe a kategóriába egy hírt, amely Sólyom László személyéről is szól Sólyom László Hanti-Manszijszkban, a Finnugor Népek V. Világkongresszusán, de nem tudom, hogy kell. Segítenétek?

És: a kategóriában több olyan személy nevét látom kékkel, akikről még nincs hír, viszont a link a Pédia-cikkre mutat. Ez vajon jó így?

És: a Kategória:Politika alatt az ékezetes kezdőbetűs szavak rossz sorrendben vannak. Tudna valaki változtatni ezen? Köszönöm a segítséget! Vadaro vita 2008. június 29., 18:11 (UTC)

Ja, és még: A Kezdőlapon a "Szócikk létrehozás" feliratra kattintva nem tudok létrehozni új cikket. Én vagyok béna (nem csodálnám), vagy valami még itt sem működik? - Vadaro vita 2008. június 29., 18:14 (UTC)

Mikor először teszel valamit egy kategóriába, akkor magát a kategóriát is létre kell hozni. A kategória is egy lap. Pl. mikor a cikket betetted a Sólyom László kategóriába, alul megjelent a piros link. Ez jelentette, hogy benne van a abban a kategóriában, de a kategória-lap még nem létezik. Ilyenkor legegyszerűbb, ha rákattintasz a piros linkre, és létrehozod. Pl. Sólyom László esetében a tartalom az lesz, hogy [[Kategória:Hírek személyek szerint]], ezzel a Sólyom László kategória bekerül oda.
A betűrendbe sorolás az angol ABC szerint történik a szoftverben, ezért alapból az ékezetes betűvel kezdődő címek a végén lesznek (á,é,ö stb.). Ezen úgy lehet segíteni, ha a cikkben a {{DEFAULTSORT:}} kulcsszót használod, ahol beírod ékezetek nélkül a lap címét. Pl. a cikked esetében: {{DEFAULTSORT:Allamfo~k is reszt vesznek a Finnugor Nepek V. Vilagkongresszusan}}. Mivel az o,ó és az ö,ő külön betű, itt a hullámmal jelölöd, hogy az o legyen előbb a névsorban, az ö pedig utána. – Gondnok vita 2008. június 29., 19:55 (UTC)

A kezdőlapon akkor működik a szócikk létrehozása, ha beírod a mezőbe a szócikk címét. – Gondnok vita 2008. június 29., 19:56 (UTC)

Olvastam és kösz a részletes választ. Amint lesz egy kis időm, gyakorolgatom. - Vadaro vita 2008. június 30., 17:06 (UTC)

A Wikipédián van leírás a kategóriákról, ott bővebben is ki van fejtve. [1]Gondnok vita 2008. június 30., 17:23 (UTC)

Cikkanyag

Sziasztok! Érkezett az OTRS-be egy levél, melyben valaki egy érdekes történetet ajánl. Ha szeretnétek belőle cikkek készíteni, további részletekért, az illető elérhetőségéért keressetek meg. Samat vita 2008. szeptember 27., 22:09 (UTC)

87.-ben születtem sújos szívbetegként. Az orvosok lemondtak rólam. 4,5éves koromban mivel még mindíg éltem, megműtöttek. Az orvosok a sikeres műtét után a tinager kort lőtték be számomra mint várható élettartam, de tilosvolt sportolnom, fizikai munkát végeznem. Valahogy nekem mégis a sport lett az életem. Sok sportot kipróbáltam a ping-pongtól a szertornáig. Nekem mind nagyon kötött és monoton volt ezért kipróbáltam az extrém sportokat: síelek, snowboardozok, mtb-ozok és most van 2,5éve hogy egy viszonylag új extrémsportot a Parkour, vagy Freerun sportot csinálom. Ebben a sportban értem el a legtöbbet. Október 3.-tól 5.-ig lesz Hamburgban megrendezve a legnagyobb, legrangosabb verseny, melyet egy show-nak is mondhatnánk a Parkour World Chempionship. Nekem most lehetőségem nyilt arra, hogy elmennyek és képviseljem Magyarországot ezen a világbajnokságon.

Ez a téma tulajdonképpen arról szólna, hogy egy "selejt" testben is jó életet lehet élni és nagy sikereket lehet véghezvinni. Szívműtötten <--> extrémsport VB.-n. Amennyiben felkette ez a kis történet az Önök figyelmét, kérem jelezzenek felém!

Újabb cikkanyag

Tisztelt Szerkesztőség!

A Törökbálinti Kerekdomb Környezetvédő Egyesület október 12.én rendezi éves futóversenyét. Tisztelettel kérjük, segítse az egészséges életmódra nevelés céljét azzal, hogy versenyünket megemlíti az Önök által szerkesztett médiában.

Támogatásukban bízva küldjük üdvüzletünket. [...] (név, e-mail cím és telefonszám az OTRS-szerkesztőségénél)

Samat vita 2008. október 6., 10:10 (UTC)

Megbeszélés a Wikihírek fellendítéséről

A cím pontosabban így hangzik: Megbeszélés a Wikihírek fellendítéséről a WMM-Egyesület segítségével!? (csak ez túl hosszú).

Szóval: vágom fejsze nagy fa!

Mint látható, kevesen vagyunk, alig születnek hír-cikkek. Lassan fél éve lesz, hogy elindult a Wikihírek, de önmagától nem fejlődik. Az Egyesületet azért is hoztuk létre, hogy egy szervezet tagjaiként segítsünk önmagunkon, illetve a projektek gondjain.
Arra gondoltam, jó lenne valamelyik kisebb, de ismert hírügynökséggel (vagy esetleg más média hír-részlegével) hivatalos kapcsolatot létesíteni, pontosabban együttműködési megállapodást kötni. Ezt az egyesület mint jogi személy megteheti (ha már megalakult, ehhez már csak a bírósági bejegyzés van hátra). A megállapodás persze lényegében támogatást jelentene, hogy térítésmentesen közölhessük a híreik egy részét. Ez még nem oldaná meg a "létszámhiányt", (az majd a következő lépés lehet), de egyszerűsítené a cikkek szerkesztését. Ezt a gondolatot először most és itt írom le. Nem tudom, találunk-e ilyen hírügynökséget; nem tudom, milyen feltételekkel (a semlegesség és önállóság megtartása alapfeltétel!); nem tudom, hogy az egyesület elnöksége hogyan reagál majd (de nagyon valószínű, hogy támogatja).
Először a véleményeteket kérem: érdemes-e, segít-e ez, nem hülyeség-e, esetleg valakinek van ismerőse, konkrét ötlete? Várhatók-e jogi akadályok, hogyan lehet majd őket elhárítani? Hát ilyesmi... - Vadaro vita 2008. október 14., 20:35 (UTC)


Az ötlet jó. Szerintem a virtus.hut lehetne megcélozni, a felépítése hasonló a wikipédiához, itt is önkéntesek írják a cikkeket.

Egy jó engedélykérő levelet kéne megfogalmazni: Itt csak képek engedélykérése van példa. – Marci1994 vita 2008. október 17., 18:48 (UTC)

Ui: Az e-mail címük: admin<kukac>virtus.hu

Nagyon köszönöm a válaszod! Megnéztem a virtus.hu-t. Úgy látom, ez nem hírpotál, nem hírügynökség. A ma olvasható cikkeik legtöbbje egyes szám első személyben íródott, saját véleményt, egyéni állásfoglalást vagy élményt tükröz. Nekünk azonban kizárólag hírekre, friss hírekre, semleges nézőpontú hírekre van szükségünk. Bár a virtus.hu-n is találtam egy-két ilyen cikket (pl. bonsai az Állatkertben), egészében ez a portál szerintem (az előbbeik miatt) nem nekünk való, a cikkeiket "forrás"-ként feltünteni nem lehet. De köszönöm, hogy az alapötletet támogatod. Vájunk további hozzászólókat. Vadaro vita 2008. október 18., 15:02 (UTC)

Én is örülök, hogy ilyeneken gondolkodsz, Vadaro. Én az átvétellel kapcsolatban személy szerint szkeptikus vagyok. Nem hiszem, hogy létezne olyan hírügynökség, ami a saját anyagát ingyenesen közzéteszi. Mert azt ne feledjük, hogy itt a GFDL alatt lesz közzétéve, amit gyakorlatilag bárki bármire felhasználhat. Akár üzleti célra is.

Az önkéntesek számát kellene valahogy növelni. Igazából a Wikipédistákon kívül nem tudom honnan lehetne még embert szerezni. Esetleg az médiaszakos egyetemisták/főiskolások között kéne reklámozni, bár nem tudom, ez mennyire életképes ötlet. Az viszont már kiderült, hogy a Wikipédistákat nem nagyon érdekli a Wikihírek (sajnos). – Gondnok vita 2008. október 20., 13:49 (UTC)

Én sem vagyok biztos benne, hogy életképes az ötlet, de valahogy tovább kéne lépni. Az egyik külföldi Wikimédia-egyesület már kötött ilyenfajta szerződést egy ottani hírügynökséggel; mások Blogereket próbáltak bevonni. Dami majd megpróbálja "kivallatni" őket. Az is igaz, hogy ha találnánk ilyen hírügynökséget, akkor is hiányoznak a szerkesztőink (mint láthatod, én sem folyamatosan írok), tehát ezen az úton is el kéne indulni. A joggal kapcsolatban: van, aki szerint a hírek általában nem esnek szerzői jogvédelem alá. Ehhez én nem értek, de jó lenne ezt pontosan és véglegesen tisztázni. - Vadaro vita 2008. október 20., 14:59 (UTC)
Kapcsolódó megbeszélés amit indítottam, és részben válasz az említett vallatásom eredményére: Wikihírek:Kocsmafal_(javaslatok)#Licencv.C3.A1lt.C3.A1s. – Dami vita 2008. október 22., 21:49 (UTC)

Frissújság

A Wikihírek az utolsó hely, ahonnan a friss információkat meg lehet szerezni. Hová tűnt a kezdeti lelkesedés, jóbarátim? OsvátA vita 2008. november 23., 10:09 (UTC)

Más, idevágó: a pár hónappal ezelőtti időjárás pedig tényleg keveseket érdekel. OsvátA vita 2008. november 23., 13:53 (UTC)

A felvetés jogos, bár én a kezdeti lelkesedést is hiába kerestem. Úgy látom, ha valaki - egyedül vagy akár másodmagával - a Wikihírek-et rendszeresen akarja írni, annak más projektre nem-igen marad ideje. Ezért is gondoltam valami szerződés-félére hírügynökséggel vagy más médiával a híreik átvételére. Akkor talán napi egy-két hírt hosszabb bóklászás nélkül is bárki fel tudna tenni. Lehet, hogy az elgondolás életképtelen, meglátjuk. Előfeltétele azonban a licenc-kérdés megoldása, lásd Dami megjegyzését. Magam részéről egyelőre ennyi. Vadaro vita 2008. november 23., 14:30 (UTC)

Kedves Barátaim! A magyar wikihírek puszta léte rossz fényt vet az összes többi, magyar nyelvű társprojektre. Az nem igaz, hogy három napja nem történt a világban semmi. A méla internetező, ha egyszer ránéz erre a projectre, ide többet nem jön. OsvátA Palackposta 2008. december 3., 14:42 (UTC)

Akkor én is visszatérek és gyakrabban szerkesztem a projektet :) – Einstein2 vita 2009. augusztus 23., 18:05 (CEST)Válasz[válasz]

Én is készülök, ősztől. Jelenleg igyexem a projekt jogi részét helyrepofozni. - Vadaro vita 2009. augusztus 23., 18:42 (CEST)Válasz[válasz]

Pezsgő

Hmmm..., milyen kétértelmű szó! :) Első: BÚÉK minden aktív és félaktív szerkesztőnek! Második: Ha ez a pezsgés meglett volna... Mivel egy hónapja olyan aktivitás folyik ezen az oldalon, amilyen, ezért a metán megyek és waive-elem a szavazatomat. További jó munkát! --Burumbátor zöldposztós csatatér 2011. január 4., 06:40 (CET)Válasz[válasz]

Buék szintúgy. - Xbspiro vita 2011. január 7., 06:42 (CET)Válasz[válasz]