Ugrás a tartalomhoz

Wikihírek:Kocsmafal (hírek)

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Legutóbb hozzászólt Bdamokos 13 évvel ezelőtt a(z) Átállás vektorra témában


Kocsmafal – hírek és újdonságok szekciója
 • A Hírek szekcióban jelentheted be a Wikihírekkel kapcsolatos külső vagy belső forrásból származó híreket, új sablonokat, műhelyeket, terveket és mindenféle egyéb dolgot, amik a cikkekkel vagy a Wikihírekkel kapcsolatosak, hírértékűek, és nem tartoznak egy másik szekcióba vagy a közösségi portálra. Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új téma indítása
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó
  Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!

Főlap   |   Hírek +   |   Kezdőknek +   |   Javaslatok +   |   Műszaki +   |   Helyesírási +   |   Jogi +   |   Egyéb +


Kategóriajavaslatok +   |   Szavazás   |   Véleménykérés   |   Commons magyar kocsmafala +


A Wikihírek munkatársai
Szerkesztők
kik azok? · üzenőfala · véleményezése

friss változtatások


új szerkesztők · anonok · naplófájlok
Adminisztrátorok
szabályozása · üzenőfala · kézikönyve · választása
blokkolás · lapvédelem · törlés
Botok
szabályozása · jelentkezése · feljelentése
botstátusz · szerkesztői jogok · szerkesztő átnevezése


Admin választás

Gondnok választása. Lehet szavazni– Gothika vita 2008. július 25., 09:23 (UTC)

Logóóóó!

Most látom, hogy megvan végre a logónk. Apró lépés a nagy sikerhez! Vadaro vita 2008. augusztus 8., 18:33 (UTC)

Legyen bulvár?

A kérdés, legyen-e Bulvár portál és egyáltalán Bulvár kategória? Egy ideje törlésre jelöltem, ha senki nem tiltakozik, akkor lehet törölni? – Gondnok vita 2008. augusztus 10., 08:28 (UTC)

Szerintem jobb nem belekeverni a bulvárhíreket a komolyak közé. A cikkekre a WP:ÉLŐ feltételeinek kell vonatkozniuk, és ezért érdemes minél megbízhatóbb forrásokra alapozni. Célszerű lehet elkerülni az ilyen cikkek alkotását, ha azok csak a szócikkszámot növelnék, és nem mondjuk egy mélyen alátámasztott, vagy fontos kihatással bíró eseményről van szó (pl. mint en:John Edwards afférja. – Dami vita 2008. augusztus 10., 15:54 (UTC)
 • Szavaztam, törlendő. Ha azonban később valaki kifejezetten ilyet akar indítani, a kérdést sztem újra meg lehet vitatni, hogy esetleg milyen feltételekkel engedjük. Vadaro vita 2008. augusztus 11., 18:13 (UTC)

Nézzetek be a Wikipédiás kocsmafalra

[1]Dami vita 2008. augusztus 27., 21:52 (UTC)

Wikimédia Magyarország

Végre eljutottunk ide is: egyesületet hozunk létre a Wikimédia-projektek támogatására. További információ és jelentkezés a Wikimédia Magyarország lapon, kérdéseidet, észrevételeidet a vitalapján várjuk. Továbbá WP:TALI. Samat vita 2008. szeptember 13., 09:25 (UTC)

Remélem, valaki ír róla hírt. :) – Gondnok vita 2008. szeptember 27., 19:15 (UTC)

Nemzetközi fejlesztés és média

Sziasztok, szeretném nektek, a Wikihírek szerkesztőinek figyelmébe ajánlani az alábbi ingyenes 3-napos kurzust:

A NEMZETKÖZI FEJLESZTÉS ÉS A MÉDIA

Tréning egyetemi hallgatók részére A Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet) 2008. november 22-23-án és november 29-én 3 napos, ingyenes tréninget szervez Budapesten a nemzetközi fejlesztés és a média viszonyáról. A tréning során a résztvevők angol és magyar nyelvű elméleti képzésben részesülnek a nemzetközi fejlesztés és segélyezés, a globális szolidaritás, valamint az emberi jogok médiában való megjelenéséről, illetve megjeleníthetőségéről. A hallgatók gyakorlati workshop keretében egyebek mellett maguk készítette híreken, tudósításokon keresztül is elemzik a médiában e tárgyban megjelenő anyagokat, a téma megjeleníthetőségének problémáit.

Elméleti oktatás:

Mit tesz Magyarország a szegényebb országokért? Hogyan jeleníti meg a média az északi és a déli országok közti különbségeket? Biztosan segít-e az előítéletek eloszlatásában az arra szánt tudósítás?

Gyakorlati képzés:

Hogyan vághatjuk meg többféleképpen ugyanazt a tudósítást más-más üzenetek közvetítéséhez? Hogyan forgassunk, szerkesszünk és tegyünk közzé hiteles híranyagot? Mind az elméleti, mind a gyakorlati képzésben a téma olyan elismert hazai és nemzetközi szakértői segítik a résztvevőket, mint Al Ghaoui Hesna -- a Panoráma riportere, Izsák Dániel -- a Figyelő munkatársa, Andrew Mesfin -- etiópiai fejlesztési szakértő vagy Szent-Iványi Balázs -- közgazdász, fejlesztési szakértő.

A 25 fős kurzus vidéki résztvevői számára szálláslehetőséget biztosítunk, a felmerült utazási költségeket visszatérítjük. Mivel a tréningen angol nyelvű előadást is szervezünk, a biztos nyelvértés ajánlott, bár a nyelvvizsga nem feltétele a jelentkezésnek.

A jelentkezéseket 2008. november 13-án 17:00 óráig a lernerb@demnet.org.hu <mailto:lernerb@demnet.org.hu> címre várjuk önéletrajz és rövid motivációs levél formájában.

További információ:

Lerner Balázs


lernerb@demnet.org.hu <mailto:lernerb@demnet.org.hu> www.demnet.org.hu <http://www.demnet.org.hu/>


Dami vita 2008. november 9., 20:06 (UTC)

Sajnos, túlkoros vagyok. Hátha lesz valaki, aki ráér és részt is vesz rajta!? Kösz az üzenetet. Vadaro vita 2008. november 10., 20:54 (UTC)

A Wikimédia Magyarország Egyesület új pályázatai

A Wikimédia Magyarország Egyesület szeretné segíteni a magyar nyelvű Wikimédia-projektek szerkesztői közösségeit abban, hogy a Wikipédiát és társprojektjeit minél jobbá és szebbé varázsolják. Ennek érdekében több programot indít, amiből az első három már meg is tekinthető:

 • szócikkíró verseny: március hónap legjobban sikerült szócikkét választjuk ki, a szerzőjét/szerzőit jutalmazzuk;
 • költségtérítési pályázat: amennyiben egy cikk fejlődését csak az akadályozza, hogy nincs pénzed, megpróbálunk segíteni;
 • Képek versenye: a március 15-ét követő 3 hónapban feltöltött legjobb minőségű magyar vonatkozású képeket díjazzuk.

A pályázatok közül az első a Wikipédiára vonatkozik, a második és harmadik azonban projektfüggetlen. Szeretettel látjuk a pályázataitokat! Samat vita 2009. március 1., 01:41 (CET)Válasz

Licencváltás!

Figyelem! A Wikihírek-ben is megtörtént a korábban beharangozott licencváltás. Ezentúl a beküldött tartalom (szöveg) a Creative Commons Nevezd meg! 3.0 licenc feltételei szerint használható fel. A Wikihírek:Szerzői jogok lap a módosítást még nem tartalmazza, az ottani szöveg átdolgozásra vár. (A licencváltásról lásd részletesebben a Wikihírek:Kocsmafal (javaslatok) egyes részeit.) - Vadaro vita 2009. augusztus 2., 21:29 (CEST)Válasz

"Szerzői jogok" új szövege

A napokban találtam a metá-n egy határozatot a Wikinews-ról, mely szerint 2005. szeptember óta CC-BY 2.5 licenc érvényes - minden nyelvre vonatkozóan. Ezt nem ismertük, amikor a 3.0-ás licencről szavaztunk, de most már mindegy, maradjunk a 3.0-nál, valószínűleg senkit nem fog zavarni.

A Wikihírek:Szerzői jogok cikk szövegét, – amely a Wikipédia azonos szövegének másolata és rajta van a figyelmeztetés, hogy a tartalma elavult –, szeretném kicserélni az angol- és több más nyelvű Wikihírekben is elfogadott szöveg magyar változatára. (Lásd lejjebb!) Hozzáteszek a képekre vonatkozó rövid szöveget is, ami a németeknél olvasható (Wikinews:Lizenzbestimmungen).

A korábban publikált itteni anyagok – a fenti határozat szerint – jogosan voltak a 2.5 licenc alatt, csak mi nem tudtunk róla (vagy ha bárki tudta, nem szólt), ezért ezeket szerintem nem kell külön "Közkincs" vagy egyéb licenc alattinak nyilvánítanunk.

Ha bárkinek van ellenvetése, módosítási igénye, 2009. augusztus 31-éig itt szóljon. Ha nincs, akkor szeptember elsején a "Wikihírek:Szerzői jogok" cikk mostani szövegét az alábbi szöveggel lecserélem:


Ez az oldal a magyar Wikihírek egyik irányelve, mely a szerkesztők egyetértésén alapul. Olyan standardnek számít, melyet az összes felhasználó elismer. Mielőtt átszerkesztenéd ezt a lapot, kérjük, bizonyosodj meg róla, hogy a változtatással a közösség többi tagja is egyetért. Ennek hiányában véleményed beszéld meg a vitalapon.
Ne tölts fel a Wikihírekbe olyan jogvédett tartalmat, amelyet nem a Wikihírekével kompatibilis licenc alatt publikáltak! A jogvédett tartalmak törlésre kerülnek. Kérjük, ne másolj át a Wikipédiáról tartalmat a Wikihírekbe, mert a két projekt eltérő licencei ezt nem teszik lehetővé.
2009. augusztus 1. óta a Wikihírekben publikált minden anyagra a Creative Commons Nevezd meg! 3.0 licenc feltételei vonatkoznak. Ezen munkák külső felhasználásakor a szerzőket/szerkesztőket nem kell megnevezni, forrásként csak a "Wikihírek" jelölendő meg.
Jegyezd meg, hogy ez a licenc nem feltétlenül vonatkozik a képekre, a videókra és a hanganyagokra.
===Képhasználati jogok===
A magyar nyelvű Wikihírekben felhasznált képek, illetve fényképek nem a fent leírt feltételek szerint kerülnek elbírálásra. Ez abból fakad, hogy a képeket nem a magyar nyelvű Wikihírek, hanem a Wikimédia Commons biztosítja. A Wikimédia Commonson többféle licenc lehetséges. Az egyes esetekre vonatkozó licenc feltételek az adott kép leírólapján találhatóak.
==Hogyan használhatók fel az anyagaink?==
Ha használni akarod a Wikihírek anyagait saját publikációdban, (például kimásolod egy cikkének szövegét vagy részletét), akkor az alábbiak szerint kell eljárnod:
 • Az általad publikált oldalon helyezz el egy Wikihírek-linket (hivatkozást), mely a forrásként használt cikkre mutat. A cikk szerzőjét/szerkesztőjét nem kell megnevezned.
 • Egyértelműen és jól láthatóan fel kell tüntetned, hogy a tartalom a Creative Commons Nevezd meg! 3.0 licenc alatt áll.
Egy lehetséges példa a forrás és a licenc feltüntetésére:
Ha a Wikihírek anyagait nyomtatásban vagy DVD-n, videón publikálod, akkor a Wikihírek és a Creative Commons Nevezd meg! 3.0 licenc nevét és az azokra mutató linkek szövegét egyaránt fel kell tüntetned.


Eddig tartott a tervezett szöveg. Köszönöm, ha valaki hozzászól. - Vadaro vita 2009. augusztus 18., 21:47 (CEST)Válasz

Jónak tűnik. Üdítően rövid. :) – Gondnok vita 2009. augusztus 21., 09:42 (CEST)Válasz
Kisebb javításokat csaináltam és a "Hogyan használhatók..." szakasszal utólag kiegészítettem. Ha van türelmed, nézd át még egyszer. Kösz. - Vadaro vita 2009. augusztus 23., 17:52 (CEST)Válasz
Szerintem se rossz. – Einstein2 vita 2009. augusztus 23., 18:49 (CEST)Válasz
Nincs ellenvetésem. – Antissimo vita 2009. augusztus 28., 17:16 (CEST)Válasz

Engedélyek közlésre

Néhány honlap, portál gazdáját megkerestem, hogy megbízható forrásból származó, jogszerűen átvehető hírekhez hozzájussunk. Eddig három engedélyt kaptam, ezeket a ma újonnan készített Wikihírek: Engedéllyel átvehető hírek oldalon tűntettem fel. Ha további engedélyek is érkeznek, azokkal az oldalt kiegészítem. Ha bárkinek - reális! - ötlete van, kitől kérjünk még engedélyt, itt üzenjen. - Vadaro vita 2009. november 11., 20:08 (CET)Válasz

Kezdőlap-renoválás

Készítettem egy új látványtervet a kezdőlaphoz, lehet véleményezni pro és kontra. Kéthasábos; a bal oldaon öt kiemelt hírnek van hely; a friss hírek felsorolása a jobb oldalra került. Ez utóbbi véleményem szerint egyszer is elég egy lapra, ezért a hírszalagot (ticker) kiszedtem. A lista nincs napokra bontva, a legutóbbi 20 hírt tartalmazza. (Egyelőre belekerülnek régiek is, de ez szűrési hiba: megoldható.) A hírek és az új szócikk panel egységes keretet kaptak. A társlapok rész a cseh wikihírekből lett becsempészve: tömörebb a most használt sablonunknál. - Xbspiro vita 2010. május 2., 17:17 (CEST)Válasz

Nekem alapvetően tetszik az elrendezés. Amíg ilyen nagy a pangás, felesleges napokra bontani a híreket. – Gondnok vita 2010. május 8., 21:35 (CEST)Válasz
Ellenvetés híján a dolgot lassan átvezetem. - 178.164.136.74 2010. június 9., 17:14 (CEST) (Ez én voltam. - Xbspiro vita 2010. június 9., 17:15 (CEST))Válasz

Átállás vektorra

Sziasztok! Bár biztos látjátok a fenti figyelmeztetést, de jelzem, hogy a Wikihírek alapértelmezett felületét szeptember 1-én este 7-körül átállítják a Vectorra. A fenti oldal a Wikipédiára linkel, de kérlek használjátok bizalommal a kérdésekhez és hibabejelentésekhez. --Bdamokos 2010. augusztus 21., 21:40 (CEST)Válasz